joi

7 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

25 octombrie, 2021

Premierul desemnat Nicolae Ciucă a precizat, după discuțiile cu Dacian Cioloș, că va căuta „orice soluție” pentru formarea unui guvern. Președintele USR a repetat că USR nu va susține un guvern minoritar și a exprimat convingerea că întrevederea cu Nicolae Ciucă a fost ”una de formă”.

Nicolae Ciucă: Discut cu toți cei dispuși să susțină guvernul

„Discuțiile au plecat de la a prezenta și a recunoaște situația de criză, gravă, prin care trece țara în acest moment și am solicitat ca fiecare dintre noi să dăm dovadă de maturitate politică și să luăm decizia care se cuvine pentru țară.

Încă am speranțe că se poate investi un guvern în acest mandat. Atunci când voi considera că aceste șanse nu mai sunt, voi proceda ca atare”, a declarat Nicolae Ciucă.


Întrebat ce se va întâmpla dacă aceste discuții vor eșua, Nicolae Ciucă a răspuns: „Voi căuta să găsesc orice soluție posibilă să avem guvern. Voi face tot ce este omenește posibil să avem guvern”.

Întrebat dacă PSD ar putea primi mandate de ministru în guvern, premierul desemnat a spus: „Atunci când am primit mandat de la domnul președinte, am spus că voi face apel la toate forțele politice responsabile să avem un guvern, inclusiv PSD”.

Premierul desemnat, Nicolae Ciucă, a declarat luni, înaintea întâlnirii cu Dacian Cioloș, că programul de guvernare a fost finalizat și că va avea discuții „cu toți cei care sunt dispuși” să susțină formarea unui nou guvern.

Această întâlnire nu va fi una de negocieri referitoare la Cabinetul Ciucă, a anunțat președintele Senatului, Anca Dragu, înaintea discuțiilor cu Nicolae Ciucă, precizând că întâlnirea are loc la solicitarea premierului desemnat.

Dacian Cioloș: PNL trebuie să aleagă ce vrea


Dacă Nicolae Ciucă și PNL doreșc refacerea majorității guvernamentale, USR vrea să păstreze portofoliile pe care le-a avut, să fie stabilit un calendar de reforme, un protocol asumat de funcționare a coaliției și bugetul pentru anul viitor.

„Domnul Ciucă m-a întrebat în ce condiții noi am discuta și negocia o refacere a coaliției. I-am explicat care sunt cele patru condiții. Pentru noi astfel de discuții ar trebui să pornească de la un calendar al reformelor clar asumat, un buget pe 2022 bine împărțit între ministere, un protocol de funcționare a Coaliției ca să fie clar cum se pregătesc deciziile și cum se iau în coaliție, ca să evităm discuțiile pe care le-am avut în trecut și un al patrulea element, o structură a guvernului agreată deja la începutul mandatului fostei coaliții”, a declarat luni și președintele USR, Dacian Cioloș.

Nicolae Ciucă i-a transmis lui Cioloș că are mandat pentru un guvern minoritar, dar a spus că va transmite în partid solicitările USR.

Președintele USR a spus că i-a explicat premierului desemnat că USR nu poate susține un guvern minoritar în Parlament și că PNL trebuie să aleagă cu cine face majoritate, cu USR sau cu PSD.

„I-am explicat că în aceste condiții, USR nu poate susține un guvern de criză. Soluția este un guvern cu majoritate în Parlament. Poate să fie un guvern cu PSD, sau cu USR, lucru pe care noi îl tot propunem de câteva saptămâni. O astfel de majoritate ar putea susține și măsuri de criză dar și reforme. Acele măsuri vor avea nevoie de majoritate. PNL trebuie să aleagă ce vrea”, spune Cioloș.

PNL caută cel puțin 72 de voturi în Parlament

Președintele Iohannis spera că Nicolae Ciucă poate găsi rapid susținere pentru guvernul său, iar votul de investitură să fie dat la începutul acestei săptămâni.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Misiunea lui Nicolae Ciucă nu este simplă, negocierile cu PSD pentru susținere parlamentară a unui guvern minoritar PNL – UDMR fiind complicate de cerințele avansate de formațiunea lui Marcel Ciolacu. În aceste condiții, Nicolae Ciucă speră să poată veni cu o formulă guvernamentală în Parlament cel mai devreme la sfărșitul săptămânii, la finalul celor 10 zile pe care le are la dispoziție pentru a forma guvernul.

PNL și aliatul său UDMR dețin împreună, teoretic, 163 de voturi în Parlament. Nu este clar deocamdată câte voturi vor pleca odată cu demisia lui Ludovic Orban din grupul PNL. Guvernul are nevoie de 234 voturi pentru învestire.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Mult așteptatul pachet de măsuri fiscale, anunțat de coaliția de guvernare în urmă cu câteva luni a intrat oficial pe masa guvernului și a fost pus în transparență....

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: