Prăbușirea de lungă durată a acțiunilor chineze a șters investiții de trilioane de dolari și a dat o nouă lovitură unei economii afectate de criza imobiliară, de creștere lentă și de deflație.
În timp ce acțiunile mondiale au crescut anul trecut cu 20%, aurul cu 13% și bitcoin cu 155%, indicele chinezesc de referință CSI300 a scăzut cu 11%.
Poate fi ultima picătură pentru investitorii instituționali străini care au văzut cândva China ca o destinație esențială, arată o analiză a Atlantic Council publicată vineri.
Declinul prețurilor acțiunilor la bursele din Shanghai, Shenzhen, Hong Kong și New York a atins aproximativ 7 trilioane de dolari de la începutul anului 2021 (peste 6 trilioane de dolari pe piețele chineze și sute de miliarde în plus de la companii chineze listate pe Wall Street). În timp ce Beijing a luat măsuri extreme pentru a stopa declinul, dezamăgirea profundă a investitorilor rămâne.
Scăderea burselor vine pe lângă dezastrul imobiliar care a pus pe umerii guvernelor locale din China datorii de 13 trilioane de dolari.
Scăderea acțiunilor a zdruncinat în mod special companiile de tehnologie pe care autoritățile de reglementare din Beijing le-au favorizat cu acces rapid la ofertele publice inițiale de acțiuni.
”Măcelarul de brokeri”, numit șef al piețelor bursiere, vânătoare a celor care ”denigrează economia Chinei”
Un semn că Beijing este cu adevărat îngrijorat să nu repete criza din 2015 este demiterea bruscă, miercuri, a șefului piețelor bursiere, Yi Huiman. În locul lui a fost numit Wu Qing, supranumit „măcelarul de brokeri” pentru duritatea cu care tratează jucătorii din piețele financiare.
În plus, în ultima săptămână, Ministerul Securității de Stat a anunțat că Beijing este în căutarea celor care difuzează opinii negative cu privire la perspectivele economice și de piață ale Chinei. Acest avertisment înfricoșător de a nu „denigra economia Chinei” prin „narațiuni false” este marca Mao Zedong, scrie și Forbes.
Investitorii străini ies din piețele chineze
Investitorii străini au vândut luna trecută acțiuni chinezești în valoare netă de 18,2 miliarde de yuani (2,5 miliarde de dolari), marcând a șasea lună consecutivă de reducere a portofoliilor.
În timp ce acțiunile mondiale au crescut anul trecut cu 20%, aurul cu 13% și bitcoin cu 155%, indicele chinezesc de referință CSI300 a scăzut cu 11%.
CSI300 a fost pe minus timp de 6 luni la rând și a căzut cu 23% din august și până acum, ajungând la minimele ultimilor cinci ani.
***