duminică

28 aprilie, 2024

1 mai, 2023

Marina Tauber, deputat al Partidului „ŞOR”, a fost reţinută pe Aeroportul Internaţional Chişinău în timp ce încerca să părăsească Republica.Moldova, conform anunţului Procuraturii Anticorupţie din Republica Moldova. Partidul ŞOR a fost organizatorul protestelor organizate începând din luna februarie în Republica Moldova.

Partidul a fost înființat de milionarul Ilan Șor, fugit din Republica Moldova și condamnat definitiv, în luna martie, la 15 ani de închisoare cu executare în dosarul jafului de un miliard de euro din sistemul bancar.

Ilan Şor, deputat din 24 februarie 2019, ar fi părăsit Republica Moldova în iunie 2019, după ce Partidul Democrat a cedat guvernarea.


Marina Tauber este acuzată de acceptarea cu bună ştiinţă a finanţării Partidului „ŞOR” din partea unui grup criminal organizat, precum şi pentru falsificarea raportului privind gestiunea financiară a formaţiunii pentru primul semestrul al anului curent, în intenţia de a ascunde volumul mijloacelor financiare acumulate şi volumul mijloacelor utilizate, scrie Deschide.md.

(Citește și: „Chișinău cere UE să impună sancțiuni împotriva ”fugarilor de justiția moldoveneasc㔄)

Adjuncta lui Ilan Șor a declarat că părăsea țara în „scopuri medicale”

„Astăzi dimineaţă, Marina Tauber a fost reţinută la Aeroportul Internaţional Chişinău în rută spre Tel Aviv, Israel prin Istanbul, Turcia. La baza reţinerii a stat ordonanţa procurorului din Procuratura Anticorupţie, emisă tot astăzi, pe motiv că învinuita a încălcat condiţiile prevăzute de măsurile preventive aplicate în privinţa ei”, se arată în comunicatul procuraturii.

Marina Tauber a declarat că la arestare că intenționează să părăsească R.Moldova în scopuri medicale. Aceasta a precizat că ar urma să revină în țară la data de 4 mai.

La 28 aprilie, Procuratura Anticorupţie a depus un demers la judecătorul de instrucţie să fie înlocuită măsura preventivă liberarea provizorie sub control judiciar cu arest preventiv pe motiv că Tauber a încălcat condiţiile măsurii preventive. Tot vineri, 28 aprilie, avocatul învinuitei a primit o copie a demersului. Pe 29 aprilie 2023, Tauber a solicitat să fie amânată şedinţa de judecată ca să poată călători în Israel.


Considerând că învinuita deja a încălcat de mai multe ori condiţiile impuse de judecători, procurorii au dispus reţinerea învinuitei la Aeroport pentru că exista un risc considerabil că învinuita se va eschiva de la organul de urmărire penală.

Misiune UE la Chișinău pentru a contracara influența rusă și încercările de destabilizare a Republicii Moldova

Chișinăul a cerut de mai multe luni Uniunii Europene să impună sancţiuni împotriva oligarhilor moldoveni care ajută Moscova să destabilizeze ţara, în contextul informațiilor privind planurile Rusiei de a răsturna guvernul pro-occidental de peste Prut.

„Nu este prima dată când Moldova se confruntă cu astfel de situaţii, începând de anul trecut”, declara în ianuarie ministrul de externe moldovean Nicu Popescu, în timpul unei reuniuni la Bruxelles cu omologii săi din Uniunea Europeană.

El le-a cerut acestora să îi plaseze pe „oligarhii şi politicienii corupţi care, împreună cu Rusia, încearcă să destabilizeze Moldova” pe o listă neagră cu persoanele cu interdicţie de intrare în UE şi ale căror active bancare sunt îngheţate de Cei 27.

Săptămâna trecută, miniștrii de externe ai UE au aprobat lansarea unei noi misiuni civile care urmează să fie desfășurată în Moldova pentru a ajuta Chișinăul să facă față interferențelor externe și amenințărilor hibride.

La aceeași reuniune, oficialii UE au ajuns la un acord politic privind instituirea unui regim de sancțiuni împotriva celor care acționează pentru destabilizarea Republicii Moldova.

Acest regim de sancțiuni va fi un instrument foarte important pentru a spori rezistența și securitatea Republicii Moldova în contextul acțiunilor orchestrate de Rusia, cum ar fi demonstrațiile sau acțiunile subversive împotriva ordinii constituționale a Republicii Moldova.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

  1. Până si in Moldova se poate.
    Numai in Romania toti criminalii si banditii pleaca lejer fara a fi retinuti !

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

  1. Până si in Moldova se poate.
    Numai in Romania toti criminalii si banditii pleaca lejer fara a fi retinuti !

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: