vineri

26 aprilie, 2024

25 ianuarie, 2013

Președintele Băsescu și șefa CSM, Oana Schmidt-Hăineală

Preşedintele Traian Băsescu a propus, vineri, ca soluţie de deblocare a impasului în desemnarea procurorului general şi a procurorului-şef al DNA, selectarea acestora de către CSM şi acceptarea persoanelor rezultate, fără rezerve, de către el și ministrul Justiției, Mona Pivniceru.

Potrivit Mediafax, șeful statului a expus propunerea jurnaliştilor în timpul zborului spre Chile, înainte de escala în Republica Capului Verde.

Băsescu a arătat că această soluţie poate fi funcţională, dacă Guvernul şi ministrul Pivniceru se vor pune de acord cu el să accepte din start cele două persoane selectate de CSM şi să deruleze apoi rapid procedura de desemnare prevazută de lege.


„Având în vedere că CSM îi supraveghează în activitate, soluţia ar fi să avem încredere în CSM şi noi să ne angajăm să respectăm recomandările”, a spus Băsescu, insistând asupra neutralităţii CSM şi a eliminării astfel a suspiciunilor privind politizarea sau lipsa de transparenţă a procedurii de selecţie.

El a precizat că s-a gândit la această soluţie după ce a avansat, marţi seară, în întâlnirea cu premierul Victor Ponta şi preşedintii Camerelor, Crin Antonescu şi Valeriu Zgonea, propunerea ca selecţia celor doi procurori şefi să se facă de către o comisie în care să fie caâte doi reprezentanţi ai CSM, Ministerului Justiţiei şi Presedinţiei, variantă neacceptată de cei trei.

Potrivit lui Băsescu, odată acceptată şi aplicată soluţia responsabilizării CSM privind selecţia procurorului general şi a sefului DNA, acelaşi model ar putea fi extins şi la numirea adjuncţilor celor doi, precum şi la cea a şefilor de secţii din Parchete.

„Putem extinde soluţia şi pentru celelalte funcţii de adjuncţi şi şefi de secţii”, a spus șeful statului.


De asemenea, preşedintele a subliniat că acceptarea acestei soluţii ar permite şi o remediere a modului de reflectare în raportul MCV, pe care Comisia Europeană îl va prezenta săptămana viitoare, a subiectului nominalizării celor doi procurori şefi.

Preşedintele a dezvăluit şi că a avut o întâlnire cu ministrul Pivniceru înainte de a respinge candidaturile lui Irimie şi Niţă, însă discuţia nu a fost „cu dosarele pe masă”, iar Pivniceru nu a reuşit să îl convingă să îi desemneze.

Anterior, premierul Victor Ponta s-a exprimat pentru o soluție asemănătoare, care să fie permanentizată în proiectul de revizuire a Constituției.

”Pentru viitor, eu pledez pentru faptul ca, să spunem foarte clar că procurorii-şefi, inclusiv procurorul general, sunt selectaţi şi numiţi de CSM, fără ministrul Justiţiei, fără preşedinte”, a spus Ponta.

”Nu poţi să laşi preşedintelui un drept de veto, pentru că preşedintele – nu personalizez, şi cel actual şi cel viitor – este tot un om politic. Or, dacă vorbeşti de independenţa procurorului până la capăt, atunci nu mai are nicio treabă nici ministrul Justiţiei, nici preşedintele”, a mai afirmat prim-ministrul, la începutul săptămânii.

Și ministrul Justiției s-a declarat de acord cu Ponta.

„În opinia mea – şi am văzut că este şi opinia premierului – CSM ar trebui să se exclusiveze în a face aceste numiri. Nici ministrul, nici preşedintele, mai ales că devin şi alte organisme, foarte interpretative, şi trag atribuţiile de la o instituţie la alta. O justiţie independentă înseamnă CSM care să acopere toate numirile acestea”, a afirmat Mona Pivniceru.

Bilele negre din raportul suplimentar MCV

Traian Băsescu a opinat vineri, în turneul din America Latină, că cele mai importante bile negre din raportul suplimentar al Mecanismului de Cooperare și Verificare pe justiție al Comisiei Europene vor fi:

  • esecul nominalizării procurorului general şi procurorului şef DNA
  • o eventuală amânare a intrării în vigoare a noului Cod de procedură civilă faţă de termenul asumat de 1 februarie.
  • deciziile Parlamentului cu privire la cazul deputatului Ion Stan şi cele ale foştilor miniştri parlamentari Laszlo Borbely şi Victor Paul Dobre
  • conflictul din interiorul CSM.

Comisia Europeană urmează să prezinte săptămâna viitoare raportul suplimentar în cadrul MCV.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: