sâmbătă

27 aprilie, 2024

26 august, 2023

Având în vedere evoluţiile, dimensiunea ţării şi populaţia, piaţa locală de asigurări este pe cale să devină a doua cea mai mare piaţă din CEE până în 2030, conform unei analize realizare de Valentin Ionescu, şeful Direcţiei Generale Asigurări din cadrul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) şi preşedinte al Institutului de Studii Financiare (ISF).

„Industria asigurărilor din Romania se va alinia probabil noilor tendinţe, cum ar fi inovarea de noi produse, distribuţia multiplă o mai bună gestionare a daunelor. Având în vedere evoluţiile, dimensiunea ţării şi populaţia, estimez că piaţa locală de asigurări este pe cale să devină a doua cea mai mare piaţă din CEE până în 2030”, menționează Valentin Ionescu, într-o analiză.

Este nevoie ca asigurările să intre în zonele insuficient asigurate

Asigurătorii trebuie să îşi menţină concentrarea pe selecţia disciplinată a riscurilor prin practici solide de subscriere susţinute de informaţii detaliate despre risc, iar asigurătorii imobiliari trebuie să acorde o atenţie deosebită evaluărilor şi impactului potenţial al expunerilor la catastrofe naturale.


„Riscurile cibernetice vor continua să necesite controale şi măsuri de securitate stricte. În timp ce întâlnirile în persoană au rămas esenţiale în construirea relaţiilor, discuţiile virtuale au apărut ca o abordare valoroasă şi eficientă pentru părţile implicate”, a transmis el.

Provocările cheie cu care se va confrunta piaţa asigurărilor:

  • stabilizarea relaţiei dintre stakeholderii implicaţi (societăţi de asigurări- unităţi reparatoare- societăţi de constatare a daunelor)
  • AI, blockchain, digitalizare
  • personalizare (produse tailor made)
  • angajarea și păstrarea talentelor calificate din punct de vedere tehnic.

„Există un procent mare de populaţie care nu are nici un tip de asigurare, nici măcar obligatorie (poliţa PAD sau RCA). Unele dintre principalele motive pentru penetrarea scăzută a asigurărilor este cunoaşterea inadecvată a asigurărilor şi lacune în înţelegerea produsului. Cu toate acestea, COVID-19 a crescut gradul de conştientizare a publicului cu privire la asigurările de sănătate, ducând la o creştere a achiziţiilor de poliţe. Mai mult, cutremurele înregistrate în Turcia şi cele din vestul ţării, au marcat o creştere a conştientizării populaţiei, prin majorarea numărului de contracte noi încheiate PAD şi facultative de locuinţă. Celelalte produse de asigurare facultative, însă, înregistrează o creştere lentă”, mai spune Valentin Ionescu.


****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: