Rusia riscă să intre în incapacitate de plată (default) cel mai devreme după 15 aprilie, care este ultimul termen când ar putea să achite dobânzile datorate pentru obligațiunile în dolari cu scadență în 2023 și 2043.
„Vedem incapacitatea de plată ca scenariul cel mai probabil. (…) Este improbabil să fie caz de incapacitate de plată normală. Venezuela ar fi cea mai relevantă comparație”, a spus Simon Waever, șeful departamentului de stategie al creditelor suverane de pe piețele emergente al băncii de investiții americane Morgan Stanley, citat de Bloomberg.
Falimentul s-ar putea înregistra cel mai devreme pe 15 aprilie, adică atunci când se va fi sfârșit o perioadă de grație de 30 de zile, a precizat analistul citat.
Acum 5 ani, Venezuela a fost declarată „în default parţial” al datoriei de către agenţia de clasificare financiară S&P Global Ratings, după reuniunile creditorilor de la Caracas şi la New York.
Marea nesiguranță: Plata dobânzilor vs Înghețul activelor?
Rusia este asemănată cu Venezuela pentru că are active semnificative în petrol care ar putea fi folosite doar dacă sunt ridicate sancțiunile.
Pe de o parte, Morgan Stanley spune că, dacă obligațiunile devin insolvabile, creditorii ar putea da în judecată Rusia, iar dacă primesc decizii favorabile, Rusia ar putea accesa activele înghețate.
Pe de altă parte, banca americană nu poate spune că băncilor americane li se va permite să accepte plăți de la Departamentul de Trezorerie al Rusiei, chiar dacă astfel de plăți ar putea fi făcute.
Comparația se oprește însă la situația beligerantă a Rusiei, al cărei lider ar putea declanșa al treilea război mondial.
Câțiva cenți pe un dolar de datorie rusească
Rareori datoria suverană a unei țări scade pe piață la valori cu o singură cifră, dar Morgan Stanley apreciază că obligațiunile Rusiei „s-ar putea apropia” de această contraperformanță. Liban și Venezuela sunt singurele exemple recente pentru această situație.
Cotațiile indicative evaluează obligațiunile pe 2023 la aproape 29 de cenți pentru un dolar american, cel mai scăzut nivel din toate timpurile, potrivit datelor colectate de Bloomberg. Nu este sigura că ar fi avut loc tranzacții cu această valoare.
Obligațiunile Rusiei se tranzacționau deasupra mediei pieței înainte ca Rusia să invadeze Ucraina luna trecută.
JPMorgan Chase & Co. a declarat că va elimina obligațiunile rusești din toți indicii săi, izolând și mai mult activele Rusiei de investitori globali.
La fel pățise Venezuela în 2019. Dar țara sud-americană nu este o mare putere nucleară.