joi

28 martie, 2024

11 martie, 2021

Prețurile producție industriale din China au crescut în februarie cu 1,7% față de anul trecut, cel mai rapid ritm din ultimii doi ani, pe fondul majorării prețului petrolului, a deficitului de cipuri și a costurilor de transport în creștere, notează Bloomberg.

În calitate de ”fabrică a lumii”, creșterea prețurilor de producție din China sporesc perspectiva ca inflația să fie exportată la nivel global, pe măsură ce fabricile cresc prețurile pentru mărfurile vândute în străinătate.

Piețele de obligațiuni dau deja semnale că se așteaptă la o accelerare a creșterii economice globale, precum și la o creștere a inflației în SUA ca urmare a implementării pachetului de stimulare fiscală a președintelui Joe Biden.


Prețurile producției industriale din China au jucat un rol semnificativ în evoluția inflației la nivel global în ultimul deceniu, pe măsura integrării liniilor de aprovizionare. Scăderea prețurilor a fost un motor dezinflaționist importat în perioada 2012-2016, îngreunând eforturile băncilor centrale din restul lumii de a-și atinge țintele de inflație.

De data aceasta, riscurile sunt în direcția opusă. Prețul țițeiului se apropie de 70 de dolari pe baril, în vreme ce prețul cuprului și a culturilor agricole de bază sunt în creștere. Costurile de transport se accentuează, iar deficitele de anumite produse, cum ar fi cipurile, împing prețurile în sus.

”Prețurile metalelor au crescut din cauza stimulilor fiscali globali care vor fi cheltuiți pe proiecte de infrastructură”, a declarat Iris Pang, economist-șef pentru China la ING Groep NV din Hong Kong. „Dacă prețul țițeiului continuă să crească, acesta ar crește alte prețuri, cum ar fi transportul și, prin urmare, costul de producție. În acel moment ar putea genera inflație”, a adăugat ea.

Creșterea prețurilor materiilor prime a fost principalul factor care a influența prețurile producției industriale chineze luna trecută.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: