vineri

27 ianuarie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

21 martie, 2022

Investitorii internaționali se pregătesc pentru un val de neplată a datoriilor corporative rusești, odată ce Kremlinul a pus stăpânire pe sistemul monetar al țării și pe valuta firmelor, în încercarea de a naviga sancțiunile impuse de Occident în urma invaziei Ucrainei, scrie Financial Times.

Datoria externă totală a Rusiei se ridica la 490 de miliarde de dolari la sfârșitul lunii septembrie, potrivit datelor Băncii Centrale a Rusiei.

Străinii dețin 20 de miliarde de dolari din cele 39,6 miliarde de dolari din datoria suverană „în valută” a Rusiei, emisă prin obligațiuni denominate în dolari și euro. Valoarea acestor obligațiuni s-a prăbușit de la începerea războiului.


Agenția de rating Fitch a avertizat pe 8 martie că o neplată a datoriei suverane a Rusiei este „iminentă” în urma intensificării sancțiunilor împotriva guvernului și a măsurilor luat de SUA și Regatului Unit, de a reduce importurile de petrol rusesc.

Înainte de invazia Ucrainei, Rusia trebuia să plătească 4,7 miliarde de dolari sub formă de dobânzi și principal aferent împrumuturilor prin care a fost finanțată datoria sa publică.

Dincolo de cele 20 de miliarde de dolari în valută, investitorii internaționali mai au o expunere de 38 de miliarde de dolari, 19,1% din total, pe titlurile de stat în ruble, potrivit datelor din ianuarie.

Investitorii străini dețin, de asemenea, circa 21,3 miliarde de dolari sub formă de obligațiuni corporative rusești, aproximativ 22% din acțiunile externe restante, potrivit JPMorgan.


În cazul acestora, analiștii se așteaptă la numeroase incidente de neplată, parțial o consecință a noilor controale asupra fluxurilor de capital impuse de Moscova în încercarea de a acumula valută.

Exportatorii ruși au fost somați să convertească 80% din veniturile lor în valută străină în ruble, ceea ce va îngreuna serviciul datoriei companiilor.

„Unii dintre exportatorii cheie de mărfuri vor încerca să ramburseze datoria, iar alte companii vor avea de ales. Pentru majoritatea, alegerea va fi să nu plătească”, a comentat Yerlan Syzdykov, Global Head of Emerging Markets la Amundi.

Incertitudini mari planează și asupra pieței de CDS – instrumente financiare derivate care asigură împotriva riscului de neplată a unui țări. Valoarea totală a contractelor ce trebuiau teoretic plătite se ridica la 6 miliarde de dolari înainte de invazie. Acum este estimată la 50 de miliarde de dolari, iar unii investitori se tem că Rusia ar putea opta să nu plătească aceste datorii, ceea ce înseamnă bătălii juridice lungi pentru deținătorii cei care doresc să răscumpere aceste active.

***

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

România a reușit să facă progrese semnificative în ceea ce privește recuperarea decalajului față de media în privind PIB-ului pe cap de locuitor. Odată cu aderarea la NATO

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: