miercuri

18 mai, 2022

”Efectul Ucraina” pe bursele Moscovei: volatilitate extremă a activelor rusești

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

24 ianuarie, 2022

Agresivitatea Rusiei în fața Europei ajută imaginea lui Vladimir Putin pe plan intern, dar produce efecte contrare în economia Rusiei.

Rubla, anunță Reuters, a atins luni cel mai scăzut nivel din ultimele 14 luni în raport cu dolarul, amplificând corecțiile din zilele anterioare. Acțiunile rusești au scăzut și mai mult pe fondul conflictului dintre Moscova și Occident în legătură cu Ucraina.

Volatilitatea a afectat activele rusești în ultimele săptămâni, în condițiile în care Occidentul a anunțat că va impune sancțiuni contra Moscovei dacă atacă în vreun fel Ucraina.


La ora 09.18 GMT, rubla era cu 0,9% mai slabă față de dolar, la 78,18 unități pentru un USD, cel mai scăzut nivel de după noiembrie 2020. Față de euro, rubla a pierdut 0,8% la 88,60 .

(Citește și: ”Îți cer un singur lucru: dă Europa Rusiei.” Atunci s-a tranșat și soarta României”)

Acțiunile erau și ele în scădere puternică. Indicele RTS al Rusiei, denominat în dolari, a scăzut cu 6% la 1.317,2 puncte. Indicele rusesc MOEX, bazat pe ruble, a scăzut cu 5%, la 3.270,6 puncte.

„Pe piața locală, așteptați-vă ca evitarea riscului să continue, cu tensiuni care mocnesc și puține oportunități de ieșire de ambele părți – viicotrul încă se debate, incertitudinea domină deocamdată”, a transmis BCS Global Markets într-o notă către investitori.

Randamentul obligațiunilor rusești OFZ pe 10 ani a ajuns la 9,68%, aproape de cel mai ridicat nivel de după începutul anului 2016, înainte de a scădea la 9,59%. Majorarea randamentelor indică o creștere a riscului perceput de investitori.


Randamentele OFZ ar putea crește în continuare, au declarat analiștii Promsvyazbank, investitorii așteptându-se ca banca centrală a Rusiei să majoreze din nou dobânda cheie pe 11 februarie.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Piața bursieră din Rusia se confruntă cu dificultăți de la începutul lunii noiembrie. Experții atribuie unanim aceste dificultăți zvonurilor privind o posibilă invazie rusă în Ucraina.

După ce Rusia și-a concentrat la granița ucraineană cele mai mari efective de trupe de la anexarea Crimeei de către Moscova în 2014, retorica fără compromisuri a Kremlinului i-a determinat pe unii investitori să considere că expunerea pe activele regiunii nu este suficient de precaută.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Andrew Kenningham (foto), economist-şef pentru Europa la Capital Economics, explică într-un interviu pentru CursdeGuvernare cum va reseta războiul obiectivele şi strategiile de dezvoltare pe care UE le bătuse...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: