producători de dulciuri din românia

13 iulie, 2024

Printre cei mai mari producători de dulciuri din România se numără producători de ciocolată precum Kandia, dar și producători de napolitane și biscuiți precum Alka.

Producători de ciocolată din România

1. Kandia Dulce. Înființată în anul 1991, societatea Kandia Dulce SA are sediul central în București. În anul 2023, compania a avut o cifră de afaceri netă de 231,5 milioane de lei și un profit net de peste 14,8 milioane de lei. La acea dată, societatea avea 418 angajați, arată datele de la Ministerul Finanțelor.

Din portofoliul Kandia fac parte branduri cunoscute precum ciocolata ROM, batoanele de ciocolată Făgăraș, ursuleții de ciocolată Papi, ciocolata Kandia, ciocolata Laura, miniprăjiturile Măgura, croissantele Măgura, biscuiții Ulpio Cremita și Ulpio Vitalo, jeleurile Sugus, dropsurile Silvana sau ciocolata Primola. De asemenea, compania produce și napolitane, bomboane și praline.


Potrivit informațiilor de pe site-ul companiei, istoria Kandia începe pe la 1890, într-un mic atelier de dulciuri din Timișoara. Ulterior, în 1917, fabrica a primit numele Kandia după numele insulei grecești Creta, care sub ocupație venețiană a purtat numele de Candia.

În 2004, compania Excelent București (fosta Întreprindere de Produse Zaharoase București din perioada comunistă) a fuzionat cu Kandia Timișoara. În 2007, compania a fost preluată de Cadbury Schweppers, care a vândut-o în 2010 către fondul de investiții Oryxa Capital, când compania a și adoptat numele actual de Kandia Dulce. În prezent, Kandia Dulce face parte din grupul Kex Confectionery Group, din care fac parte și companii din Austria (Niemetz în Vienna și Salzburg, Schokolade în Salzburg), Cehia (Plana) și Elveția (Heidi Company).

Producători de dulciuri din România – exemple

2. Heidi Chocolat SA se numără, de asemenea, printre marii producători de dulciuri din România. Compania înființată în anul 2002 are sediul în orașul Pantelimon din județul Ilfov. În anul 2023, societatea a avut o cifră de afaceri netă de 126,9 milioane de lei, un profit net de 6,4 milioane de lei și 278 de salariați.

Brandul de ciocolată Heidi a fost creat în 1994, în urmă cu 30 de ani, de ciocolatierul elvețian Massimo Palumbo și omul de afaceri elvețian Konrad Hafner. Ciocolata denumită după Heidi, personajul creat de scriitoarea Johanna Spyri, este produsă într-o fabrică din orașul Pantelimon, fiind vândută atât în România, dar și exportată în peste 60 de țări din întreaga lume. Începând cu 2013, Heidi face parte din același Kex Confectionery Group, din care face și producătorul de ciocolată Kandia Dulce.


Unul dintre cele mai bine vândute produse Heidi este tableta subțire de ciocolată neagră cu 85% concentrație de cacao, lansată pe piață în anul 2002. Compania produce ciocolată artizanală, tablete, ciocolată pentru copii, bomboane, praline, dar și batoane de ciocolată, acadele din ciocolată sau prune în ciocolată.

producători de dulciuri din românia
Foto: Alishajamir / pixabay.com

Producători de dulciuri din România

3. Alka. Cu sediul în sectorul 1 din București, compania Alka Trading Co SRL (codul CAEN 1072 – Fabricarea biscuiților și pișcoturilor, fabricarea prăjiturilor și a produselor conservate de patiserie) produce unul dintre cele mai cunoscute branduri de napolitane din România. Fondată de omul de afaceri Amir Krenzia din Israel, societatea a avut în anul 2023 o cifră de afaceri netă de peste 482 de milioane de lei, un profit net de peste 39 de milioane de lei și în jur de 963 de angajați.

După cum se arată pe site-ul companiei, Alka a deschis prima fabrică în România în anul 1994, având la acea dată o echipă de doar 23 de angajați. Producția celebrelor napolitate Alka Wafers a început 3 ani mai târziu, în 1997, iar cea de biscuiți (Dr. Krantz) în 2001. În 2005, napolitanele Alka Wafers au fost redenumite Alfers. Printre dulciurile produse de Alka se numără și Prăjitura Casei.

În afară de dulciuri, societatea produce și alte tipuri de gustări și băuturi, ca de exemplu snacks-uri sărate (Toortitzi), cafea (Stretto) sau semințe (Semințele Alka). Brand-ul internațional de snacks-uri sărate Elephant (un tip de Toortitzi) este exportat în prezent în peste 40 de țări din toată lumea.

La ora actuală, compania deține două fabrici: una în București și una în Ploiești, aceasta din urmă fiind deschisă în 2019 cu ajutorul fondurilor europene.

Producători de biscuiți din România

4. RoStar SA este unul dintre cei mai importanți producători de dulciuri din România. Compania deține o fabrică în orașul Bragadiru din județul Ilfov, unde produce biscuiți. În anul 2023, societatea a avut o cifră de afaceri netă de 63,5 milioane de lei, un profit net de aproape 10 milioane de lei și 216 angajați.

După cum se arată pe site-ul oficial al companiei, RoStar SA este prezentă pe piața din România începând cu anul 1996, intrând pe piață cu o gamă de 7 sortimente pe două linii de producție și capacitatea de 40 de tone/zi. Ulterior, compania a investit în instalarea unei noi linii de fabricaţie, ajungând în prezent la o capacitate de producție de 50 de tone/zi.

RoStar a dezvoltat peste 80 de produse, dintre care cele mai cunoscute sunt biscuiții Petit Beurre, Picnic, Maia, Coconitos, Fox și Bigfox.

Foto: ChiemSeherin / Alishajamir / pixabay.com

Dacă acest articol despre producători de dulciuri din România vi s-a părut util, v-ar putea interesa și:

Cei mai mari producători de cacao din lume. TOP 25 state
Cei mai mari producători de ciocolată din lume. TOP 10 companii

Cei mai mari producători de cafea din lume. TOP 36 state
Cei mai mari producători de ceai din lume. TOP 13 țări

Cei mai mari producători de cereale din lume: TOP 38. Locul României
Cei mai mari producători de floarea soarelui: TOP 11. Pe ce loc e România
Cei mai mari producători de ulei de măsline din lume. TOP 10

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: