duminică

21 aprilie, 2024

5 ianuarie, 2022

Banca Centrală a Polonia este prima din lume care a majorat dobânzile în acest an, cu 50 de puncte de bază, la 2,25% pe an. Consiliul de Administrației al Băncii Naționale a României (BNR) se va reuni luni pentru a discuta probleme de politică monetară, în contextul în care România are cele mai mari dobânzi real negative din regiune (cea mai mare diferență dintre inflație și dobânda-cheie).

Oficialii băncii poloneze au sugerat că majorările vor continua, în contextul în care țara se confruntă cu cel mai accelerat ritm de creștere a prețurilor din ultimele două decenii, scrie Reuters. Majorarea a fost în linie cu așteptările analiștilor.

Cu toate că a majorat costurile de finanțare la ultimele trei ședințe, Polonia este încă în urma statelor vecine, Ungaria și Cehia, fruntașe la capitolul înăspririi politicii monetare în Europa.


Guvernatorul Băncii Naționale a Poloniei (NBP), Adam Glapinski, care s-a confruntat cu critici din partea unor economiști pentru că a reacționat prea lent, a afirmat în decembrie că inflația în 2022 va fi mai mare decât se credea anterior, cu o medie de 7,6%, determinată în principal de prețurile energiei.

România, campioana regională la capitolul dobânzi real negative

Indicele prețurilor de consum al Poloniei a fost de 7,8% în noiembrie, conform datelor biroului de statistică, iar Glapinski a spus că banca centrală se așteaptă acum să ajungă la 8,3% în iunie.

Evoluția inflației din Polonia este similară cu cea din România. Rata anuală a inflației a scăzut ușor în noiembrie față de luna anterioară, dar chiar și așa s-a ridicat la 7,8%, în condițiile în care mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 10,5%, mărfurile alimentare cu 6,1%, iar serviciile cu 4,1%.

De cealaltă parte, la ultima ședință de politică monetară din 2021, BNR a decis o majorare marginală a dobânzii-cheie, de doar 25 de puncte de bază, la 1,75%.


În ciuda semnelor de întrebare ridicate de economiști, oficialii Băncii Naționale au explicat că majorarea a fost atent calibrată așa încât creșterea dobânzilor să nu afecteze revenirea economică din criza generată de pandemie.

Cu o dobândă real negativă de peste 6%, România conduce în regiune. În Polonia, diferența dintre inflație și dobânda de politică monetară este de 5,55 puncte procentuale, în Polonia de 4,1, iar în Cehia de doar 2,25.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: