marți

23 aprilie, 2024

27 decembrie, 2022

Cele mai mari șase bănci din SUA au realizat în ultimul deceniu profituri de un trilion de dolari, mai mult decât ”America corporativă” – giganți precum JPMorgan Chase, Bank of America și chiar Wells Fargo, aflată în pragul falimentului în timpul crizei financiare din 2008-2009, sunt pe cale de a bifa profituri mai mari decât toate companiile americane listate la bursă, reiese dintr-o analiză Bloomberg.

Citigroup, Goldman Sachs Group și Morgan Stanley nu sunt nici ele departe, iar împreună, cele șase bănci ar putea bate noi recorduri în 2023.

Într-un deceniu marcat de furie publică față de bănci, reguli mai dure, ravagii geopolitice, pandemie și unele schimbări perfide ale pieței, băncile „au fost capabile să facă față tuturor acestor lucruri și nu doar să facă față, ci și să câștige un trilion de dolari”, a comentat Betsy Duke, fost guvernator al boardului Rezervei Federale (Fed), care a prezidat consiliul de administrație al Wells Fargo până în 2020.


În urmă cu zece ani, JPMorgan, acum cea mai profitabilă și mai valoroasă bancă din SUA după capitalizarea bursieră, este în mijlocul unui scandal uriaș după fiasco-ul lăsat în urmă de tranzacțiilor făcute de Ina Drew, chief investment officer al sucursalei britanice, supranumit ”balena de la Londra”.

Tranzacțiile riscante plasate de acesta au costat banca șase miliarde de dolari. Wells conducea topul celor șase bănci în acea perioadă, fiind cea mai mai valoroasă și singura cu profituri de peste 20 de miliarde de dolari. Deși câștigurile sale au fost ulterior deraiate din cauza dezvăluirilor privind abuzurile asupra consumatorilor, analiștii cred că acestea se vor apropia din nou de acest nivel în 2023.

Costul scandalurilor și ”salvarea” fiscală

Pentru a ieși din umbra crizei globale, băncile au trebuit să plătească. În 2014, Bank of America a fost de acord cu o plată record, de 16,7 miliarde de dolari, pentru a pune capăt investigațiilor privind practicile ipotecare nesustenabile, depășind suma plătită de JPMorgan pentru nereguli similare, de 13 miliarde de dolari.

Angajații din Wells Fargo, sub presiunea de a îndeplini obiectivele de vânzări, au creat milioane de conturi pentru clienți care nu le-au cerut niciodată, unul dintre cele mai faimoase dintr-o serie de scandaluri în care a fost implicat grupul.


Alegerea lui Donald Trump s-a dovedit avantajoasă pentru băncile americane. Dacă înainte de venirea sa la Casa Albă acestea plăteau guvernului trei din zece dolari încasați, suma a scăzut la sub unu din cinci în 2018 și a continuat să scadă și ulterior.

Acel an a accelerat intensitatea creșterii băncilor de la Wall Street. Dacă în 2017, profiturile au fost de doar 70 de miliarde de dolari, în 2018 au sărit la 120 de miliarde datorită reducerilor de taxe, creșterii ratelor dobânzilor și creșterilor din retail și a tranzacțiilor.

Pandemia, o criză transformată într-o oportunitate

Puține lucruri au transformat însă peisajul Wall Street la fel de profund precum pandemiei din 2020. Pentru a evita cataclismul economic, guvernul a lansat programe de ajutor pentru consumatori și întreprinderi, iar Fed a cumpărat active de trilioane de dolari. Haosul pieței a readus volatilitatea după care tânjesc platformele de tranzacționare. Corporațiile s-au grăbit să împrumute bani, să strângă capital sau să cumpere concurenți slăbiți.

Profiturile din 2021 au beneficiat la rândul lor de o mișcare contabilă: băncile au fost suficient de optimiste cu privire la mersul economiei, datorită intervenției guvernamentale, pentru a elibera unele dintre provizioanele pe care le constituiseră în pandemie pentru a acoperi potențiale împrumuturi neperformante. Cei mai mari șase creditori din SUA au realizat mai mult profit în 2021 decât în 2013 și 2014 la un loc.

Profiturile din ultimii 10 ani le eclipsează pe cele ale deceniul anterior, chiar dacă este luat în calcul impactul inflației și al fuziunilor marilor bănci din timpul crizei financiare.

Deși această poveste de succes nu ar fi fost posibilă fără intervenția guvernului, fără pachetele financiare de ajutor, în cele din urmă, profiturile băncilor depind de sănătatea clienților lor, a comentat H Rodgin Cohen, avocat corporativ proeminent a cărui practică se concentrează pe banca comercială și instituțiile financiare. Profiturile epice vor scădea „dacă economia va înregistrat o contracție, o contracție reală”, a avertizat el.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: