joi

28 martie, 2024

12 ianuarie, 2022

În cadrul mult așteptatului ”scut anti-inflație”, guvernul polonez a prezentat planul de reducere a taxei pe valoarea adăugată la combustibili și de a introduce o cotă de TVA zero pentru bunuri precum produsele alimentare de bază, îngrășăminte și gaze naturale, însă măsurile au nevoie de aprobarea UE, informează Euractiv.

Autorităţile de la Varşovia au adoptat reducerea taxelor la benzină, gaze naturale şi electricitate şi distribuirea de bani către gospodării, în cadrul unui program în valoare de până la 10 miliarde de zloţi (2,54 miliarde de dolari).

Ministrul de Finanţe, Tadeusz Koscinski, a precizat Polonia vrea să reducă TVA la carburanţi de la 23% la 8%.


Conform Institutului Naţional de Statistică, rata inflaţiei în Polonia s-a situat în noiembrie la 7,8%.

Creșterea semnificativă a prețurilor la alimente, carburanți și gaze a devenit unul dintre cele mai dezbătute subiecte de opinia publică din Polonia, a declarat prim-ministrul Mateusz Morawiecki când a anunțat pachetul anti-inflație.

”Majoritatea polonezilor nu pot dormi din cauza facturilor în creștere”, a spus el, marți, la o conferință de presă.

Comisia a aprobat, prin excepție, introducerea unei cote zero de TVA pentru alimente, astfel încât Polonia să nu fie nevoită să aștepte până când așa-numita directivă TVA va intra în vigoare la sfârșitul acestui an, a informat presa poloneză luna trecută.


Situația este puțin mai complicată în cazul gazelor naturale. Presa poloneză susține că executivul UE va respinge cel mai probabil ideea.

”Este în contradicție cu directiva TVA, care permite o cotă de impozitare de minim 5% pentru gazele naturale”, a declarat o sursă a Comisiei Europene pentru Polsat News.

Planurile de reducere a cotei pentru combustibil se vor confrunta probabil cu opoziție dintr-un motiv similar, a raportat TVN, un alt post de televiziune.

În cazul în care Polonia ignoră obiecțiile UE, Comisia va lansa o procedură de încălcare a dreptului comunitar. În cazul în care explicația guvernului se dovedește nesatisfăcătoare,

”Comisia poate sesiza Curtea de Justiție a UE, solicitând modificarea prevederilor care sunt incompatibile cu legislația fiscală a UE și încalcă concurența pe piața unică”, explică TVN.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: