sâmbătă

27 aprilie, 2024

cum te angajezi la parlamentul european

19 aprilie, 2023

Rezoluția eurodeputatului USR Vlad Gheorghe referitoare la sancționarea pe teritoriul UE a oligarhilor ce încearcă să destabilizeze Republica Moldova a fost adoptată de Parlamentul European.

Menționăm că rezoluțiile PE nu au valoare juridică, deci nu sunt obligatorii.

Ce prevede rezoluția:

  • Solicită UE și statelor sale membre să extindă domeniul de aplicare al regimului mondial de sancțiuni al UE în materie de drepturi ale omului pentru a include sancționarea actelor de corupție care subminează securitatea, stabilitatea, ordinea constituțională și instituțiile democratice ale unei țări;
  • invită UE și statele sale membre să instituie imediat sancțiuni împotriva celor care încearcă să destabilizeze Republica Moldova, să submineze securitatea, stabilitatea și ordinea constituțională a acesteia sau să corupă instituțiile sale politice și economice;
  • invită UE, în acest context, să sancționeze personal oligarhii fugari Ilan Șor și Vladimir Plahotniuc și, dacă este cazul, să sancționeze întreprinderile și organizațiile lor politice;
  • invită statele și teritoriile gazdă respective să-i extrădeze pe Ilan Șor și pe Vladimir Plahotniuc pentru a putea fi judecați în Republica Moldova.

Republica Moldova, ținta unor acțiuni destabilizatoare din partea Rusiei


În februarie, șeful diplomației de la Chișinău a cerut Uniunii Europene să impună sancţiuni împotriva oligarhilor moldoveni care ajută Moscova să destabilizeze ţara, solicitare exprimată în contextul informațiilor privind planurile Rusiei de a răsturna guvernul pro-occidental de peste Prut.

„Nu este prima dată când Moldova se confruntă cu astfel de situaţii, începând de anul trecut”, declara ministrul de externe moldovean Nicu Popescu, în timpul unei reuniuni la Bruxelles cu omologii săi din Uniunea Europeană.

El le-a cerut acestora să îi plaseze pe „oligarhii şi politicienii corupţi care, împreună cu Rusia, încearcă să destabilizeze Moldova” pe o listă neagră cu persoanele cu interdicţie de intrare în UE şi ale căror active bancare sunt îngheţate de Cei 27.

(Citește și: „Proiect de lege pentru ”dezoligarhizarea” Republicii Moldova – statutul, atribuit de Parlament„)

Oamenii lui Putin, trimiși să se alăture găgăuzilor

Președintele Republicii Tatarstan (Rusia), Rustam Minnihanov, a fost împiedicat marți să intre în Republica Moldova, avionul privat al acestuia fiind întors din drum de Poliția de Frontieră a Moldovei.


Minnihanov era însoțit de un mitropolit rus și intenționa să ajungă la o manifestație electorală organizată în Autonomia Găgăuză de către un candidat pro-rus la funcția de bașcan (guvernator) al regiunii.

Alegerile pentru funcția de bașcan al Găgăuziei vor avea loc pe 30 aprilie.

Rustam Minnihanov, scrie Deutsche Welle, este un susținător al războiului Rusiei contra Ucrainei, fiind inclus (împreună cu familia sa) în lista sancțiunilor occidentale. El urma să participe la Congresul diplomației populare „Prietenia popoarelor – 2023” în Găgăuzia. A fost invitat de către deputatul Adunării Populare de la Comrat (Autonomia Găgăuză), Viktor Petrov. Acesta i-a cerut recent președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, proclamarea limbii ruse ca a doua limbă de stat în Moldova, argumentul lui fiind că 80% dintre moldoveni vorbesc limba rusă.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: