fbpx

Analiză

Strategia de administrare a datoriei publice în perioada 2021-2023: Ținte, măsuri, riscuri

Statul plănuiește să se folosească toate tipurile de instrumente financiare pentru a-și asigura finanțarea datoriei publice, însă vizează să se împrumute preponderent în lei, cu… Mai mult

04.05.2021

La obiect

România, țara din UE cu cei mai puțini ziariști. (Oare de ce?)

România este țara membră UE cu cea mai mică pondere a ziariștilor în totalul populației ocupate, potrivit datelor publicate de Eurostat, la (foarte) mare distanță… Mai mult

04.05.2021

Analiză

Cum a fost scăzut cu 25% deficitul bugetar pe T1, față de cel din T1-2020. Observații

Bugetul general consolidat a consemnat după primul trimestru al anului în curs un deficit de circa 14,6 miliarde lei, echivalent cu circa 1,3% din noul… Mai mult

03.05.2021

La obiect

Stadiul negocierilor PNRR. România rămâne cu alocarea inițială, de 29,2 miliarde de euro. Persistă ”diferențe de opinie” pe cel puțin 4 domenii

Premierul și ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene vor merge la Bruxelles pe data de 10 mai pentru a negocia lista finală a proiectelor cuprinse în… Mai mult

29.04.2021

PNL – Garnitură nouă în guvern: Klaus Johannis – la Interne. Mizele noilor miniștri / interesele PNL

de Victor Bratu 7.2.2014

PNL a anunțat vineri, prin vocea președintelui Crin Antonescu, numele noilor miniștri propuși de partid, după demisiile și rotirile de personal din ultimele săptămâni.

Supriza o constituie aducerea primarului Sibiului., Klaus Johannis, în fruntea ministerului de Interne și ocuparea poziției de vicepremier, după eliberarea postului de către fostul ministru de Finanțe, Daniel Chițoiu.

O primă obiecţie a PSD referitoare la propunerile liberale a apărut imediat. Ministrul Dan Şova a sesizat ”o chestiune de nuanţă”:  schema actuală a guvernului nu conferă calitatea de vicepremier pentru ministrul de Interne. Dintre cei trei vicepremieri ai Cabinetului Victor Ponta, liberalii deţin această calitate doar pentru ministrul Finanţelor.

Numirile pe care le-a făcut PNL acoperă două direcții guvernamentale de acțiune în anul electoral 2014, și lasă să se întrevadă la ce se poate aștepta societatea și economia de la propunerile liberale:

 • Numirea unor miniștri puternici și cu imagine pregnantă, care să gestioneze dosarele controversate ale guvernului și temele sensibile aflate în dispută între PSD și PNL.
 • Numirea unor miniștri care să contureze identitatea ideologică a partidului în anul electoral 2014, în condițiile în care PNL va candida pe liste proprii la europarlamentare, iar guvernarea alături de PSD a dezintegrat ideologic partidul.

Miniștrii desemnați de PNL

1), Klaus Johannis: ministru de Interne și vicepremier. El ar urma să îl înlocuiască pe Radu Stroe, demisionar în urma modului în care a fost gestionată salvarea victimelor accidentului aviatic din Apuseni.

Prin această numire, PNL expune o personalitate cu priză la electorat, în poziția de vicepremier și încearcă să gestioneze, cu o mână puternică, încercarea de trecere a STS de la CSAT la ministerul de Interne.

2), Eugen Nicolaescu: transferat în fruntea Ministerului de Finanțe, din fruntea ministerului Sănătății.
El îl va înlocui pe Daniel Chițoiu, demisionar cu o zi în urmă după ce partidul l-a acuzat că nu și-a informat liderii de programul prin care guvernul va susține restructurarea creditelor populației – măsură considerată de liberali ca fiind de stânga și electorală.

Prin numirea lui Eugen Nicolaescu, PNL încearcă să-și păstreze o poziție puternică la Finanțe, acolo unde fostul ministru a fost deseori acuzat că face politica PSD.

3), Teodor Atanasiu – la ministerul Economiei, după ce în cursul zilei de vineri, fostul ministru Andrei gerea, și-a pus mandatul la dispoziția partidului.

Prin numirea lui Teodor Atanasiu, PNL încearcă să recupereze din zonele de influență pe care le-a pierdut în urma transferului companiilor energetice către departamentul de Energie condus de Constantin Niță.

O altă țintă politico-economică este Legea minelor, subiect controversat prin aceea că vizează proiectul Roșia Montană.

(Citiți aici un text care anticipa modul în care se pune astăzi problema în coaliție: ”Guvernarea vosganiană și bomba ei cu ceas”)

4), Cristian Bușoi – ca ministru al Sănătății. El vine din funcția de președinte al Casei naționale a Asigurărilor de Sănătate, pe funcția părăsită de Eugen Nicolaescu, iar pentru PNL este cea mai potrivită persoană pentru continuarea politicilor și influențe pe care partidul o are în zona Sănătății.

(Citiți și: ”Moment de răscruce în funcționarea coaliției de guvernare”)

Problemele ministerelor și așteptările PNL de la noii miniștri

1), Ministerul de Interne – Klaus Johannis.

Problemele – multe, complicate și sensibile:

– Prezumtiva trecere a Serviciului de Telecomunicații Speciale de la CSAT la MAI.

– Rolul MAI în organizarea alegerilor de anul acesta: europarlamentare și prezidențiale

Discursul PNL:

Crin Antonescu: “De la Klaus Iohanis, în această nouă calitate, aştept mai multă ordine în gvern şi în această ţară. Mai multă civilizaţie în sensul liberal, de funţionare a instituţiilor în favoarea cetăţenilor. Aştept o reprezentare puternică a poziţiilor liberale în acest guvern. Aşteptăm o colaborare cât mai bună şi un dialog permanent cu prim-ministrul unui guvern cu responsabilităţi enorme până în 2016.”

2), Ministerul de Finanțe – Eugen Nicolaescu.

Problemele, multe, complicate și greu de realizat:

– Introducerea suprataxei pe combustibili

– Introducerea/gestionarea pachetului de măsuri din economie: fluidizarea rambursărilor de TVA, creșterea colectării veniturilor bugetare, introducerea pachetului de combatere a evaziunii fiscale.

– Finalizarea Memorandumului Rompetrol, pe baza unei viitoare soluţii a Ministerului Energiei de vânzare competitivă a acţiunilor statului

– Introducerea/gestionarea unor măsuri de sprijin al mediului de afaceri pentru care nu s-a ajuns la niciun rezultat în negocierile cu FMI: scutirea de impozitul reinvestit și încercarea de-a scădea CAS-ul.

Discursul PNL:

Crin Antonescu: ” Aşteptăm măsuri cât mai rapide pentru ca toate procedurile încă foarte complicate, prin care contribuabilii îşi plătesc datoriile, să fie simplificate. Aşteptăm ca birocraţia să facă viaţa mai uşoară, nu mai grea. Aşteptăm ca obiectivele pe termen scurt ale PNL- măsuri ferme pentru stimularea mediului economic, scutirea de impozit pe profitul reinvestit, reducerea CAS cu 5 puncte procentuale, celelalte măsuri discutate şi convenite cu premierul şi cu FMI să devină cât mai repede realitate”.

3), Ministerul economiei – Teodor Atanasiu

Problemele, puține și greu de realizat:

– Legea minelor – aflată în suspensie din cauza controverselor și negocierilor din USL pe tema Roșia Montană.

– Finalizarea Memorandumului Rompetrol, pe baza unei viitoare soluţii a Ministerului Energiei de vânzare competitivă a acţiunilor statului

– Negocierea redevențelor pe resursele naturale

– Rezolvarea cazului Oltchim

Discursul PNL:

Crin Antonescu: ”Aştept de la Teodor Atanasiu să atace marile probleme care ţin de privatizări, de cele ce ţin de perspectiva reindustrializării României. Vreau să construim, împreună cu colegii din PSD şi cu premierul, formule rapide şi eficiente pentru soluţii la marile dosare, între care şi Roşia Montană”.

4), Minierul Sănătății – Cristian Bușoi

Problemele – multe, spionase, costisitoare și greu de realizat:

– Pachetul de reformă din care fostul ministru nu a reușit să implementeze aproape nimic.

– Neutralizarea grupurilor de interese din industria de medicamente și asigurări

– Clarificarea și implementarea pachetului minim de servicii în Sănătate

– Noua listă de medicamente compensate.

Discursul PNL:

Crin Antonescu: ”Aştept un ministru al Sănătăţii hotărât, cu un proiect, dispus să ducă mai departe reforma indiferent de presiunile uriaşe ale grupurilor de interese din zonă. Aştept şă dea pacienţilor şi contribuabililor sentimental că, în fine, sunt cetăşeni cu drepturi depline ai Europei”.

Noii miniștri mai trebuie acceptați de premier, mai trebuie validați de președinte

Probleme în suspensie.

Ministerul Transporturilor. Susţinerea Ramonei Mănescu în ciuda evidentei lipse de implicare în cazul accidentului aviatic din Munţii Apuseni. Ancheta penală în desfăşurare vizează, conform declaraţiilor oficiale, inclusiv neregului ale ministerului în gestionarea situaţiei de urgenţă creată ca urmare a prăbuşirii aeronavei BN2 pe 20 ianuarie.

Ministerul Muncii. Susţinerea Marianei Câmpeanu s-a şubrezit la începutul lunii, când fosta sa directoare de cabinet, un fost consilier şi alte trei persoane au fost condamnate pentru luare de mită. Conform unor surse liberale, Mariana Câmpeanu a evitat schimbarea abia vineri dimineaţă, când a primit garanţii că nu va fi remaniată.

Secretariatul general al PNL. Promisiunea făcută de Crin Antonescu lui Daniel Chiţoiu, de ocupare a poziţiei de secretar general al PNL, deocamdată ca interimar, îl va aşeza pe acesta din urmă la conducerea şi coordonarea filialelor partidului. Poziţia este foarte importantă din perspectiva alegerilor prezidenţiale la care va participa preşedintele PNL, Crin Antonescu

Cum rezolvă Klaus Iohanis problema Primăriei Sibiu

Pentru preluarea portofoliului de la Interne, primarul Klaus Iohanis se va autosuspenda din funcţia de primar în exerciţiu al Municipiului Sibiu.

Baza legală, chiar dacă indirectă, se regăseşte în Legea 215 a Administraţiei Publice Locale, care prevede:

Art. 72, alin. 2. Mandatul încetează de drept în unul dintre următoarele cazuri:


d) imposibilitatea de a fi exercitat mandatul pe o perioadă mai mare de 6 luni consecutive, cu excepţia cazurilor prevăzute la art. 77 alin. (2);

Articolul 77 alin. 2 nu are relevanţă deoarece se referă la suspendarea mandatului în situaţia arestului preventiv.

Conform legii menţionate, pe perioada suspendării, atribuţiile de primar sunt preluate, prin delegare, de către viceprimar.

Cum au evoluat ostilităţile politice în cursul zilei care a decis miniștrii

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a pregătit reuniunea Delegaţiei Permanente în biroul său de la Senat, unde s-a sfătuit toată dimineaţa cu o serie de colegi. Printre aceştia, Eduard Hellvig, Norica Nicolai, George Scutaru, Mircea Diaconu, Cristina Pocora, Victor Paul Dobre, Cristian Adomnitei.

Decizia forului politic liberal a fost complicată deoarece PNL recurge la schimbări majore în propria echipă guvernamentală.

Pe listă figurează:

Ministerul de Interne. Post vacantat în urma demisiei lui Radu Stroe, interimatul este asigurat de vicepremierul Gabriel Oprea. Soluţia de joi a liberalilor era Sorin Frunzăverde, după ce funcţia fusese oferită, marţi, liderului PNL de la Camera Deputaţilor, George Scutaru. PNL i s-a transmis că PSD nu acceptă promovarea în guvern a lui Sorin Frunzăverde. Înaintea Delegaţiei Permanente, PNL se confrunta cu două alternative: forţarea numirii lui Sorin Frunzăverde prin votul politic sau desemnarea lui Klaus Iohanis. Ţinând cont de importanţa ministerului din perspectiva alegerilor din acest an, PSD ar dori să-l titularizeze pe post pe Gabriel Oprea, oferind la schimb alt minister. PNL refuză schimbul.

Ministerul Finanţelor. Post vacantat în urma demisiei lui Daniel Chiţoiu. Oficial, Daniel Chiţoiu a părăsit ministerul pentru a se dedica muncii de organizare a campaniilor electorale a partidului. Neoficial, Daniel Chiţoiu a fost împins către demisie. Două au fost reprosurile PNL: în plan politic, apropierea de PSD, în plan juridic, apropierea, prin intermediul soţiei, de scandalul ASF. Opţiunea liberalilor era Eugen Nicolaescu

Ministerul Economiei. Andrei Gerea l-a anunţat, vineri dimineaţa, pe preşedintele PNL, Crin Antonescu că este dispus să îşi supună mandatul de ministru al Economiei unui vot de încredere al Delegaţiei Permanente. Spre deosebire de Daniel Chiţoiu, care şi-a anunţat demisia din funcţia de Ministru al Finanţelor, joi, înainte de o decizie politică publică a PNL de a-l schimba din funcţie, Andrei Gerea s-a agăţat de speranţa că va fi reconfirmat în funcţie. Liberalii consideră că Andrei Gerea, prin poziţia apropiată de PSD în privinţa proiectului Roşia Montană, produce un deficit de imagine partidului. PNL se gândea vineri dimineaţă la înlocuirea lui Andrei Gerea cu Teodor Atanasiu.

Ministerul Sănătăţii. Prin mutarea lui Raed Arafat la Ministerul de Interne, PNL trebuie să decidă persoana care va ocupa poziţia de secretar de stat. În plus, alegerea unui alt deţinător al portofoliului a fost impusă de mutarea lui Eugen Nicolaescu la Ministerul de Finanţe. Soluţia PNL era promovarea actualului preşedinte CNAS, Cristian Buşoi.

PNL: 5 miniștrii plini schimbați în numai un an

 • Mona Pivniceru a renunțat la ministerul Justiției pentru postul de la Curtea Constituțională.
 • Varujan Vosganian a renunțat la ministerul Economiei, în urma unei anchete penale
 • Daniel Barbu a demisionat de ministerul Culturii în urma unor declarații jignitoare la adresa bolnavilor de SIDA
 • Relu Fenechiu a demisionat de la ministerul Transporturilor, ca urmare a condamnării suferite în dosarul ”Transformatorul”
 • Radu Stroe a demisionat de la ministerul de Interne în urma gestiunii defectuase a salvării victimelor accidentului aviatic din Apuseni.
 • Daniel Chițoiu a demisionat de la Finanțe în urma controverselor din coaliție pe tema programului de sprijinire a restructurării creditelor populației.
Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 7.2.2014

Un raspuns

 1. Brasov Romania
  11.2.2014, 1:32 pm

  Ii urez succes lui Klaus Johannis, sper numai sa nu il corupa si pe el sistemul asa cum s-a intamplat cu multi altii inainte.

Lăsați un comentariu


Stiri

Fără mască în spațiile libere și fără restricții de circulație pe timp de noapte, de la 15 mai – Președintele Iohannis

Mariana Bechir

“Ne pregătim de relaxare, dar va fi o relaxare precaută”, după un calendar fix și corelat cu ținte de vaccinare, a declarat joi seara președintele… Mai mult

Europa

China – creștere cu 40% a investițiilor străine atrase în primele 4 luni ale anului

Vladimir Ionescu

Investiţiile străine directe (FDI) în China au crescut în primele patru luni din acest an cu 38,6%, la 397,07 miliarde de yuani (61,55 miliarde de… Mai mult

Stiri

Poliția Română are șef nou – Benone Matei, directorul de la Operațiuni Speciale

Vladimir Ionescu

Chestorul Benone Matei, directorul Direcției de Operațiuni Speciale a fost numit șeful Poliției Române, decizia premierului fiind publicată joi în Monitorul Oficial. Direcția de Operațiuni… Mai mult

Stiri

Parchetul General: Nu s-a stabilit încă diferența de voturi exprimate pentru Clotilde Armand şi Dan Tudorache, cercetările continuă

Vladimir Ionescu

Din verificările efectuate până acum, nu s-a putut stabili o diferenţă de voturi exprimate anul trecut pentru cei doi candidaţi la alegerile locale din Sectorul… Mai mult

Europa

Italia amendează Google cu 102 milioane euro pentru abuz de piață dominantă

Iulian Soare

Autoritate de reglementare a concurenței din Italia a amendat Google cu 102 milioane de euro pentru că a exclus din ecosistemul Android o aplicație de… Mai mult

Europa

Elon Musk s-a răzgândit: nu mai accepta bitcoin ca plată a mașinilor Tesla și invocă motive ecologice. Încurajează alte criptomonede

Adrian N Ionescu

Miliardarul Elon Musk, fondatorul Tesla, cea mai mare companii producătoare de mașini electrice, a fost autorul unui nou spectacol de volatilitate a criptomonedei bitcoin, anunțând… Mai mult

Stiri

Reorganizare a Academiei de Poliție – Cele 2 școli doctorale și 4 din cele 6 facultăți se desființează

Vladimir Ionescu

Guvernul a adoptat joi proiectul de HG privind organizarea și funcționarea Academiei de Poliție Alexandru Ioan Cuza, un document ce prevede desființarea celor două școli… Mai mult