marți

23 aprilie, 2024

5 mai, 2021

Semnalele privind revenirea inflației se înmulțesc, tot mai multe companii care produc bunuri de consum avertizând că întârzierile de aprovizionare și blocajele logistice le-ar putea forța să majoreze prețurile, transmite Bloomberg.

Stocurile pe terminate a unor materiale ce variază de la semiconductori, la oțel, cherestea și bumbac figurează în tot mai multe sondaje realizate în rândul producătorilor din SUA și Europa care au raportat în această săptămână restanțe record în onorarea comenzilor, precum și o creștere a prețurilor materiilor prime, în contextul în care se confruntă cu mari dificultăți de reaprovizionare astfel încât să facă față cererii în creștere din partea consumatorilor.

Pe măsură ce mărfurile devin tot mai scumpe, marea întrebare care se pune este în ce măsură această inflație este sau nu tranzitorie. Creșterea prețurilor și potențialul unui răspuns din partea băncilor centrale (majorarea dobânzilor, n.r.) au fost în fruntea listei de îngrijorări pentru managerii de bani chestionați de Bank of America Corp.


Mulți economiști și bancheri centrali, inclusiv cei de la Rezerva Federală, sunt de părere că aceste creșteri de preț sunt temporare și vor fi stopate de forțe precum temerile privind evoluția virusului și o creștere a șomajului.

Investitorii rămân însă sceptici, companii precum Nestle și Colgate-Palmolive anunțând deja că vor trebui să crească prețurile.

Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, fost președinte al Fed, a creat la rândul său volatilitate în piețe, în urma unui comentariu potrivit căruia ratele de dobândă vor crește pe măsură ce și cheltuielile guvernamentale vor fi majorate. Ulterior, ea a clarificat că nici nu prezice și nici nu recomandă o creștere a dobânzilor.

Indicele Bloomberg Commodity Spot, care urmărește evoluția prețului a 23 de materii prime, a crescut la cel mai înalt nivel în aproape un deceniu. Acest lucru a împins prețul producției globale la cel mai înalt nivel din 2009, iar prețurile de producție din SUA la niveluri nemaivăzute din 2008, potrivit datelor JPMorgan Chase & Co. și IHS Markit.


Analiștii JPMorgan estimează, de asemenea, că prețurile importurilor nealimentare și de energie din cele mai mari economii au crescut cu aproape 4% în primul trimestru, cel mai însemnat procent din ultimii trei ani.

”Riscurile se înclină în mod clar spre creșterea prețurilor”, a spus John Mothersole, director de cercetare în domeniul prețurilor și achizițiilor la IHS Markit. ”Creșterea prețurilor materiilor prime din ultimul an garantează acum o inflație mai mare la prețul mărfurilor de consum în această vară, a adăugat el.

Analizele IHS Markit asupra materiilor prime, precum petrol, produse chimice, oțel, cupru, zinc, cherestea, celuloză și cauciuc, anticipează o temperare a tendinței de creștere a prețurilor către finalul anului. Pe de altă parte, strategii Blackrock Investment Institute anticipează o inflație medie de sub 3% pentru perioada 2025-2030, însă și acest ritm nu pare a fi fost ”inclus în prețurile activelor”.

Principalul argument al unei creșteri susținute a prețurilor și în 2022 îl reprezintă cheltuielile de mii de miliarde de dolari care ar urma să fie realizate pentru investiții la nivel global, în contextul unor rate reduse ale dobânzilor. Aceste așteptări au generat un raliu pe piața materiilor prime, notează jurnaliștii Bloomberg, pe măsură ce marile economii au început să-și revină din pandemie și cererea a început să crească, determinând blocaje și deficite de aprovizionare.

Unele companii și-au dat seama că nu mai pot aștepta ca această creștere ”temporară” a prețurilor să treacă. Prin urmare, consumatorii se pot aștepta la o creștere a prețurilor pentru o gamă largă de produse de uz obișnuit, de la saci de gunoi la haine pentru copii.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: