17 august, 2022

Valoarea sumelor acumulate în Pilonul II de pensii private obligatorii a recuperat în mai puţin de două luni peste jumătate din scăderile din anul 2022.

Potrivit calculelor realizate de Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) pe baza celor mai recente date disponibile public, această performanță a apărut pe fondul îmbunătăţirii cotaţiilor titlurilor de stat.

La data de 12 august 2022, randamentul mediu al Pilonului II în 2022 arăta un minus de 3,2%, comparativ cu -7,6% la finele primului semestru.

Record istoric al activelor


Activele administrate de Pilonul II au ajuns la 92,4 miliarde de lei, un record istoric pentru sistem, în creştere puternică, cu 5 miliarde de lei, faţă de valoarea de la mijlocul anului 2022.

Faţă de mijlocul lunii august 2021, activele Pilonului II sunt acum mai mari cu aproape 7 miliarde de lei (+8%).

Comunicatul APAPR transmite: ”Procesul de recuperare a valorii activelor, anticipat încă de acum 2 luni de APAPR, este în plină desfăşurare. Evoluţia din ultimele 2 luni arată o creştere robustă şi rapidă a valorii activelor, pe fondul revenirii cotaţiilor titlurilor de stat româneşti, în care fondurile de pensii îşi investesc aproximativ două treimi din sumele administrate. În perioada iunie 2021 – iunie 2022, titlurile de stat româneşti au suferit o depreciere cumulată de 16%, urmată de o recuperare de 7% până astăzi”.

Asociaţia menţionează că, per total, pe întreaga perioadă de funcţionare a Pilonului II, fondurile de pensii private obligatorii au înregistrat rezultate foarte bune, chiar şi luând în considerare deprecierea temporară din acest an.


Datele sintetizate de Asociație pentru cei peste 14 ani de funcționare a sistemului:

  • 7,8 milioane români contribuie la 7 fonduri de pensii Pilon II
  • contribuţii brute virate în sistem = 74,4 miliarde lei
  • plăţi deja realizate de fonduri = cca. 900 mil. lei
  • active nete administrate în prezent = 92,4 miliarde lei (record istoric)
  • câştig net generat pentru români = 18,9 miliarde lei (net de toate comisioanele percepute)
  • randament mediu anual de 7,4% timp de peste 14 ani

Concluzii de etapă

APAPR consideră că rezultatele la zi ale Pilonului II relevă câteva concluzii de etapă:

  • Scăderile din Pilonul II din 2022 au fost cauzate nu de o strategie eronată de investiții sau de fluctuații bursiere, ci de inflația record, care a dus la deprecierea titlurilor de stat. Inflația a afectat anul acesta principalele economii ale lumii, fiind un fenomen global;
  • În marea majoritate a cazurilor, scăderile de anul acesta au erodat din câștigurile substanțiale anterioare ale Pilonului II, nicidecum din contribuțiile participanților (banii virați în sistem). Dovada o reprezintă câștigul substanțial, de 18,9 miliarde de lei, net de toate comisioanele de administrare, realizat de Pilonul II peste contribuțiile brute virate în sistem, chiar și luând în considerare rezultatele de anul acesta;
  • Volatilitatea este normală, iar rezultatele totale la zi ale Pilonului II rămân excelente, cu un câștig mediu anual de 7,4% pe an timp de peste 14 ani chiar și luând în calcul scăderea din 2022. Pilonul II este un sistem de economisire și investire conectat la economia reală și evoluțiile din piețele financiare, a căror evoluție o reflectă fidel;

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: