joi

28 martie, 2024

5 mai, 2021

Indicele preţurilor producţiei industriale (IPPI) și-au accelerat creșterea în martie 2021, ajungând la 4,84%, de la 2,12% în februarie și 0,12% în ianuarie.
Datele INS arată o majorare lunară de 1,43 puncte procentuale venită pe canalul pieței externe (de la -0,65% la +4,31% în doar 2 luni!) și exacerbată de evoluția cursului pe tendința internă.

Influența majorărilor se va transmite în următoarele luni către indicele prețurilor de consum pentru populație. La extern, evoluția va ajuta la majorarea încasărilor din exporturi, dar va afecta plățile pe partea de importuri, cu observația importantă că se accentuează astfel o presiune în sensul devalorizării leului.


De remarcat, prețurile au urcat cu aproape patru procente pe toate segmentele industriale, cu excepția bunurilor decapital. Costul energiei a avansat din nou cu cea mai mare valoare lunară (+3,35% !), ceea ce va pune o presiune considerabilă asupra indicelui de inflație și/sau a restrângerii altor costuri de fabricație.

Sectorul industrial va da tonul pentru majorarea facturilor în întreaga economie, pe fondul unui volum în creștere dar situat încă semnificativ sub aceeași perioadă din anii anteriori. Reamintim că, potrivit chiar prognozei oficiale, revenirea în expresie fizică a producției industriale la ar urma să se producă de-abia în 2022, dată fiind scăderea de dianintea crizei Covid, deja consemnată în 2019.

(Citiți și:”Bloomberg: Riscul de inflație se intensifică odată cu multiplicarea întârzierilor de aprovizionare”)

În context, corelat cu atenuarea treptată a facilităților oferite ca urmare a pandemiei, va urma o perioadă spre finalul anului în curs în care firmele se vor confrunta cu probleme. Fiind vorba despre supraviețuire și nu de profitabilitate, încasările bugetare necesare pentru reducerea deficitului vor fi afectate pe termen mediu.


Evoluțiile de pe piața externă vor rămâne un factor cu efecte semnificative la intern, prin lanțurile de producție. La revenirea pandemiei s-a păstrat spre finele anului trecut o scădere a prețurilor industriale. Acum, stimularea pe calea costurilor mai mici cu energia a dispărut, cu efecte ce vor fi mai clare după extinderea vaccinării și ridicarea restricțiilor.

Transmiterea influențelor, decalată în timp cu câteva luni, a contribuit până acum la temperarea indicelui prețurilor de consum în apropierea reperului 3%. De reținut, dacă diminuarea deflatorului PIB a ajutat limitarea contracției economice din 2020, evoluția actuală și efectul de bază vor fi defavorabile pentru 2021.

Sectoarele industriale cu cele mai mari creșteri

Pe marile grupe industriale, energia s-a scumpit din nou și, în premieră din 2020 încoace, a trecut în gama cu două cifre peste nivelul atins în aceeași lună a anului precedent ( +11,36%, desigur și prin efect de bază). Creșterea anuală a prețurilor s-a concentrat pe bunurile de folosinţă îndelungată și bunurile de uz curent, ceea ce se va vedea în tendințe inflaționiste la consumul populației.

Pe ramuri industriale, se pot observa cele mai mari creșteri de prețuri ale produselor de cocserie și obținute din prelucrarea țițeiului (+30,91%, după evoluția prețurilor mondiale la materia primă), în industria produselor farmaceutice de bază și a preparatelor farmaceutice (+17,29%, explicabil în pandemie) și industria metalurgică (+13,50%).

(Citiți și:”Cresc prețurile producției industriale din China, ”fabrica lumii” ar putea exporta inflație”)

La polul opus s-au situat industria petrolieră ( -7,46% la extracție și -12,76% la servicii anexe) și fabricarea calculatoarelor și produselor electronice și optice (-3,79%).

Avansul susținut al activității economice și progresele făcute pentru stoparea pandemiei, corelate cu un context internațional de creștere rapidă a costurilor cu energia au creeat premise pentru o creștere a inflației peste valorile anticipate anterior. Rămâne ca eforturile de eficientizare a activității în industrie să țină sub control majorarea prețurilor facturate.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: