duminică

26 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

10 ianuarie, 2022

Partidul aflat la guvernare în Polonia, Lege și Justiție (PiS), ia în considerare o despărțire de partenerul său eurosceptic de coaliție, Polonia Unită, pe care îl învinuiește pentru disputele cu UE pe tema justiției și a statului de drept, conflicte care au dus la blocarea Planului polonez pentru Redresare și Reziliență, scrie Euractiv.

Partidul speră că acest gest va ajuta la deblocarea situației dintre guvernul polonez și Comisia Europeană pe tema justiției, blocaj care a pus pe pauză banii din fondul NextGenerationEU pentru Polonia, notează mai multe publicații poloneze.

Presiuni din partea partidului Polonia Unită (desprins în 2012 din PiS) și a liderului său, ministrul de Justiție Zbigniew Ziobro, ar fi principala cauză a poziției dure a PiS cu privire la obiecțiile formulate de Comisia Europeană la adresa schimbărilor din sistemul judiciar efectuate de PiS de la preluarea puterii, în 2015, pe care UE consideră că subminează statul de drept în Polonia. Ziobro se opune ferm față de ceea ce susține că este un amestec nejustificat a Bruxelles-ului în justiția poloneză.


Anul trecut, Comisia a suspendat aprobarea planului de redresare al Poloniei, de care depinde deblocarea fondurilor din NextGenerationEU. Comisarul UE pentru Economie, Paolo Gentiloni, a admis ulterior că motivul a fost decizia Tribunalului Constituțional din Polonia de a contesta primatul dreptului UE asupra sistemului juridic al țării.

”Noua ordine din tabăra conducătoare – eliberarea miliardelor din Fondul de redresare al UE, chiar și cu prețul demiterii lui Ziobro din guvern. Acestea sunt principalele planuri ale liderului PiS, Jarosław Kaczyński, pentru 2022. Fără acestea, PiS poate uita de al treilea mandat”, a comentat politologul și fostul deputat Andrzej Anusz.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Membrii PiS au confirmat pentru presa poloneză, sub protecția anonimatului, că opțiunea despărțirii de Polonia Unită este pe masă, dar că motivul din spatele posibilei divizări are mai mult de-a face cu puterea în creștere a partidului în coaliție decât cu banii UE.

Kaczyński nu vrea ca Ziobro să câștige prea multă influență în guvern și să șantajeze PiS, au explicat ei.


Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: