1 aprilie, 2022

Premierul Nicolae Ciucă a scris joi seara, pe Facebook, că toate cele 24 de ținte și jaloane din PNRR asumate de România pentru primul trimestru al anului în curs au fost îndeplinite.

„Toate cele 24 de ținte și jaloane din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) asumate pentru primul trimestru al acestui an sunt îndeplinite din perspectiva responsabilității Guvernului. A fost un efort de echipă. Mulțumesc tuturor celor implicați!

Activitatea noastră va continua în același ritm susținut pentru a valorifica cele aproape 30 de miliarde de euro, bani pe care îi vom investi pentru dezvoltarea României și în beneficiul cetățenilor”, este postarea lui Nicolae Ciucă.


Guvernul a aprobat miercuri cinci acte normative pentru atingerea jaloanelor și țintelor asumate de România pentru primele trei luni din 2022. După ședința de miercuri, Nicolae Ciucă explica:

”Suntem aproape de încheierea trimestrului I din acest an şi la nivelul guvernului am avut de îndeplinit 24 de jaloane şi ţinte pentru PNRR. În acest moment sunt 11 jaloane şi ţinte închise. În şedinţa de guvern de astăzi (miercuri – n.red.) vom închide încă cinci, urmând ca celelalte opt să fie închise până mâine (joi – n. red.)”.

Cum cele 8 jaloane se rezolvau prin emiterea unor ordine de ministru, nu a fost nevoie de o ședință de guvern.

Competențe digitale și cloud: cum ”se rezolvă” o problemă în 2 zile

Nu este deocamdată clar dacă jaloanele pe Digitalizare, despre care atât premierul cât și ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene au admis că ”sunt încă în discuție” cu Comisia Europeană, au fost rezolvate de o manieră care să mulțumească Comisia Europeană.


Probleme au fost la două documente, unul referitor la cloud-ul guvernamental, altul la sprijinul pentru formarea de competențe digitale la IMM, care au fost lucrate inițial altfel decât cerea Comisia Europeană.

În cazul cloud-ului guvernamental, de exemplu, Comisia a cerut în T1 o analiză a posibilelor variante de realizare. Aceasta urma să fie discutată cu experți de la Bruxelles, varianta optimă urma să fie aleasă de comun acord. Ulterior, guvernul urma să pregătească legislație care să reflecte soluția convenită pentru cloud. Respectiva legislație reprezintă un jalon de atins în T3 2022

Guvernul a ”ars” însă etapele și a decis singur cum va fi realizat cloud-ul, lansând în consultare publică un proiect de OUG care a provocat reacții dure ale industriei IT. Același proiect de OUG a fost prezentat Comisiei.

Cum experții de la Bruxelles au explicat că în T1 au nevoie de altceva, soluția evidentă a fost realizarea ”analizei” în 2 zile, ”experții” de la București favorizând soluția deja decisă la nivel guvernamental.

În ceea ce privește competențele digitale, jalonul pentru T1 este constituit de lansarea unui apel de proiecte destinat IMM pentru obținerea de granturi pentru formarea de competențe digitale în rândul angajaților.

Apelul de proiecte ”plutește în ceață” pentru că îi lipsește un ghid al solicitantului. Acesta nu a putut fi publicat din cauză că nu are avizul Consiliului Concurenței.

Problema s-a rezolvat din două telefoane și, chiar dacă pe 31 martie nu a existat toată documentația, măcar există semnăturile care au ”închis” jalonul.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: