Cea mai mare urgență de investiții în sistemul energetic național primește și prima finanțare din Fondul de Modernizare european. Operatorul SEN și al magistralelor de transport de electricitate,Transelectrica (TEL) a obţinut 22,9 milioane de euro pentru construcția unei linii de 400 kV între Constanța și Medgidia Sud.
Dezvoltarea infrastructurii de transport în această zonă este esențială pentru noile investiții în capacități de producție de electricitate regenerabilă.
Fără noi capacități de transport al electricității noi produse în zonă, aici nu mai este posibilă nici o racordare la rețea, potrivit datelor companiei.
Plata fondurilor pentru investiția Transelectrica (TEL) a fost efectuată luni, 13 decembrie 2021, către Ministerul Energiei, în calitate de autoritate competentă pentru gestionarea şi derularea Fondului pentru Modernizare, potrivit unui raport al companiei trimis la Bursa de Valori București.
Un pas spre deblocarea energetică a Dobrogei
Fondul de Modernizare este instrument de finanțare bazat pe așa numitul „Mecanism 10d”, prin care Comisia Europeană finanțează cu fonduri nerambursabile proiecte energetice menite să sprijine atingerea neutralității climatice (emisii zero) în cel mai puțin dezvoltate 10 țări din UE: Bulgaria, Cehia, Estonia, Croația, Letonia, Lituania, Ungaria, Polonia, România și Slovacia.
Acestor țări li se pun la dispoziție volume noi de certificate de emisii pe care le pot vinde pentru finanțarea unor proiecte aprobate, în prealabil, de Banca Europeană de Investiții. (BEI)
Prin creșterea capacități de transport de electricitate în și dinspre Dobrogea urmează să fie relansate mari proiecte de investiții în energie regenerabilă.
Numai prin dezvoltarea parcurilor eoliene offshore, din Marea Neagră s-ar putea racorda capacități de 94 GW (94 de milioane kW), potrivit unui studiu Energy Policy Group (EPG).
În România funcționau, miercuri după amiază, capacități totale de producție de peste 10 ori mai mici, de circa 8,75 GW, din care 20% erau ale centralelor pe gaze și 15% ale celor pe cărbune.
Tot Dobrogea este și cea mai potrivită pentru dezvoltarea celui dintâi ecosistem al hidrogenului din România, având „un potențial excepțional de producere a hidrogenului din energie regenerabilă onshore și offshore” (prin electroliză), spune o altă analiză EPG.
Pentru 685 MW noi
„Realizarea noii linii electrice aeriene de 400 kV între staţiile Constanţa Nord şi Medgidia Sud va permite integrarea unei producţii suplimentare de energie electrică din surse regenerabile de circa 685 MW (mii kW)în zona Dobrogea”, spune raportul Transelectrica (TEL).
De asemenea, investiția „va face posibilă o reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră cu aproximativ 16.000 de tone pe an”.
Linia Electrică Aeriană (LEA) 400 kV Constanţa Nord – Medgidia Sud este pe lista celor 20 de proiecte strategice de importanţă naţională ale Transelectrica.
Presupune construirea a 35 de noi kilometri de linie electrică aeriană, doi kilometri de linie electrică subterană, precum şi extinderea staţiilor Constanţa Nord şi Medgidia Sud.
Investiţia propusă este inclusă şi în lista principalelor proiecte pentru dezvoltarea reţelei electrice de transport din Planul Naţional Integrat Energie şi Schimbări Climatice (PNIESC) – angajamentul energetic al României în domeniul climei, pentru anul 2030.
Implementarea proiectului se va realiza în perioada 2021- 2024.