joi

18 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

17 martie, 2022

Rusia a anunțat joi că a efectuat plățile aferente serviciului datoriei publice, respectiv dobânzile în valoare de 117 milioane de lei scadente miercuri, însă creditorii spun că fondurile nu ar fi intrat încă în conturile deținătorilor obligațiunilor în cauză, transmite Reuters.

O incapacitate a Rusiei de a face această plată externă ar însemna o intrare a statului în faliment, pentru prima dată de mai bine de un secol, notează presa internațională.

Rusia trebuia să plătească miercuri 117 milioane de dolari, sumă ce reprezintă dobânzile aferente unor obligațiuni suverane denominate în dolari. Investitorii consideră plata un test cu privire la capacitatea Rusiei de a-și îndeplini obligațiile financiare internaționale, în urma sancțiunilor impuse de Occident.


Rusia are o perioadă de grație de 30 de zile de la termenul limită de miercuri pentru achitarea datoriilor.

Sancțiunile impuse în urma invaziei Ucrainei de către Moscova au decuplat Rusia de la sistemul financiar global și au blocat cea mai mare parte a rezervelor sale valutare. Măsurile impuse de Moscova drept răspuns au complicat și mai mult capacitatea statului de a face plățile.

Ministerul de Finanțe al Rusiei a declarat joi că ordinul de plată a sumei de 117 milioane de dolari a fost îndeplinit și a preciza că va reveni cu un update când plata va fi depusă în contul agentului de plăți – Citibank. Sucursala Citi din Londra a refuzat să comenteze. În mod normal, odată ajunși în conturile Citibank, fondurile vor fi transferate deținătorilor bondurilor ruse în cauză.

O serie de creditori și surse familiare situației din Asia și Europa au precizat că fondurile nu au fost încă primite de deținătorii de obligațiuni, scriu jurnaliștii.


Rusia mai trebuie să achite luna aceasta dobânzi în valoare de 615 milioane de dolari, precum și o tranșă de 2 miliarde de dolari pe 4 aprilie, când ajunge la maturitate o altă serie de obligațiuni în valută.

Agenția de rating Fitch a precizat miercuri că dacă Moscova va plăti în ruble dobânzile la obligațiunile denominate în dolari, aceasta va constitui intrarea Rusiei în incapacitate de plată.

***

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Scumpirea energiei electrice a fost amplificată de mecanismul formării prețurilor adoptat în UE („pay as clear”), care promovează alinierea prețurilor angro la cel mai mare cerut pe piață.

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: