25 aprilie, 2023

Miniștrii de externe ai UE au aprobat luni lansarea unei noi misiuni civile care urmează să fie desfășurată în Moldova pentru a ajuta Chișinăul să facă față interferențelor externe și amenințărilor hibride.

La aceeași reuniune, oficialii UE au ajuns la un acord politic privind instituirea unui regim de sancțiuni împotriva celor care acționează pentru destabilizarea Republicii Moldova.

Acest regim de sancțiuni va fi un instrument foarte important pentru a spori rezistența și securitatea Republicii Moldova în contextul acțiunilor orchestrate de Rusia, cum ar fi demonstrațiile sau acțiunile subversive împotriva ordinii constituționale a Republicii Moldova.

Un semnal politic de susținere a Republicii Moldova


Denumită Misiunea de Parteneriat al UE în Moldova (EUPM Moldova), organismul va funcționa timp de doi ani. Un buget de 3,5 milioane euro va acoperi nevoile misiunii în următoarele patru luni, iar suma necesară desfășurării activității ulterioare va fi decisă de Consiliu.

Stefano Tomat, în prezent director general al serviciilor diplomatice ale UE al Capacității civile de planificare și conduită (CPCC), urmează să fie numit comandant al operațiunii din Republica Moldova.

Pe lângă concentrarea pe managementul crizelor, misiunea își propune să transmită Rusiei un „semnal politic” că UE sprijină Moldova, a declarat un diplomat UE pentru Euractiv.

În februarie, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a avertizat că Rusia plănuiește o lovitură de stat în țară, ea fiind nevoită ulterior să restructureze guvernul de la Chișinău.


UE desfășoară deja diferite activități în Republica Moldova legate de reformă și acordă sprijin sectorului de securitate.

În ciuda tulburărilor interne, liderii UE au acordat țării statutul de candidat la aderare, în iunie anul trecut, iar autoritățile moldovenești și-au exprimat angajamentul față de reformele solicitate de Uniune.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: