1 februarie, 2022

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a discutat luni la telefon cu președintele Rusiei, Vladimir Putin, pentru a doua oară în ultimele 4 zile. Potrivit Kremlin, cei doi au vorbit despre posibilitatea unei întâlniri în persoană, o posibilitate pe care Parisul nu o exclude.

Contactele Paris – Moscova fac parte din ofensiva diplomatică franco-germană de mediere a conlictului din Ucraina.

Modul în care Franța și Germania gestionează criza din Ucraina este criticat de fostul ministru de externe polonez Radek Sikorski (foto), o personalitate europeană binecunoscută pentru opiniile sale puternice, care este acum europarlamentar.


Într-un articol publicat în Der Spiegel, Radek Sikorski spune că Berlinul și Parisul sunt parțial vinovate pentru criza din Ucraina, deoarece au subminat unitatea UE prin negocieri cu Rusia și Ucraina prin formatul Normandiei.

„Criza din Ucraina își are originea în parte în politica externă a Germaniei și Franței, care încalcă regulile Tratatului de la Lisabona”, argumentează Sikorski.

„Franța și Germania, cele mai mari state membre, și-au asumat responsabilitatea… să rezolve conflictul, fără instituții UE și fără să participe țări precum Polonia, care se învecinează direct cu regiunea de criză”, scrie europarlamentarul polonez.

El precizează: „Berlinul și Parisul au realizat puțin, cu excepția faptului că Rusia vrea acum să vorbească doar cu Statele Unite despre conflictul de la granițele Uniunii Europene.”

Radek Sikorski: Germania apără interese economice pe termen scurt


Opiniile cele mai acide ale lui Sikorski sunt rezervate conducerii germane, pe care o acuză că a tras învățăminte greșite din cel de-al Doilea Război Mondial și că apără, cu o minte îngustă, interese economice pe termen scurt.

Din poziția confortabilă a unei „țări înconjurate de aliați”, Germania colectează astăzi ”un dividend de pace și, totuși, ține lecții altora despre pericolele militarismului”, scrie Radek Sikorski.

Germania, în special, și Franța au insistat anul trecut să reînvie negocierile de pace ale Formatului Normandia, încă din primele momente în care Rusia a început să mute armata la granițele Ucrainei. Formatul Normandia a fost suspendat aproximativ 2 ani, negocierile fiind însă reluate, la nivel scăzut de reprezentare, la începutul anului.

Formatul Normandia – Franța, Germania, Rusia, Ucraina – exclude SUA de la masa tratativelor, iar lipsa de eficiență a acestuia l-a determinat pe președintele Ucrainei să ceară Statelor Unite să se alăture acestui format de discuții.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: