joi

30 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

22 mai, 2022

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a anunţat că, până la finalul lunii mai, adică în 8 zile, România trebuie să depună prima cerere de plată aferentă PNRR, în valoare de 3 miliarde de euro.

Marcel Boloș a mai spus duminică, la Digi24, că obligatoriu va fi ”regândit” capitolul Energie din PNRR, în concordanță cu planurile de ultimă oră ale UE privind independența energetică.

Regândirea capitolului Energie

„Din perspectiva banilor și a resurselor suplimentare pentru explorarea și distribuția resurselor energetice, în proiectul de regulament pus în dezbatere publică de Comisia Europeană apare un buget suplimentar de 20 miliarde de euro, dar la nivelul tuturor statelor membre ale UE.


Suma care ne va reveni nu e foarte mare, nu cred că va fi suficientă pentru a ne rezolva problema de independență energetică.

E obligatoriu: capitolul de energie să fie regândit potrivit acestui nou program al UE, trebuie să ne gândim la toate tipurile de măsuri care țin de independența energetică.

Nu cred că va fi mai mult de un miliard de euro suplimentat pentru partea de energie, dar în momentul în care renegociem partea de PNRR, cred că la anumite componente să mai fie reajustate costurile”, a declarat Marcel Boloș.

Prima cerere de plată- se lucrează la condiționalități

„Suntem în plin proces de pregătire a primei cereri de plată pe care România o poate pune până la sfârşitul lunii mai. Avem o serie de condiţionalităţi la care lucrăm. Toate ministerele de linie, coordonatorii de reformă au avut de încărcat în platforma specială care există la nivel naţional toate documentele necesare pentru a face dovada că am închis capitolele aferente anului 2021.


În weekend ministerul lucrează la  verificarea documentelor depuse şi în cursul zilei de luni suntem în măsură în care să transmitem în platforma Comisiei Europene aceste jaloane pe care le aveam de îndeplinit şi apoi etapele procedurale pe care le aveam de parcurs, încât până marţi, 31 mai, să putem să depunem cererea de plată cu o valoare de 3 miliarde de euro”, a explicat Marcel Boloş.

(Citește și: ”Premierul anunță îndeplinirea tuturor jaloanelor PNRR pe T I din 2022. Cum a fost posibil”)

Întrebat dacă ”suntem în grafic” cu PNRR-ul, Marcel Boloş a spus: „Suntem la început de drum”. 

„Dacă ne referim la PNRR, este la început de drum. Suntem în situaţia în care operaţionalizăm structurile care stau la baza implementării PNRR. Pe de altă parte, suntem în măsură să iniţiem apelurile de proiecte care sunt aferente trimestrului II şi apoi, cum e firesc pe parcursul anului 2022, să fim în măsură să ne asigurăm că cele 58 de apeluri de proiecte pe care le gestionăm, cu o valoare de peste 13 miliarde de euro, să fie lansate în piaţă”, a mai declarat ministrul Fondurilor Europene.

Capitolul Infrastructură – cele mai complexe angjmente

Ministrul a adăugat că a avut o întâlnire cu cei care se ocupă de capitolele de infrastructură din PNRR.

(Citește și: ”Două din cele patru proiecte de autostrăzi din PNRR – mari șanse de ratare. De ce?”)

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

„Am avut întâlnire cu cei care se ocupă de capitolele de infrastructură pentru că acestea sunt cele mai complexe angajamente pe care le avem de îndeplinit încât să putem să avem o monitorizare specială pe aceste categorii de jaloane şi să prevenim eventuale blocaje care pot să apară în implementarea PNRR.

Aş putea să spun că este un început de drum pe care l-am preluat şi pe care încercăm să îl punem pe picioare astfel încât PNRR să poată să ducă la îndeplinirea jaloanelor şi ţintelor asumate de România”, a declarat Marcel Boloş.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: