23 ianuarie, 2024

Autoritățile chineze iau în considerare un pachet de măsuri pentru stabilizarea pieței bursiere aflată în cădere liberă, după ce încercările anterioare de a restabili încrederea investitorilor au eșuat și l-au determinat pe premierul Li Qiang să ceară luarea unor măsuri „mai tari”, scrie Bloomberg.

Bursa din Shanghai a pierdut marți 2,7%, cel mai mare declin zilnic din aprilie 2022, iar indicele pieței din Shenzhen, un indicator pentru sectorul tehnologic, a avut cea mai proastă zi din ultimii aproape doi ani, după ce a scăzut cu 3,5%. Asta a facut ca în primele zile de tranzacționare din 2024, cei doi indici să scadă cu 4,8%, respectiv 7,7%.

Potrivit CNN, este cel mai slab început de an din 2016, când investitorii și-au vândut deținerile în urma prăbușirii pieței din 2015.


Guvernul caută să acorde aproximativ 278 de miliarde de dolari (2.000 mld. yuani), proveniți în principal din conturile offshore ale întreprinderilor de stat chineze, ca parte a unui scheme de cumpărare de acțiuni, a declarat un oficial pentru Bloomberg.

Autoritățile au alocat deja cel puțin 300 mld yuani din fonduri locale pentru a cumpăra acțiuni prin companii de stat China Securities Finance Corp. sau Central Huijin Investment Ltd., au declarat oficiali sub protecția anonimatului.

Cu alte cuvinte, guvernul de Beijing se gândește să naționalizeze și mai mult din companiile listate la bursă, astfel de achiziții de pe piața valorilor mobiliare efectuate de autoritățile oficiale putând deveni instituționalizate.

Beijingul vrea să înființeze un fond de stabilizare a burselor

Discuțiile și ezitările oficialilor chinezi relevă nervozitatea din cadrul instituțiilor statului după ce indicele bursei din Shanghai CSI 300 a ajuns luni la minimul ultimilor 5 ani . Reinstaurarea încrederii printre investitorii de retail este importantă, mulți dintre ei fiind deja afectați de scăderea semnificativă a pieței imobiliare, ceea ce este văzută la Beijing ca o condiție cheie pentru menținerea păcii sociale.


Guvernul se gândește ia măsuri precum stimulente fiscale de 1.000 miliarde yuani și un alt sprijin tot de 1.000 miliarde yuani în emisiuni de obligațiuni „speciale”, dar Beijingul este îngrijorat de reacția piețelor financiare dacă se adaugă rapid noi datorii suverane peste cele actuale care se ridică la peste 300% din PIB. Și nu trebuie uitate și recentul val, complet neobișnuit pentru această țară, de greve și proteste desfășurate în marile orașe.

Înființarea unui fond de stabilizare a burselor susținut de stat este avută în vedere cel puțin din octombrie, însă mulți investitori sunt sceptici cu privire la eficacitatea acestuia, având în vedere că multe dintre eforturile anterioare ale Beijingului de sprijin a piețelor au eșuat.

Criza imobiliară din China, sentimentul depresiv în rândul consumatorilor, scăderea investițiilor străine și reducerea încrederii în performanțele întreprinderilor locale și anii de politici neadecvate își arată acum efectele atât asupra economiei, cât și asupra piețelor.

„Pachetul potențial de sprijin ar trebui să poată opri scăderile pe termen scurt și să stabilizeze piețele până la Anul Nou chinezesc, dar doar achizițiile ale statului au avut, în mod istoric, au avut un succes limitat în a schimba sentimentul din piață, dacă nu au fost urmate de măsuri suplimentare”, a spus Marvin Chen, un strateg la Bloomberg Intelligence.

„Declarațiile înalților oficiali sugerează că Beijingul este reticent în a recurge la o creștere pe termen scurt cu prețul creșterii riscurilor pe termen lung”, au declarat analiștii de la Nomura într-o notă pentru investitori, făcând referire la perspectivele ca guvernul să stimuleze financiar bursele.

„Ne așteptăm ca actuala scădere economică să continue în primăvara acestui an”, se mai spune în nota Nomura, scrie Reuters.

Investitorii rămân sceptici

Cel mai îndrăzneț plan al Chinei de până acum pentru a opri deprecierea actuală a pieței de valori se confruntă cu un zid al scepticismului, deoarece investitorii dezamăgiți spun că orice revenire se va dovedi temporară fără o soluție fundamentală pentru economia sa aflată în dificultate.

Totuși, știrile privind planul de înființare a unui fond de stabilizare și ordinul premierului Li Qiang de a readuce calmul pe piețe, a făcut ca prețurile de referință ale acțiunilor să crească ușor marți. Cu toate acestea, istoria Chinei legată de eșecurile în eforturile de redresare a pieței, perspeciveloe sumbre ale economiei și incertitudinile privind foaia de parcurs a politicilor pe termen lung ale Beijingului îi fac sceptici pe investitori cu privire la sustenabilitatea acestor câștiguri de moment.

„Oamenii președintelui Xi Jinping îi spun aproape sigur că pierderile de pe piața de acțiuni sunt un risc pentru stabilitate”, a spus George Magnus, cercetător asociat la Centrul Chinez al Universității Oxford. „Investitorii nu abandonează doar acțiunile chineze din motive normale de evaluare, ci pentru că întreaga politică economică și mediul politic s-au atrofiat. Recuperarea încrederii necesită probabil schimbări majore în ambele,” adaugă el.

China are 220 de investitori în acțiuni

Cel mai recent pachet de sprijin care include aproximativ 2 trilioane de yuani (278 de miliarde de dolari) pentru cumpărarea de acțiuni din China continentală prin conexiuni financiare offshore denotă un sentiment de urgență din partea autorităților. Vine după o criză în care acțiunile din China și Hong Kong au pierdut mai mult de 6.000 miliarde de dolari ca valoare de piață de la vârful atins în 2021. Capitalizarea pieței de acțiuni a Chinei nu a fost niciodată atât de departe de cea a SUA.

Investitorii chinezi de retail, în număr de aproape 220 de milioane, asigură aproximativ 60% din rulajul de pe piața bursieră a Chinei, iar nemulțumirea acestora și riscul declanșării unor noi proteste nu este pe placul conducerii țării.

Fără a fi convinși de trendul redresării economiei, investitorii vor rămâne pe margine. Unii dintre cei mai mari administratori de fonduri din lume au ieșit deja de pe bursele chineze, deoarece consideră că riscurile sunt prea mari.

China are nevoie de reforme structurale

Iar lista problemelor economice cu care se confruntă China este lungă și necesită remedieri structurale. O populație în scădere este un semnal negativ pentru consum, tensiunile geopolitice limitează ambițiile tehnologice ale Beijingului, iar piața imobiliară este blocată – toate acestea exacerbează presiunea deflaționistă în economie.

„În cele din urmă, chiar dacă banii sunt suficienți pentru a susține piața, aceștia nu rezolvă nicio altă problemă cu care se confruntă China, cum ar fi restricțiile impuse de SUA, economia slăbită, șomajul tinerilor”, a declarat Vey-Sern Ling, director general la Union Bancaire.

***

(Citiți și: ”Business Insider: China își pregătește armata de război”)

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: