joi

28 martie, 2024

29 octombrie, 2020

OMV Petrom (SNP) a înregistrat o pierdere de 41 de milioane de lei în Trimestrul 3 din 2020, pentru prima dată din 2015 încoace, ca urmare a scăderii vânzărilor și a reducerii prețului petrolului, în condițiile crizei coronavirus.

În T3 / 2019, compania înregistrase un profit net de 785 milioane de lei, aproape cât tot profitul net pe 9 luni din acest an.

Totodată, OMV Petrom (SNP) a plătit circa 181 de milioane de lei companiei austriece de care este controlată (OMV), după preluarea participației acesteia la concesiunea perimetrului offshore Has Asparuh, din zona bulgărească a Mării Negre.


Costul participației la Has Asparuh a fost inclus în totalul investițiilor de 816 milioane de lei ale companiei în T3 / 2020, care au fost mai mici cu 24% față de cele din T3 / 2019.

La 9 luni, profitul net companiei a rămas la 826 de milioane de lei, cu 70% mai mic față de cel din aceeași perioadă a anului trecut, potrivit raportului companiei trimis la Bursa de Valori București (BVB).

„Rezultatul din exploatare în T3 / 2020 a scăzut până la o pierdere de 44 milioane de lei, comparativ cu profitul în valoare de 939 milioane de lei în T3 / 2019, în principal ca urmare a ajustarilor nete de depreciere determinate de revizuirea estimărilor de prețuri și ca urmare a mediului de piață nefavorabil, prețurile mai mici și criza generată de COVID-19 având un impact negativ asupra performanței Grupului”, spune raportul citat.

Veniturile din vânzări consolidate au scăzut cu 26% față de T3 / 2019, până la 5,05 miliarde de lei, „influențată negativ de prețuri de piață mai mici ale mărfurilor și volume mai mici ale vânzărilor.


„Vânzările din Downstream Oil au reprezentat 74% din totalul vânzărilor consolidate, în timp ce vânzările din Downstream Gas au reprezentat 24%, iar cele din Upstream 2% (vânzările din Upstream fiind, în mare parte, vânzări în interiorul Grupului, nu către terți)”, potrivit sursei citate.

Perspectivele scăderilor

OMV Petrom (SNP) spune că, „urmare a impactului COVID-19, cererea de produse petroliere și electricitate se estimează a fi sub nivelul înregistrat în 2019, în timp ce cererea pentru gaze naturale este estimată la un nivel similar cu cel al anului 2019, susținută de industrii mari consumatoare de gaze naturale”.

Compania se așteaptă ca prețul mediu al țițeiului Brent să fie 40 dolari / baril (USD/bbl) după ce în 2019 media a fost de 64 USD/bbl.

Estimări anterioare situau prețul petrolului la 50 de dolari  / bbl în anul viitor, mpentru ca abia după 2024 să se depășească nivelul de anul trecut.

(Citiți și: „OMV Petrom a redus estimările la prețul petrolului, anticipând o revenire economică greoaie”)

Marjele de rafinare sunt estimate în jurul valorii de 3 USD/bbl (estimarea anterioară: sub 4 USD/bbl după 4,67 USD/bbl în 2019);

Oficialii companiei se declară „dornici” să dezvolte „proiectul strategic Neptun Deep”, pentru a a exploata rezervele de gaze naturale ale acestuia, dar aintește că „decizia finală de investiție depinde de o serie de factori, inclusiv de un mediu fiscal stabil și competitiv și de o piață liberă a gazelor naturale”;

Raportul menționează și declarații publice potrivit cărora „se intenționează ca Legea Offshore să fie modificată prin intermediul unui proces parlamentar care va fi inițiat după următoarele alegeri parlamentare”.

(Descărcați AICI Raportul OMV Petrom pe T3/2020)

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: