marți

5 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

22 septembrie, 2020

OMV Petrom (SNP) își recalibrează afacerile pentru anii viitori la prețuri ale petrolului revizuite în jos, ceea ce înseamnă că se pregătește pentru o revenire greoaie a economiei României în anii viitori, în funcție și de cea globală.

Cea mai mare companie energetică din sud-estul Europei și-a revizuit estimările utilizate în planificare, „pentru a reflecta modificările mediului de piață”, spune un raport SNP.

Estimarea pe termen lung a cotației țițeiului de tip Brent (comparabil cu cel românesc) este acum redusă la 60 dolari / baril (USD /bbl) față de cea folosită anterior de 75 USD/bbl.


Estimările detaliate pe an privind cotațiile la țițeiul Brent sunt următoarele:

  • Pentru 2021, „compania estimează o continuare a efectului macroeconomic al pandemiei COVID-19 și confirmă estimarea de preț al țițeiului de 50 USD/bbl”, spune raportul citat;
  • Pentru 2022 și 2023: 60 USD/bbl, revizuire de la 70 USD/bbl, respectiv de la 75 USD/bbl;
  • Pentru perioada 2024 – 2029: 65 USD/bbl, revizuire de la 75 USD/bbl.
  • Până în 2035: scădere graduală până la 60 USD/bbl, cotație pe care SNP o folosește și la planificarea începând cu 2035, (estimarea anterioară a fost 75 USD/bbl);

Toate estimările după anul 2025 sunt în termeni reali, la nivelul anului 2025.

Noile estimări de preț duc la deprecieri de active

OMV Petrom (SNP) se așteaptă ca actualizarea estimărilor de preț al țițeiului să ducă la „ajustări nete de depreciere nemonetare de aproximativ 800 mil lei după impozitare, care includ atât ajustări de depreciere pentru active necorporale de explorare, cât și ajustări nete de depreciere pentru active corporale”, spune raportul citat.

SNP are o  valoare de piață de 18,97 miliarde de lei, potrivit cotației acțiunilor  sale la Bursa de Valori București.


Au fost revizuite și estimările de preț pe termen lung pentru energie electrică și pentru certificatele verzi (compensații de emisii CO2), „având în vedere condițiile mai bune din piața producției de energie electrică. Aceasta a determinat reversarea integrală a ajustărilor de depreciere aferente centralei electrice cu ciclu combinat de la Brazi, de aproximativ 450 mil lei după impozitare”, apreciază SNP.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

OMV Petrom (SNP) estimează ajustări nete de depreciere de aproximativ 350 mil lei după impozitare în T3/20, „ca urmare a modificărilor enunțate mai sus privind prețurile anticipate ale mărfurilor”.

„Modelul nostru integrat de afaceri își demonstrează încă o dată beneficiile, mai ales într-un mediu în care ne așteptăm la un preț scăzut al țițeiului. Vom continua să urmărim execuția strategiei noastre, având ca scop furnizarea de energie mai curată și în mod sustenabil, în care gazul natural va juca un rol semnificativ în cadrul tranziției energetice”, a declarat Christina Verchere, director general (CEO) al OMV Petrom (SNP).

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: