cursdeguvernare

miercuri

11 septembrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Ce ar pierde UE, ce ar pierde Rusia în cazul unei invazii a Ucrainei. Statistici economice

29 ianuarie, 2022

Statisticile economice arată că, din punct de vedere economic, Rusia ar avea mai multă nevoie de Uniunea Europeană, decât viceversa. Rusia ar fi mai însetată de banii europeni pentru materiile prime, decât ar fi UE de piața rusă, potrivit unor comparații elementare.

Rusiei i-ar fi mai greu să renunțe la comerțul cu UE, care îi este cel dintâi partener comercial, în timp ce în portofoliul UE, alți 4 parteneri comerciali sunt înaintea Rusiei. Schimburile comerciale UE – Rusia au fost de 174,3 miliarde euro, chiar și într-un an decriză cum a fost 2020, al șocului pandemiei coronavirus.

Cifra este de peste 37% din comerţul extern total al Rusiei, în timp ce este abia 4,8% din comerțul extern al UE peste granițele sale, potrivit datelor Consiliului UE.


Problema este că principalul partener comercial al UE este China, care pare mai apropiată de Rusia, la nevoie. Cu 16,1% din volumul comercial al partenerilor UE, China depășește SUA, chiar dacă de puțin, aceasta având 15,2%. Înaintea Rusiei mai sunt Marea Britanie (12,2%) și Elveția 6,9%.

Alte cifre favorabile UE

Uniunea Europeană a exportat în Rusia bunuri în valoare de 78,9 miliarde euro în Rusia, cu doar 10% maipuțin în 2020 față de 2019. Acestea au fost în mai ales produse ale industriei prelucrătoare: maşini, echipamente de transport, medicamente, produse chimice şi alte produse.

Rusia a exportat în UE de 95,3 miliarde euro, dar mai ales materii prime: petrol, gaze şi metale în general, de exemplu fier, aluminiu, nichel…


Problema este că, fără materiile prime rusești, industriei europene i-ar fi mult prea greu, foarte greu să funcționeze. Dar exporturile rusești au fost cu 34% mai mici în 2020 față de 2019.

UE este cel mai mare investitor din Rusia, cu un sold de 311,4 miliarde euro în 2019, adică 75% din totalul investiţiilor străine directe în Rusia.

Investiţiile Rusiei în UE s-au ridicat la 135,9 miliarde euro în 2019, adică mai puțin de 2% din totalul investiţiilor străine directe din Uniunea Europeană.

Produsul intern brut (PIB) al UE a fost de 13.000 de miliarde de euro, de 9,35 de ori mai mare decât cel al Rusiei

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Creșterea salariului mediu brut pe economiei a fost alimentată de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: