vineri

19 aprilie, 2024

14 noiembrie, 2022

Piețele de mărfuri indică faptul că inflația globală va începe să scadă în următoarele șase luni, prețurile mărfurilor ciclice – inclusiv cuprul, minereul de fier și produsele agricole precum grâul și orezul – au scăzut față de vârfurile atinse recent, potrivit unei analize a publicație The Business Times.

În ciuda ”raliurilor” din ultima vreme, petrolul și gazele sunt cu mult sub maximele din 2022. Acest lucru indică faptul că înăsprirea monetară a băncilor centrale și creșterea ratelor dobânzilor din SUA și Europa încep să funcționeze.

Examinând datele privind evoluția prețurilor a 20 de mărfuri listate pe bursele din Chicago, New York și Londra, cele mai semnificative scăderi au fost raportate la cherestea, a cărui preț s-a prăbușit cu 74%, la minereul de fier (51%), la aluminiul și paladiul (45%), la bumbac (43%), la zinc (41 la sută) și la cupru (25 la sută).


Scăderile au fost calculate față de maximele atinse în ultimii doi ani, când pandemia de Covid-19 a cauzat o penurie masivă, Goldman Sachs și alte bănci de investiții promovând mărfurile ca investiție.

Când cererea din China a început însă să scadă, mulți investitori și speculatori au început să vândă, iar prețurile au scăzut. Războiul din Ucraina a provocat o oarecare volatilitate în acest an, deși au existat rapoarte care sugerează că Rusia – în ciuda sancțiunilor impuse de Occident – a reușit să-și vândă petrolul, gazele și metalele direct Chinei și altor țări din Asia.

Marele semn de întrebare în acest moment este în ce măsură prețurile acestor mărfuri indică iminența unei recesiuni globale. Dacă războiul din Ucraina va continua, acesta va continua să afecteze piața mărfurilor prin perturbarea aprovizionării cu anumite materii prime, ceea ce ar putea duce la noi creșteri de prețuri.

„Perioada cheie va fi primul trimestru al anului 2023, când economia SUA va intra în recesiune”, a declarat Simon Hunt, analist și economist specializat în cupru la Simon Hunt Strategic Services. „Acesta este momentul în care Rezerva Federală a SUA poate fi forțată să revină la relaxarea monetară pentru a contracara o scădere profundă.”


„Dolarul american va începe să scadă brusc; acțiunile și mărfurile vor începe să se redreseze; Prețurile petrolului și gazelor vor crește din nou, posibil din cauza mai multor întreruperi a aprovizionării. Inflația, după o anumită corecție în timpul iernii, va începe să crească din nou”, a avertizat el.

Modul în care va evolua economia Chinei – a doua ca mărime din lume – va avea, de asemenea, o mare importanță. Prețurile minereului de fier, de exemplu, au scăzut la cel mai redus nivel din ultimii trei ani, deoarece oferta depășește cererea. China construiește mai puține case noi, iar politica de la Beijing, de zero-Covid a redus cererea de oțel. Piața imobiliară a Chinei reprezintă aproximativ o treime din cererea globală de minereu de fier, potrivit unui raport recent al băncii de investiții Jefferies.

Totodată, directorii companiilor americane de cereale Cargill și United Grain Corp au spus că exporturile au scăzut în acest an, deoarece importatorii importanți precum Thailanda și Filipine și-au redus importurile, pe fondul creșterii prețurilor și a întăririi dolarului.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: