2 mai, 2022

Pe lângă „Pilonul I” pensia de la stat, pe care o primești după ce ai contribuit un anumit număr de ani la sistemul public de asigurări sociale, se pot acorda și pensii private în România. „Pilonul II” este pensie privată obligatorie, iar „Pilonul III” este pensia privată facultativă. 

Cea din urmă reprezintă suma de bani pe care tu, indiferent de vârsta pe care o ai, o depui pentru a avea un venit suplimentar la pensie. Cele două tipuri de pensii private în România, Pilonul II și III, au apărut începând cu 2007. În ceea ce privește Pilonul II, trebuie să știți că o parte din contribuțiile obligatorii pentru fondul de pensii de stat merge în contul administrat de un fond privat. Acești bani, care sunt garantați, sunt investiți și se întorc la dumneavoastră atunci când ieșiți la pensie. 

De asemenea, important de precizat este că în ceea ce privește contribuțiile pentru Pilonul II de pensie, acestea se scad din cele pentru Pilonul I. Angajații sunt informați despre banii care s-au strâns în contul lor și îl pot consulta. Mai mult, pot decide ce fond privat le va administra banii. 


În ceea ce privește Pilonul III, sistemul facultativ de pensii, acesta este pe bază de contributivitate și ți-l poți face dacă vrei separat de contribuția obligatorie la primele două. 

Pensii private în România. Ce reprezintă Pilonul II 

Pilonul II de pensii, care este administrat de un fond privat, este obligatoriu pentru toți cei care au până în 35 de ani, care sunt angajați și plătesc contribuții la fondul de asigurări sociale. Pentru persoanele care au între 35 și 45 de ani, pilonul II este opțional.

După prima angajare, dacă nu îți alegi în termen de patru luni fondul privat care să administreze aceste contribuții, vei fi distribuit aleatoriu. Însă poți să te muți apoi la alt administrator al fondului de pensii. Poți afla fondul care îți administrează pensia intrând pe site-ul Autorității de Supraveghere Financiară, instituția care supraveghează piața pensiilor private din România și să soliciți informații. În termen de 10 zile veți fi contactați de un reprezentant al administratorului fondului de pensii. 

De asemenea, e important de precizat și că acest cont în care merg contribuțiile tale este protejat prin lege, nu poți primi bani până la pensionare și nici nu poate fi executat silit sau gajat. Pensia administrată prin Pilonul II este plătită în același timp cu cea publică, de la Pilonul I. Valorea plăților depinde de contribuțiile pe care le-ați avut. 

Ce trebuie să știi despre pensiile facultative


Pensiile din Pilonul III, pensii private în România, sunt gândite să vă completeze veniturile la pensie. Practic, se adaugă la Pilonul I și II. Cum vă spuneam și mai sus, dacă contribuția la primele două e obligatorie, la Pilonul III nu e. 

Practic, lunar, depuneți banii la un fond de pensii private care să se ocupe să-i înmulțească și să vi-i ofere înapoi atunci când ieșiți la pensie, lunar. În funcție de suma investită, ați putea avea parte de un venit suplimentar pe care să-l folosiți pentru probleme medicale sau să mergeți în călătorii.

Pentru acest tip de pensie se economisește pe termen lung și presupune o cotizație lunară cuprinsă între o sumă minimă, stabilit de fiecare fond de pensii facultative și până la 15% din venitul dumneavoastră salarial brut. 

Banii care intră în fondul pentru pensii facultative sunt scutite de impozite pe venit din salarii de 10%, în limita a 400 de euro pe an. Nivelul de contribuție poate fi modificat în funcție de veniturile dumneavoastră. De asemenea, se poate chiar înceta plata, dacă treceți printr-o perioadă mai dificilă în ceea ce privește veniturile. 

Fonduri cu risc mediu și cu risc ridicat. Alegerea vă aparține

Mai trebuie spus și că puteți alege între fonduri de pensii cu risc mediu, în care există o politică mai prudentă în ceea ce privește plasarea activelor și cele cu risc ridicat, dar care vă pot aduce randamente mai mari. 

Foarte important de știut despre pensii private în România este și că, la fel ca în cazul celor de la Pilonul II, puteți trece de la un fond facultativ la altul. Însă, înainte să faceți acest pas trebuie să citiți contractul pe care l-ați semnat, pentru a vede și care sunt penalitățile pe care le-ați putea plăti. 

Sunt și angajatori care plătesc, sub forma unui beneficiu extra salarial, pensie facultativă. Un astfel de beneficiu intră în pachetelor care presupun abonamente la clinici medicale, tichete de masă sau abonamente la săli de sport. 

Dreptul de primi pensia privată în România începe de la împlinirea vârstei de 60 de ani și s-au plătit cel puțin 90 de contribuții lunare. Puteți vedea exact care sunt toate fondurile de pensii facultative accesând site-ul Autorității de Supraveghere Financiară.  

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

  1. Dacă nu am fost niciodată angajat pot face pensie privata și cât ar trebui sa plătesc pe luna și dacă plătesc 5 ani la rand și nu pot plăti sa zicem câteva luni pierd tot ce am plătit

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

  1. Dacă nu am fost niciodată angajat pot face pensie privata și cât ar trebui sa plătesc pe luna și dacă plătesc 5 ani la rand și nu pot plăti sa zicem câteva luni pierd tot ce am plătit

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: