marți

16 aprilie, 2024

19 februarie, 2024

Profitul cumulat al celor mai mari bănci europene a depășit anul trecut 100 miliarde de euro, pe fondul majorării ratelor dobânzilor efectuate de Banca Centrală Europeană, ceea ce le-a permis băncilor comerciale să obțină rezultate financiare record.

Profitul net combinat al celor mai mari 20 de bănci din Europa continentală, care au raportat până acum rezultatele pentru anul 2023, a urcat până la 103 miliarde de euro, de la 78 de miliarde de euro în 2022. În plus, trei sferturi din băncile din grupul analizat au înregistrat anul trecut cele mai mari profituri din istoria lor, arată datele Bloomberg, potrivit Agerpres.

Creşterea profitabilităţii a permis băncilor să majoreze recompensele acordate investitorilor şi, de asemenea, a impulsionat şi cotaţia acţiunilor lor, un index bursier care regrupează acţiunilor băncilor a înregistrat anul trecut un avans de aproximativ 20%. Chiar dacă creşterea semnificativă a profiturilor va fi dificil de repetat în acest an, multe bănci sunt optimiste că creşterea veniturilor din comisioane le va permite să continue să îşi crească rezultatul final.


Grupul de bănci analizat de Bloomberg nu include gigantul banca elveţian UBS Group AG, al cărui profit a urcat până la 29 de miliarde de dolari anul trecut, după ce a achiziționat rivala sa, credit Suisse. 

***


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: