Banca Centrală Europeană (BCE) a cerut instituțiilor de credit europene informaţii privind expunerea lor pe Rusia. BCE le-a avertizat pe cele cu expuneri mari că pot avea mari dificultăți în eventualitatea deconectării băncilor rusești de la sistemul de transferuri internaționale SWIFT, în cazul sancționării invaziei Ucrainei.
BCE supraveghează direct cele mai mari bănci din zona euro și le-a cerut să explice cum vor gestiona diferitele scenarii, potrivit unor surse citate de Financial Times și CNN.
Ideea deconectării de la SWIFT a băncilor rusești a fost inclusă de senatorii democrați americani într-un proiect de lege privind sancțiunile împotriva Rusiei. Rusia ar putea însă, în acest caz, să oprească exporturile de petrol și gaze naturale.
Societatea pentru Telecomunicații Financiare Interbancare Mondiale (SWIFT) a fost înființată în 1973 pentru a înlocui telexul și este folosită acum de peste 11.000 de instituții financiare din lume pentru a trimite mesaje și ordine de plată înalt securizate.
Deconectarea de la SWIFT – sancțiunea extremă
SWIFT este înregistrată în Belgia, trebuie să respecte reglementările UE și este condusă de un consiliu format din 25 de persoane, inclusiv Eddie Astanin, președintele consiliului de administrație al Centrului Central de Compensare a Contrapartidei din Rusia.
Nu există o alternativă acceptabilă la SWIFT, ceea ce o face esențială pentru finanțele globale.
„SWIFT este o instituție de cooperare globală neutră, înființată și operată în beneficiul colectiv al comunității sale”, a declarat organizația într-un comunicat emis miercuri.
SWIFT se descrie ca o companie neutră, dar a deconectat, totuși, băncile iraniene în 2012, în cadrul sancțiunilor UE priind nerespectarea programului nuclear. Atunci Iranul ar fi pierdut aproape jumătate din veniturile din exporturile de petrol și 30% din cele ale comerțului extern , potrivit unei experte ruse citat de CNN.
„Orice decizie de a impune sancțiuni unor țări sau entități individuale revine exclusiv organismelor guvernamentale competente și legiuitorilor aplicabili”, a adăugat SWIFT.
Nu este clar cât de mult sprijin există între aliații SUA pentru astfel de sancțiuni împotriva Rusiei. Statele Unite și Germania au cel mai mult de pierdut dacă Rusia este deconectată, deoarece băncile lor sunt cei mai mari utilizatori ai SWIFT pemntru comunicarea cu băncile rusești, potrivit experților consultați de CNN.
Câteva bănci internaţionale şi-au redus deja operaţiunile din Rusia, dar Societe Generale SA, UniCredit SpA şi Raiffeisen Bank International AG încă sunt printre cele mai mari bănci europene prezente în ţară, conform datelor publicate de Autoritatea Bancară Europeană (EBA), citate de Agerpres.
Fără legătură cu problema SWIFT, Ministrul de Externe rus Serghei Lavrov a declarat că ţara sa reduce considerabil ponderea dolarilor în rezervele sale de devize, întrucât Statele Unite și-ar submina singure încrederea în propria lor monedă.
Statele Unite ar fi transformat dolarul într-o „deviză de risc pentru tranzacţiile internaţionale nu doar cu Federaţia Rusă, ci şi cu alte ţări”. ”Vedeţi cum le cer să pună capăt cooperării tehnico-militare (cu Rusia) partenerilor noştri, precum India, Egipt, Turcia, ţări care nu sunt mici”, a spus Serghei Lavrov.