Aproximativ 27% din cetățenii europenii cu vârsta cuprinsă între 16 şi 74 de ani au urmat un curs online ori au studiat în online un material anul trecut, în creștere cu patru puncte procentuale, față de 2020. România este singurul stat UE unde procentul a coborât, conform Eurostat.
Comparativ cu 2019, anul de dinaintea pandemiei, procentul persoanelor care au urmat un curs online ori au utilizat material de studiu online a urcat în toate statele membre UE, cu excepţia României, unde a scăzut cu patru puncte procentuale, până la 10%.
În 2021, în rândul statelor membre UE, cele mai ridicate procente al persoanelor cu vârsta cuprinsă între 16 şi 74 de ani care au urmat un curs online sau au utilizat material de studiu online s-au înregistrat în:
- Irlanda (46%)
- Finlanda şi Suedia (ambele cu 45%)
- Olanda (44%)
Cele mai scăzute procente:
- România (10%)
- Bulgaria (12%)
- Croaţia (18%).
Cele mai mari creşteri s-au înregistrat în:
- Olanda (21 puncte procentuale)
- Luxemburg şi Slovenia (ambele cu 19 pp)
- Grecia (18 pp).
Tinerii, atrași în mai mare măsură de cursurile online
Tinerii din UE cu vârsta cuprinsă între 16 şi 24 de ani au apelat mai adesea la cursurile online, comparativ cu media populaţiei adulte:
- 39% din tineri au raportat că au făcut cursuri online, comparativ cu 23% în rândul adulţilor între 25 şi 34 de ani, şi 20% în rândul adulţilor între 35 şi 44 de ani.
- 49% din tineri au utilizat material de studiu online, comparativ cu 27% în rândul adulţilor între 25 şi 34 de ani, şi 23% în rândul adulţilor între 35 şi 44 de ani.
Statistica publicată de Eurostat indică tendinţa descendentă pe măsura creşterii vârstei, atingând cel mai redus nivel în rândul celor cu vârsta între 65 şi 74 de ani, unde 3% au făcut cursuri online şi doar 4% au utilizat material de studiu online.
Cursul online se referă la o serie de activități de învățare pe un anumit subiect oferit în întregime sau parțial online și care are ca rezultat o calificare sau un certificat de participare.
Utilizarea materialului de învățare online se referă la material educațional altul decât un curs online, pe orice subiect disponibil online sau într-un format digital în scopuri educaționale, profesionale sau private (de exemplu, materiale audiovizuale, software de învățare online, manuale electronice, diverse aplicații etc.).
Indicatorul se referă la ultimele trei luni anterioare sondajului, mai precis la primul trimestru al anului 2021.
Cursurile online sunt o modalitate convenabilă de a învăța ceva nou sau de a-ți aprofunda cunoștințele dintr-un domeniu (de exemplu, pentru îmbunătățirea abilităților lingvistice), de a-ți dezvolta competențele profesionale sau pur și simplu de a învăța ceva legat de hobby-ul tău.
În timpul pandemiei, oamenii au fost încurajați să limiteze contactele sociale și cursurile online au oferit o alternativă sigură pentru educație și formare.