Banca Transilvania (TLV) a anunţat că sunt „aproape finalizate (…) negocierile exclusive” cu grupul grec Eurobank , cu privire la „potenţiala achiziţie” de la aceasta a Bancpost SA, ERB Retail Services IFN SA şi ERB leasing IFN SA din România, potrivit unui raport trimis la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).
„În ultimele săptămâni s-au făcut progrese semnificative înspre un rezultat pozitiv, iar negocierile sunt aproape de finalizare, părţile parcurgând ultimele etape în vederea semnării unui acord”, psune raportul citat.
Totodată, raportul menţionează că „data semnării acordului este estimată cel mai târziu pentru finele lunii noiembrie 2017 şi va fi anunţată public, de îndată ce formalităţile necesare vor fi parcurse în mod corespunzător”.
Banca Transilvania (TLV) are capital majoritar românesc şi a devenit a doua cea mai mare bancă din România, după active, după ce a preluat, în 2014 Volksbank.
Prin preluarea Bancpost ameninţă acum poziţia de lider a Bănci Comerciale Române (BCR). Bancpost are o cotă de piață de circa 3%, iar BCR de peste 16%.
Banca Transilvania a concurat pentru Bancpost cu fondurile americane Varde şi J.C. Flowers, care este atractivă datorită bazei mari de clienţi.
Grupul Eurobank, acţionarul principal al Bancpost, au selectat Banca Transilvania după mai multe luni de discuţii, cu asistenţa intermediarilor Mediobanca şi HSBC.
Expansiune externă
Totodată, Banca Transilvania are planuri de expansiune externă: a anunțat marți că intenționează să cumpere un pachet de 39% din acțiunile Victoriabank, a treia cea mai mare bancă din Republica Moldova.
Banca Transilvania a solicitat aprobarea achiziției din partea autorităților de reglementare bancară și autorităților relevante din România și Republica Moldova.
Va fi prima dată când un investitor bancar străin intră pe piața din Republica Moldova.
Ca urmare a investiției avute în vedere, Banca Transilvania și berd vor deține împreună pachetul majoritar în Victoriabank. În conformitate cu legislația în vigoare, aceștia vor face o ofertă pentru achiziționarea celorlalte acțiuni.
berd și-a majorat participația la 27,5% anul trecut, în încercarea de a restabili o guvernanță corporativă eficientă și de a atrage investitori strategici puternici în Victoriabank.
berd este de asemeni, acționar al Băncii Transilvania din 2001.