duminică

19 mai, 2024

8 august, 2023

Guvernul italian a aprobat luni o „taxă excepțională” de 40% pe profiturile băncilor din acest an, veniturile fiind alocate pentru a ajuta deținătorii de credite ipotecare și pentru a reduce impozitele.

Băncile italiene au beneficiat de creșterea ratelor dobânzilor în ultimul an. În conformitate cu taxa unică, Italia va impozita 40% din marja netă a dobânzii a băncilor, o măsură a veniturilor băncilor obținute din diferența dintre ratele de creditare și cele de depozit, relatează Reuters.

Guvernul de la Roma se așteaptă să încaseze în jur de 3 miliarde de euro din această taxă. Estimările unor analiști consultați de Reuters sunt mai mari.


Taxa bancară a fost introdusă într-un, scrie Bloomberg, ”pachet uriaș” de măsuri care au variat de la licențe de taxi până la investiții străine.

Guvernul italian nemulțumit de activitatea BCE

Vicepremierul Matteo Salvini a declarat într-o conferință de presă că taxa va afecta profiturile obținute din dobânzi mai mari: „Nu trebuie decât să ne uităm la profiturile băncilor din prima jumătate a anului 2023, de asemenea, rezultatul majorărilor ratelor de dobândă ale Băncii Centrale Europene, pentru a realiza că nu vorbim de câteva milioane, ci vorbim, se poate presupune, de miliarde”.

Și ministrul italian de externe, Antonio Tajani, care este și vicepremier, a criticat politicile Băncii Centrale Europene pentru creșterea ratelor dobânzilor, care a permis băncilor comerciale să-și mărească profiturile. Antonio Tajani a declarat pentru Corriere della Sera: „De luni de zile spunem că BCE a greșit ridicând ratele și aceasta este o consecință inevitabilă”.

Luna trecută, Intesa Sanpaolo, cea mai mare bancă din Italia, și-a ridicat perspectivele de profit pentru anul în curs, după ce a depășit prognozele cu un profit net de 2,27 miliarde de euro pentru aprilie-iunie.

Efecte ale deciziei guvernului de la Roma


Bloomberg raportează că acțiunile băncilor italiene au scăzut după anunțul privind taxa pe profiturile băncilor, ștergând până la 9,5 miliarde de euro (10,4 miliarde de dolari) din capitalizarea lor de piață combinată.

Indicele bancar al Italiei a scăzut cu 7,5% după ce cabinetul italian a aprobat impozitul unic de 40%.

Băncile italiene au avut cele mai slabe performanțe dintre acțiunile europene, generând scăderi ale indicelui #Stoxx 600, cu acțiunile UniCredit SpA și Intesa Sanpaolo SpA în scădere.

Indicele FTSE MIB a scăzut cu 1,56%.

Italia inspiră Marea Britanie

Activiștii din Marea Britanie, scrie și The Guardian, fac presiuni pentru o taxă similară cu cea impusă de Italia. Fran Boait, directorul executiv al grupului de campanie Positive Money, afirmă: La fel ca și companiile de petrol și gaze, băncile profită de criza costului vieții și ar trebui să fie supuse acelorași taxe pentru veniturile lor excepționale.

Fostul viceguvernator al Băncii Angliei, Sir Charlie Bean, susține ideea taxării sistemului bancar, sugerând că astfel ar putea strânge zeci de miliarde de lire sterline. Dacă guvernul ar crește suprataxa existentă asupra profiturilor băncilor de la 3% la 35%, în conformitate cu taxa pe profitul energetic, aceasta ar aduna 67 de miliarde de lire sterline în următorii cinci ani.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: