marți

5 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

25 octombrie, 2021

După ce premierul desemnat a constatat luni că un guvern minoritar nu va avea în Parlament susținere nici din partea USR, nici din partea PSD, conducerea PNL se întâlnește cu președintele Iohannis pentru a decide pasul următor. Este o decizie dificilă din cauză că variantele de lucru nu convin nici PNL, nici președintelui Iohannis.

4 condiții USR pentru refacerea coaliției

Întâlnirea premierului desemnat cu conducerea USR a avut loc la solicitarea lui Nicolae Ciucă, care a cerut sprijin pentru învestirea guvernului său. USR a transmis că nu va susține un guvern minoritar și că singura soluție pentru deblocarea crizei guvernamentale o constituie refacerea alianței PNL -USR- UDMR.

O alianță, spune Dacian Cioloș, care se poate reface rapid, dar cu câteva condiții.


„Domnul Ciucă m-a întrebat în ce condiții noi am discuta și negocia o refacere a coaliției. I-am explicat care sunt cele patru condiții. Pentru noi astfel de discuții ar trebui să pornească de la un calendar al reformelor clar asumat, un buget pe 2022 bine împărțit între ministere, un protocol de funcționare a Coaliției ca să fie clar cum se pregătesc deciziile și cum se iau în coaliție, ca să evităm discuțiile pe care le-am avut în trecut și un al patrulea element, o structură a guvernului agreată deja la începutul mandatului fostei coaliții”, a explicat luni președintele USR.

Nicolae Ciucă i-a transmis lui Dacian Cioloș că are mandat pentru formarea unui guvern minoritar, dar a spus că va transmite în partid solicitările USR.

Reacția de la partid, exprimată ulterior de Florin Cîțu, a fost una nervoasă. ”USR are șansa să arate românilor că flexibilizează mandatul, votează un guvern minoritar, rezolvăm această criză și apoi vedem mai departe ce se întâmplă și cum refacem coaliția. Avem câteva luni de zile de discutat, sunt câteva lucruri de discutat. Să refaci, așa, peste noapte, doar cum vrea USR este imposibil”, a spus Florin Cîțu.

Și în acest moment, președintele PNL continuă să promoveze ”realități alternative”. El spune că PNL ”nu va face noi concesii” USR pentru a-i convinge să susțină guvernul.


„Noi am făcut mișcarea (schimbarea candidatului de prim-ministru – n. red.), dacă este insuficient, atunci USR trebuie să vină să le spună românilor că preferă alegeri anticipate”, a spus luni Florin Cîțu. Ideea a fost întărită și de vicepreședintele PNL Cristian Bușoi, care a declarat luni, la Digi 24: „Dacă discuțiile cu celelalte forțe politice nu duc la o rezolvare, avem și alternativa alegerilor anticipate”.

Pasul înapoi făcut de PSD și soluțiile alternative

Prim-ministrul desemnat, Nicolae Ciucă, a discutat sâmbătă cu preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, care i-a cerut în schimbul susținerii parlamentare un plan concret de măsuri pe termen scurt pentru gestionarea pandemiei, precum şi includerea în programul de guvernare a celor 10 măsuri urgente propuse de PSD în domeniul sanitar, economic şi social. De asemenea, preşedintele PSD i-a transmis prim-ministrului desemnat că aşteaptă ca programul său de guvernare să acopere doar perioada de până în februarie 2022.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Detaliile discuției au fost oferite prin intermediul biroului de presă al PSD. Joi seara, după ce Nicolae Ciucă a fost desemnat premier, Marcel Ciolacu susținea că PSD va analiza programul de guvernare și lista cabinetului și se va pronunța ulterior, menționând că partidul va da dovadă ”de responsabilitate” când vine vorba de învestirea cabinetului.

În noile condiții, în fața PNL există mai multe alternative: fie merge mai departe cu Nicolae Ciucă, riscând clar ca și a doua nominalizare să fie respinsă în parlament, fie acceptă condițiile PSD sau cele ale USR. Toate acestea ar afecta suplimentar procentele PNL și imaginea președintelui Iohannis.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: