miercuri

7 decembrie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

28 martie, 2022

Nu este pentru prima oară când Germania se plasează de partea greșită a istoriei. De aceea, scrie Politico, nu ar trebui să surprindă pe nimeni faptul că Berlin și-a petrecut ultimii 16 ani poziționat de partea greșită a modului de a trata cu Rusia.

Materialul publicat de Politico (cu mențiunea că subtitlurile aparțin redacției):

Mai puțin previzibilă a fost viteza cu care Germania și-a abandonat poziția față de Moscova în ultimele săptămâni, oprind proiectul controversat al conductei Nord Stream 2, trimițând arme în Ucraina, îmbrățișând sancțiuni împotriva Rusiei și chiar anunțând că va începe să pompeze sume considerabile în propria sa armată.


Cu alte cuvinte, Germania a fost de acord, aproape peste noapte, să facă tot ceea ce SUA și alți aliați o îndemnaseră ani de zile să facă.

În panteonul naivității politice

Berlinul a creat chiar și un ”hashtag” pentru schimbare: Zeitenwende (Începutul unei noi ere – n. red.). Săptămâni mai târziu, a devenit clar că ceea ce liderii germani încearcă cu adevărat să spună este: „Hai să mergem mai departe”.

Din acest punct de vedere, germanii au avut cam la fel de mult noroc ca armata rusă în Ucraina. Asta pentru că Germania nu s-a doar „l-a judecat greșit pe Putin”, așa cum a declarat săptămâna trecută consilierul Angelei Merkel pentru politică externă, Christoph Heusgen, noul președinte al Conferinței de Securitate de la München.

Insistența Germaniei de continua relația obișnuită cu Vladimir Putin în ciuda agresivității sale permanente (de la invazia Georgiei până la asasinarea inamicilor din străinătate și crime de război în Siria) a fost doar o gafă catastrofală, una care îi va aduce Angelei Merkel un loc în panteonul ”naivității politice”, plasând-o alături de Neville Chamberlain.


Încet, dar sigur, germanii au început să se înțeleagă că abordarea Angelei Merkel față de Rusia, care a atins apogeul odată cu decizia din 2015 de a da undă verde conductei Nord Stream 2 în ciuda anexării Crimeei și a războiului separatist din estul Ucrainei, nu doar că i-a oferit lui Putin ocazia să meargă mai departe, ci l-a încurajat efectiv să facă acest lucru.

Eșecul unei generații de politicieni germani

Invazia Ucrainei de către Rusia nu este, totuși, doar o dezavuare a guvernării Merkel, ci a unei întregi generații de politicieni germani, proveniți din tot spectrul politic, orbiți de nostalgia pentru politicile de destindere din anii 1970 susținute de cancelarul Willy Brandt, care potrivit legendelor germane au dus la sfârșitul Războiului Rece.

Responsabilitatea colectivă a Germaniei este motivul pentru care îndemnul ”să mergem mai departe” este mai ușor de spus decât de pus în aplicare. Nu există nicio figură asemănătoare lui Churchill în politica germană care să fi avertizat, ani de zile, despre pericolul pe care îl reprezintă Putin.

În timp ce Angela Merkel decontează cea mai mare parte de vina de a fi căzut în capcana liderului rus, adevărul este că întreaga clasă politică a Germaniei este la fel de vinovată.

În calitate de ministru de Finanțe și vice-cancelar al Angelei Merkel, actualul cancelar Olaf Scholz (ai cărui social-democrați au fost forța motrice din spatele conductelor Nord Stream) a susținut constant ideea că cea mai bună modalitate de a trata cu Putin este „dialogul”.

Jens Plötner, în prezent consilier pentru securitate națională al lui Olaf Scholz, a fost unul dintre principalii arhitecți ai acestei politici a dialogului. A făcut-o ca înalt diplomat în Ministerul de externe al Germaniei, unde a fost șef de cabinet al ministrului de la acea vreme, Frank-Walter Steinmeier (care este acum președinte al Germaniei) și, mai recent, ca director politic al ministerului de externe.

Chiar și după ce Vladimir Putin a strâns zeci de mii de soldați la granița cu Ucraina, în decembrie 2021, Jens Plötner l-a sfătuit pe Olaf Scholz să sprijine în continuare Nord Stream 2 și să repete public ficțiunea că acesta este un simplu „proiect comercial”.

Concerte prezidențiale pentru libertate și pace

Și președintele Frank-Walter Steinmeier – care a acuzat NATO în 2016 că ”agită sabia” împotriva Rusiei atunci când a organizat un exercițiu militar pe flancul estic al alianței – a susținut aproape până când au fost trase primele focuri asupra ucrainenilor că Germania trebuie să folosească energia ca o modalitate ”de a construi punți” cu Rusia.

În aceste zile, Frank-Walter Steinmeier, care în calitate de președinte este menit să servească drept autoritate morală a Germaniei, se ocupă cu organizarea concertelor pentru „libertate și pace” cu participarea de muzicieni ruși și ucraineni (unul dintre evenimente a avut loc la începutul lunii martie, la Dresda, când bombe rusești cădeau asupra Harkov, al doilea oraș al Ucrainei).

În weekend, Andrij Melnik, ambasadorul Ucrainei în Germania, a anunțat că va boicota evenimentele președintelui Steinmeier, spunând că ucrainenii ”nu au timp pentru marea cultură rusă în timp ce Moscova ucide civili nevinovați”.

Parteneri guvernamentali juniori, susținători seniori ai Kremlin

Mai puțin responsabili decât creștini-democrații sau social-democrații în ceea ce privește politicile care au favorizat invadarea Ucrainei, partidele mai mici din coaliția de guvernare a Germaniei – liberal democrații și verzii – nu s-au acoperit tocmai de glorie combătând Rusia. E drept, Verzii s-au opus Nord Stream 2, invocând inițial motive ecologice, apoi solidaritatea cu Ucraina. Semnificativă rămâne opoziția lor fermă față de livrările de arme către Kiev, opoziție care a încetat abia după începerea războiului.

Liberal democrații au fost și ei divizați cu privire la Nord Stream 2, mulți din partid, inclusiv liderul adjunct al partidului, Wolfgang Kubicki, susținând întărirea legăturilor cu Rusia.

Perspectivele noului lider CDU asupra războiului din Ucraina

Potrivit ambasadorului Melnyk, liderul liberal democraților, Christian Lindner (care este și ministrul de finanțe al Germaniei) i-a spus în ziua în care a început războiul că nu va avea rost ca Berlin să trimită arme în Ucraina sau să excludă Rusia din SWIFT pentru că țara lui „mai are doar câteva ore” de suveranitate.

Scepticismul față de perspectivele Ucrainei, ca și îngrijorarea cu privire la consecințele de a acționa prea dur împotriva Rusiei, a fost împărtășit de mulți din principalul partid de opoziție, Creștin-Democrații (CDU). Cu doar câteva săptămâni înainte de invazie, liderul CDU Friedrich Merz a avertizat că suspendarea Rusiei de la SWIFT ar putea declanșa o „bombă atomică pe piețele de capital”.

„M-am înșelat, ne-am înșelat cu toții”

După ce au greșit fiecare pas cu privire la Rusia și Putin, politicienii germani au pus placa: „Cine s-ar fi gândit la asta?”

(Citiți și: Cristian Grosu / Pactul Ribbentrop-Molotov economic și reformarea sub bombe a UE”)

„M-am înșelat, ne-am înșelat cu toții”, a declarat în weekend Wolfgang Schäuble, eminenta cenușie a politicii germane și vechi ministru de finanțe al CDU, pentru Welt am Sonntag. Ce uită Wolfgang Schäuble și colegii săi omit să spună este că aliații Germaniei au avertizat-o de ani de zile că îl subestimează pe Vladimir Putin. Când se confruntă cu această realitate, germanii nu prea știu cum să reacționeze.

După ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a reamintit parlamentarilor germani, într-un discurs rostit în Bundestag această lună, că afacerile pe care Germania le-a făcut cu Rusia au ajutat la finanțarea războiului împotriva țării sale, ei s-au ridicat în picioare și l-au aplaudat.

Apoi, Parlamentul a revenit rapid la treburile curente, doi parlamentari care își serbau ziua de naștere finnd felicitați în plen.

”Noua eră de la Berlin” – cine crede în lozincă

În timpul Războiului Rece, termenul de „idiot util” a devenit o etichetă pentru creduli din Occident care au căzut victime ale propagandei comuniste.

Începând cu 2008, cu veto-ul dat în chestiunea aderării la NATO a Ucrainei și Georgiei, până la protejarea acordurilor de livrare de gaze cu Moscova și rezistența de a trimite arme la Kiev, liderii Germaniei au servit drept idioții utili lui Putin.

În tot acest timp, așa-zișii ”Russlandversteher” – îngânfații simpatizanți ruși ce populează sistemul politic al Germaniei – au respins criticile la adresa lor insistând că știu mai bine ce e de făcut, râzând, la propriu, în fața Washingtonului.

Azi nimeni nu mai râde. Și chiar dacă aliații salută ”începutul unei noi ere la Berlin”, ei nu se lasă păcăliți de schimbarea bruscă și nonșalantă de atitudine.

Ucraina, care a fost jefuită la propriu de Germania în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și care a pierdut atunci mai mult de 15% din populație, cu siguranță nu va uita și nu va ierta.

Germania nu va mai avea credibilitate reală în cadrul alianței transatlantice (indiferent câte miliarde s-ar angaja să cheltuiască pentru apărare) până când nu va da socoteală pentru relația Merkel – Putin.

După cum Germania știe prea bine, este posibil să te ascunzi de istorie pentru un timp, dar în final trebuie să dat socoteală…

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

  1. Pentru o persoana ca Angela Merkel care a trait intr-o tara fosta comunista si care a avut ulterior o asemenea pozitie , nu mai este vorba despre o simpla gafa si cu atat mai mult despre naivitate.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

  1. Pentru o persoana ca Angela Merkel care a trait intr-o tara fosta comunista si care a avut ulterior o asemenea pozitie , nu mai este vorba despre o simpla gafa si cu atat mai mult despre naivitate.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

În timp ce România negociază cu Austria  – prin vizita ministrului Bode la Viena  –  un vot favorabil pe 8 decembrie pentru primirea în spațiul Schengen, nici compania

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: