joi

8 decembrie, 2022

cei mai mari producători de ulei de măsline din lume
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

24 noiembrie, 2022

Cei mai mari producători de ulei de măsline din lume sunt Spania, Tunisia, Italia, Turcia și Grecia, arată datele Consiliului Internațional pentru Măslinele de Masă (International Olive Council).

Uleiul de măsline este produs în special în țările din bazinul Mării Mediterane, unde măslinii sunt cultivați de mii de ani. Informațiile arheologice arată că măslinul a început să fie cultivat în zona mediteraneeană în urmă cu circa 7.000 de ani.

Datele de mai jos se referă la producția de ulei de măsline din anul agricol 2019-2020, aceasta fiind exprimată în tone.

Spania, cel mai mare producător de ulei de măsline din lume


1. Spania este cel mai mare producător de ulei de măsline din lume. În anul agricol 2019-2020 a produs 1.125.000 de tone de ulei de măsline. Aproximativ 75% din producția din Spania provine din regiunea Andaluzia, în special din provincia Jaen, care produce 70% din uleiul de măsline fabricat în această țară.

Cea mai mare fabrică de ulei de măsline din lume se află în orașul Villacarrillo, din provincia Jaen, și are capacitatea de a procesa 2.500 de tone de măsline pe zi, potrivit Wikipedia.org.

2. Pe locul 2 se află Tunisia, cu o producție de 440.000 de tone de ulei de măsline.

Italia, unul dintre cei mai mari producători de ulei de măsline

3. Pe locul 3 se află Italia, cu 366.000 de tone de ulei de măsline. Cei mai mari producători de ulei de măsline din această țară se află în regiunile Calabria și Apulia. În satele Carovigno, Ostuni și Fasan din Italia există exemplare de măslini cu o vârstă de 3.000 de ani.


Ulei de măsline se mai produce și în Toscana, în orașe precum Lucca, Forența și Siena, care sunt și ele incluse în asociația „Città dell’Olio”.

4. Grecia a produs 275.000 de tone de ulei de măsline. Potrivit greek-olive-oil.com, circa 75% din producția de ulei de măsline din Grecia este ulei extra virgin, Grecia fiind cel mai mare exportator de ulei extra virgin din lume. Pentru a fi considerat ulei extra virgin, sortimentul respectiv trebuie să aibă în compoziție un procent de maximum 1% de acid oleic liber.

Cei mai mari producători de ulei de măsline din lume – restul clasamentului

5. Pe locul 5 în acest clasament cu cei mai mari producători de ulei de măsline din lume se află Turcia, cu 230.000 de tone produse în 2019-2020.

6. Maroc – 145.000 de tone de ulei de măsline

7. Portugalia – 140.000 de tone de ulei de măsline

8. Algeria – 126.000 de tone de ulei de măsline

9. Egipt – 40.000 de tone de ulei de măsline

10. Argentina – 30.000 de tone de ulei de măsline

Producția mondială de ulei de măsline

Potrivit Consiliului Internațional pentru Măslinele de Masă, producția mondială de ulei de măsline s-a triplat în ultimii 60 de ani, ajungând la 3,26 de milioane de tone în anul agricol 2019-2020. Datele provizorii pentru anul 2020-2021 arată o scădere cu 7,9% a producției de ulei de măsline, până la 3,01 milioane de tone. Pentru anul 2021-2022 se estimează o producție de 3,09 milioane de tone.

cei mai mari producători de ulei de măsline din lume
Foto: JillWellington / pixabay.com

În anul 2020-2021, țările membre în Consiliul Internațional pentru Măslinele de Masă (cele din clasamentul de mai sus) au produs 2,8 milioane de tone de ulei de măsline, adică 93,3% din întreaga cantitate de ulei de măsline produsă la nivel mondial. Din aceasta, 2,05 milioane de tone a provenit din Uniunea Europeană.

Cei mai mari producători de ulei de măsline – rolul UE

Potrivit Direcției Generale pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală a Comisiei Europene, Uniunea Europeană produce 69% din uleiul de măsline produs la nivel mondial. 9 țări din Uniunea Europeană produc ulei de măsline. Este vorba despre Spania, Italia, Grecia, Portugalia, Franța, Slovenia, Croația, Cipru și Malta.

Suprafața totală cultivată cu măsline în toate aceste țări este de circa 5 miloane de hectare, peste jumătate din această suprafață fiind în Spania.

Începând cu anul agricol 2015-2016, Spania a produs, în medie, 63% din producția totală de ulei de măsline din Uniunea Europeană.

4 state din Uniunea Europeană produc 99% din tot uleiul de măsline produs în UE: Spania (63%), Italia (17%), Grecia (14%) și Portugalia (5%).

Cei mai mari producători de ulei de măsline și cei mai mari consumatori

Dintre statele care nu produc ulei de măsline, Germania este cel mai mare consumator, consumul din acesastă țară reprezentând 4% din consumul total de ulei de măsline din UE.

În ceea ce privește consumul de ulei de măsline pe cap de locuitor, San Marino este, de departe, cel mai mare consumator de ulei de măsline din lume. Consumul din această țară este de 24 de litri de ulei de măsline pe cap de locuitor.

În Grecia, Spania și Italia consumul este de circa 14 litri pe an pe cap de locuitor, iar în Tunisia, Portugalia, Siria, Iordania și Liban acesta este de aproximativ 8 litri pe cap de locuitor. În Israel este de circa 3,5 litri pe cap de locuitor. În Europa nordică și în nordul Americii se consumă mult mai puțin ulei de măsline, circa 0,7 litri pe cap de locuitor.

Foto: JillWellington / stevepb / pixabay.com

Vă recomandăm și:

Cei mai mari producători de cereale din lume: TOP 38. Locul României

Cei mai mari producători de cafea din lume. TOP 36 state

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

În timp ce România negociază cu Austria  – prin vizita ministrului Bode la Viena  –  un vot favorabil pe 8 decembrie pentru primirea în spațiul Schengen, nici compania

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: