Producători de oțel în România

6 martie, 2024

Producători de oțel în România. Industria oțelului este unul dintre sectoarele economice care s-au dezvoltat în ultimii ani în România, mai multe companii anunțând creșteri ale producției și investiții noi.

Liberty Galați, cel mai mare producător de oțel din România

Combinatul siderurgic Liberty Galați este cel mai mare producător de oțel integrat din România, având o capacitate de producție de 3 milioane de tone de oțel pe an. Combinatul siderurgic construit în anii ’60 de autoritățile comuniste, privatizat după Revoluție și redenumit Sidex Galați, a fost achiziționat în anul 2019 de Liberty Steel Group Holdings UK, o corporație britanică specializată în producția de oțel, aluminiu și alte metale.

Numită și Liberty House, compania face parte din Alianța GFG, un grup global de companii și investiții deținut de omul de afaceri britanic de origine indiană Sanjeev Gupta și de familia sa.


În 2019, odată cu achiziția combinatului din Galați, grupul britanic a achiziționat și alte 6 fabrici din Europa, plătind pentru toate cele 7 unități de producție suma de 740 de milioane de euro.

Producători de oțel în România – combinatul siderurgic din Galați

În anul 2021, Liberty Galați a atins cel mai ridicat nivel de producție din ultimul deceniu, se arată pe site-ul oficial al companiei. Astfel, compania a anunțat că a avut un volum total de producție de 2,35 de milioane de tone de oțel lichid.

Recent, Liberty Steel Group a transmis că își propune ca, până în 2030, să investească până la 1 miliard de euro în planul de transformare GreenSteel al Liberty Galați. Acest plan face parte din obiectivul strategic al companiei de a deveni un producător de oțel neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon, prin tranziția de la furnalul tradițional (BF) la cuptoarele hibride cu arc electric (EAF), reducând emisiile de carbon prin utilizarea de energie electrică regenerabilă.

În anul 2022, potrivit datelor de la Ministerul Finanțelor, Liberty Galați a avut o cifră de afaceri de 7,9 miliarde de lei și pierderi de 821,5 milioane de lei. La acea dată, compania avea peste 5.000 de angajați.

Producători de oțel în România – investiții italiene


Activă în sectorul siderurgic din 1896, corporația italiană AFV Gruppo Beltrame are două investiții importante în România: Donalam SRL din Călărași și fostul Combinat de Oțeluri Speciale din Târgoviște (COS Târgoviște).

Compania Donalam a fost înființată în 2006, în Călărași, unde se află una dintre unitățile de producție, potrivit gruppobeltrame.com. Laminorul Donalam din Călărași este specializat în producția de bare de oțel special laminate la cald pentru utilizarea în diverse industrii, de la cea petrolieră și de gaze la cea auto.

Uzina Donalam din Călărași are o suprafață totală de peste 30 de hectare și o capacitate de producție de 400.000 de tone. Anual, fabrica vinde în jur de 120.000 de tone de bare de oțel, pe 24 de piețe din Europa, mai notează sursa citată. Numărul de angajați al fabricii din Călărași este de 300.

În contextul discuției despre producători de oțel în România trebuie menționat că, potrivit datelor de la Ministerul Finanțelor, Donalam SRL a avut în anul 2022 o cifră de afaceri de 740 de milioane de lei și pierderi de 35 de milioane de lei.

Produse din oțel fabricate în România

Începând cu anul 2022, AFV Beltrame Group deține în România încă o unitate de producție. Este vorba despre fostul Combinat de Oțeluri Speciale Târgoviște (COS Târgoviște). Compania italiană a început să producă bare de oțel la Târgoviște în iunie 2022, sub brandul Donalam. Fabrica se întinde pe o suprafață totală de 120 de hectare și are o capacitate de producție de 10.000 de tone / lună.

După cum se arată pe site-ul companiei, COS Târgoviște a vândut în ultimele 12 luni 80.000 de tone de oțel beton. Fabrica are 600 de angajați și își vinde producția pe 3 piețe europene (România, Bulgaria și Ucraina).

Producători de oțel în România
Foto: ludex2014 / pixabay.com

Producători de oțel în România – exemple

Grupul Beltrame a mai anunțat că planurile sale de investiții vizează transformarea Donalam Târgoviște într-o unitate de producție de oțeluri speciale competitivă la nivel european și global. Astfel, aproximativ 100 de milioane de euro vor fi investiți pe parcursul anilor 2022 – 2026 pentru modernizarea echipamentelor din actualul combinat.

De asemenea, în perioada 2023 –2026, la Târgoviște va fi construit un nou combinat eco-inteligent pentru a produce oțel beton și sârmă laminată, o investiție de aproximativ 300 de milioane de euro.

Producători de oțel în România – listă

O altă companie importantă din industria oțelului din România este ArcelorMittal Hunedoara, specializată în producția de produse din oțel carbon mediu și slab aliat (profile, țagle pentru țevi etc), se arată pe site-ul Uniunii Producătorilor de Oțel din România (UniRomSider).

Combinatul siderurgic înființat încă din 1884, în timpul Imperiului Austro-Ungar, a fost cumpărat în anul 2004 de compania Mittal Steel din India. Ulterior, în 2006, grupul indian a preluat și a fuzionat cu multinaționala Arcelor. Noua corporație, cu sediul central în Luxemburg, a luat numele ArcelorMittal, iar combinatul siderurgic din România a devenit ArcelorMittal Hunedoara.

În anul 2022, ArcelorMittal Hunedoara a avut o cifră de afaceri de 650 de milioane de lei, pierderi de 180 de milioane de lei și aproximativ 590 de angajați, arată datele de la Ministerul Finanțelor.

Companii din industria siderurgică din România

Alți producători importanți de oțel din România, membri în UniRomSider, sunt companiile:

  • ArcelorMittal Tubular Iași, companie specializată în producția de țevi din oțel sudate laminate la cald sau la rece, profile și parapeți pentru autostrăzi;
  • ArcelorMittal Tubular Roman, județul Neamț, companie ce produce țevi, conducte și burlane;
  • DANsteel Group Beclean, județul Bistrița-Năsăud, companie ce produce sârmă, cuie, plasă sudată, panouri și profile.

Foto: jannonivergall / pixabay.com / ludex2014 / pixabay.com

Dacă acest articol despre producători de oțel în România vi s-a părut util, v-ar putea interesa și:

Producători de nichel. TOP 9 țări și TOP 10 companii
Producători de grafit – TOP 17. Ce țări au cele mai mari rezerve

Producători de haine România. 5 dintre cele mai mari companii
Producători de anvelope România. 3 mari companii prezente în țară

Cei mai mari producători de cupru. TOP 13 țări și TOP 5 companii
Cei mai mari producători de argint. TOP 20 țări și TOP 20 companii

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: