vineri

19 iulie, 2024

31 mai, 2023

Prima listă de sancţiuni aplicate unor persoane suspectate de implicare în acţiuni de destabilizare a Republicii Moldova a fost adoptată marți de miniștrii de Externe din UE. Lista cuprinde cinci nume: Ilan Şor, Vladimir Plahotniuc, Marina Tauber, Gheorghe Cavcaliuc şi Igor Ceaika.

Alte două persoane din Republica Moldova au fost adăugate pe lista celor sancţionați pentru acţiuni ilegale ce ameninţă Ucraina.

Decizia a fost publicată marţi în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.


Măsurile restrictive impuse celor şapte persoane au fost realizate în cadrul a două regimuri de sancţiuni distincte:

 • un regim recent instituit care vizează persoanele responsabile de acţiuni menite să destabilizeze, să submineze sau să ameninţe suveranitatea şi independenţa Republicii Moldova
 • un regim care vizează acţiunile care subminează sau ameninţă integritatea teritorială, suveranitatea şi independenţa Ucrainei.

Noul regim de sancţiuni a fost creat la propunerea ministrului român de externe, Bogdan Aurescu.

Josep Borrell, şeful politicii externe a UE, arată că „Republica Moldova este una dintre ţările cele mai afectate de consecinţele invaziei ilegale a Rusiei în Ucraina. Există încercări serioase, sporite şi continue de destabilizare a ţării. Listele (adoptate marţi – n.r.) transmit un semnal politic important privind sprijinul UE pentru Moldova în actualul context dificil. Poziţia UE rămâne fermă: vom continua să luăm măsuri drastice împotriva celor care destabilizează vecinătatea noastră directă”, spune Înaltul Reprezentant pentru politica externă şi de securitate a blocului comunitar, citat într-un comunicat al Comisiei Europene.

Sancțiunile

Toate persoanele incluse pe listă fac obiectul unei îngheţări a activelor, iar cetăţenilor şi societăţilor din UE le este interzis să le pună la dispoziţie fonduri. În plus, acestea fac obiectul unei interdicţii de călătorie, care le interzice să intre sau să tranziteze teritoriile UE, precizează Josep Borrell.

Eforturile de destabilizare a Republicii Moldova s-au intensificat în mod vizibil de la începutul războiului rusesc de agresiune împotriva Ucrainei şi reprezintă o ameninţare directă la adresa stabilităţii şi securităţii frontierelor externe ale UE. UE rămâne neclintită în sprijinul său faţă de Republica Moldova, rezistenţa, securitatea, stabilitatea, economia şi aprovizionarea cu energie a acesteia, în faţa activităţilor destabilizatoare ale actorilor externi, dă asigurări şeful diplomaţiei UE.

La cererea Moldovei şi la propunerea României, UE a stabilit la 28 aprilie un cadru pentru măsuri restrictive specifice împotriva persoanelor responsabile de sprijinirea sau punerea în aplicare a acţiunilor care subminează sau ameninţă suveranitatea şi independenţa Republicii Moldova, precum şi democraţia, statul de drept, stabilitatea sau securitatea ţării.

Cine sunt persoanele sancționate


Ilan Mironovici Şor, născut în 1987, este om de afaceri şi preşedinte al partidului politic ŞOR, iar în prezent s-a refugiat în Israel, având şi cetăţenie israeliană.

 • UE spune că el este implicat în finanţarea ilegală a partidelor politice din Republica Moldova şi în incitarea la violenţă împotriva opoziţiei politice. Partidul ŞOR, pe care îl conduce Ilan Şor, este implicat în plata şi instruirea persoanelor pentru a provoca dezordine şi tulburări în timpul protestelor din Republica Moldova.
 • Printr-o decizie din 13 aprilie 2023, Curtea de Apel Chişinău l-a condamnat pe Ilan Şor, pentru fraudă şi spălare de bani în dosarul „Frauda bancară”, la 15 ani de închisoare şi la confiscarea de  bunuri în valoare de 254 de milioane de euro. Fondurile provenite din această fraudă bancară la scară largă şi legăturile cu oligarhi corupţi şi entităţi cu sediul la Moscova au fost şi sunt încă folosite, potrivit autorităţilor din Republica Moldova, pentru a crea în mod artificial tulburări politice în ţară.
 • Acţiunile sale îndreptate spre subminarea democraţiei în Republica Moldova includ furnizarea de fonduri ilegale pentru a sprijini activitatea politică pro-Kremlin în Republica Moldova. Un exemplu de utilizare a acestor fonduri este organizarea de proteste şi mitinguri violente, în principal în capitala Chişinău, cu ajutorul protestatarilor plătiţi de Partidul ŞOR, pe parcursul anilor 2022 şi 2023.
 • Prin dirijarea şi planificarea demonstraţiilor violente şi prin gravele sale abateri financiare privind fondurile publice şi exportul neautorizat de capital, Ilan Şor este responsabil de acţiuni care subminează şi ameninţă suveranitatea şi independenţa Republicii Moldova, precum şi democraţia, statul de drept, stabilitatea şi securitatea în Republica Moldova – se arată în decizia publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Vladimir Gheorghe Plahotniuc, născut în 1965, cunoscut şi sub numele de Vladimir Ulinici şi Vladislav Vladimir Novak, este om de afaceri şi politician, cu cetăţenie moldoveană, română şi rusă. 

 • Vladimir Plahotniuc face obiectul a numeroase proceduri penale în Republica Moldova în legătură cu infracţiuni legate de deturnarea de fonduri de stat ale Republicii Moldova şi transferul ilegal al acestora în afara Republicii Moldova. El a fost acuzat în Republica Moldova în dosarul „Frauda bancară”, ale cărui efecte economice afectează încă ţara. De asemenea, este cercetat pentru mituirea fostului preşedinte al Republicii Moldova cu o geantă cu bani în schimbul unor favoruri politice.
 • Prin gravele abateri financiare privind fondurile publice şi prin exportul neautorizat de capital, Vladimir Plahotniuc este responsabil de acţiuni şi de punerea în aplicare a unor politici care subminează şi ameninţă democraţia, statul de drept, stabilitatea sau securitatea în Republica Moldova, prin subminarea procesului politic democratic din Republica Moldova şi prin gravele abateri financiare privind fondurile publice.

Gheorghe Petru Cavcaliuc, născut în 1982, este fost şef-adjunct al Inspectoratului General de Poliţie din Republica Moldova, devenit politician, preşedinte al Partidului „Acasă Construim Europa” (PACE).

 • Este cunoscut pentru că a organizat şi a participat la protestele violente din 20 octombrie 2022, alături de Ilan Şor. El şi-a folosit legăturile din cadrul Inspectoratului General de Poliţie pentru a recruta foşti ofiţeri de poliţie şi a creat un grup paramilitar pentru a-i „proteja” pe demonstranţii violenţi de guvernul Republicii Moldova. În acest context, el a fondat un aşa-numit „guvern din umbră” cu scopul de a înlocui guvernul ales în mod democratic al Republicii Moldova.
 • Prin conducerea şi planificarea demonstraţiilor violente, Gheorghe Cavcaliuc este responsabil de acţiuni care subminează şi ameninţă suveranitatea şi independenţa Republicii Moldova, precum şi democraţia, statul de drept, stabilitatea şi securitatea în Republica Moldova.

Marina Tauber, născută în 1986, este din martie 2019 deputat în Parlamentul Republicii Moldova.

 • Ea este vicelider al Partidului ŞOR şi deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Ea a fost inculpată în dosarul „Fraudă bancară” şi face obiectul unei anchete în două dosare penale în Republica Moldova legate de finanţarea ilegală din partea unui grup infracţional organizat şi de falsificarea raportului privind gestiunea financiară a Partidului ŞOR.
 • La 20 decembrie 2022, procurorii au efectuat mai multe percheziţii în legătură cu cazul finanţării ilegale a partidului lui Ilan Şor. Autorităţile Republicii Moldova au identificat atunci bani care, potrivit procurorilor, urmau să fie utilizaţi pentru organizarea protestelor antiguvernamentale şi remunerarea participanţilor la aceste manifestaţii.
 • În 2023, au fost confiscate cuţite, substanţe inflamabile şi pumnale în urma unor proteste organizate de Mişcarea Populară, din care face parte Partidul ŞOR. S-au înregistrat violenţe şi altercaţii între poliţie şi manifestanţi, unde au fost reţinute 54 de persoane, inclusiv minori. Potrivit Inspectoratului General de Poliţie al Republicii Moldova, Marina Tauber s-a numărat printre principalii organizatori ai protestelor Partidului ŞOR şi ale Mişcării Populare.
 • Potrivit Procuraturii Anticorupţie din Republica Moldova, aceasta a folosit instrumente speciale de comunicare pentru a da instrucţiuni directe preşedinţilor şi vicepreşedinţilor birourilor teritoriale ale Partidului ŞOR din ţară cu privire la modul de aducere a oamenilor la manifestaţii, organizarea transportului şi modul de primire a banilor pentru remunerarea oamenilor.
 • Prin dirijarea şi planificarea demonstraţiilor violente şi prin gravele abateri financiare privind fondurile publice şi exportul neautorizat de capital, Marina Tauber este responsabilă de acţiuni care subminează şi ameninţă suveranitatea şi independenţa Republicii Moldova, precum şi democraţia, statul de drept, stabilitatea şi securitatea în Republica Moldova.

Igor Iurievici Ceaika, născut în 1988, este om de afaceri, cetăţean rus, responsabil de direcţionarea de bani în sprijinul proiectelor Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB) care vizează destabilizarea Republicii Moldova.

 • El a jucat rolul de „puşculiţă” a Rusiei, canalizând bani către activele FSB din Republica Moldova pentru a aduce ţara sub controlul Kremlinului. Prin gravele sale abateri financiare privind fondurile publice, Igor Ceaika este responsabil pentru sprijinirea unor acţiuni care subminează şi ameninţă suveranitatea şi independenţa Republicii Moldova, precum şi democraţia, statul de drept, stabilitatea şi securitatea în Republica Moldova.

Sancțiunile care vizează acțiuni în Ucraina

Aleksandr Kalinin, născut în 1977, cu cetăţenie rusă şi moldoveană, liderul Partidului Regiunilor din Moldova şi preşedinte al organizaţiei publice interregionale Congresul Diasporei Moldoveneşti.

 • De la începutul războiului rus de agresiune împotriva Ucrainei, el a călătorit în zonele ocupate din estul Ucrainei şi a oferit sprijin forţelor militare ruse. În plus, el a promovat în mod public simbolurile ruseşti ale invaziei Ucrainei şi acţiunile ruseşti în estul Ucrainei.
 • Prin urmare, acesta este responsabil pentru sprijinirea acţiunilor şi politicilor care subminează sau ameninţă integritatea teritorială, suveranitatea şi independenţa Ucrainei.

Grigore Caramalac, născut în 1965, este om de afaceri cu dublă cetăţenie, rusă şi moldoveană.

 • Este preşedinte al Fundaţiei IFAVIS şi vicepreşedinte al Federaţiei Ruse de Lupte Libere. precum şi asistent al senatorului pentru regiunea Kursk Aleksandr Briksin.
 • Grigore Caramalac exercită controlul asupra Fundaţiei IFAVIS (din Federaţia Rusă), prin intermediul căreia s-a implicat în organizarea de evenimente patriotice şi sportive în teritoriile ocupate din estul Ucrainei, cu sprijinul autorităţilor de ocupaţie.  Prin urmare, acesta este responsabil pentru sprijinirea acţiunilor şi politicilor care subminează sau ameninţă integritatea teritorială, suveranitatea şi independenţa Ucrainei. 

De ce au fost sancționate cele 7 persoane

Pachetul de măsuri este menit să abordeze, pe de o parte, situaţia internă sensibilă din Moldova şi încercările de destabilizare a ţării şi, pe de altă parte, implicarea unor cetăţeni moldoveni în eforturile de subminare a integrităţii teritoriale a Ucrainei prin sprijinirea războiului de agresiune al Rusiei, explică Josep Borrell.

 • Persoanele sancţionate sunt politicieni şi oameni de afaceri cu cetăţenie moldovenească sau rusă care s-au implicat în activităţi destabilizatoare. Unele dintre ele sunt legate de cazul „Fraudei bancare” (furtul miliardului – n.r.), care a dus la pierderi uriaşe pentru bugetul moldovean.
 • Alţii sunt legaţi de eforturile orchestrate de Kremlin pentru a destabiliza Moldova, de exemplu prin planificarea de demonstraţii violente, comportament financiar necorespunzător, export neautorizat de capital şi sprijin pentru proiectele Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB).

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Sâmbătă seară ne-a trecut tuturor – nu numai lui Donald

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: