joi

18 aprilie, 2024

17 martie, 2023

Update 3: Avertisment al ministrului de Finanțe

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a declarat vineri, la Digi24, că Executivul va interveni pe termen scurt pentru a proteja consumatorii, una dintre opțiunile legale aflate la dispoziția acestuia fiind plafonarea pe maxim 6 luni a tarifelor RCA.

Însă ministrul Câciu avertizează că, fără un plan de acțiuni concrete în timpul stagnării prețurilor, „lucrurile pot derapa”. ASF, spune ministrul, va veni în perioada următoare cu o analiză a vulnerabilităților legislative ale pieței asigurărilor și va propune Parlamentului și Guvernului soluții de modificare legislativă.


Update 2: Asigurările împotriva dezastrelor naturale distribuite de Euroins rămân valabile

Asigurarea împotriva dezastrelor naturale rămâne valabilă şi permite instrumentarea daunelor, chiar şi în situaţia în care distribuitorul intră în faliment, a anunţat vineri Pool-ul de asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID).

”Asigurarea obligatorie împotriva dezastrelor naturale este o poliţă gestionată de PAID, fiind doar distribuită de alte entităţi. Din acest motiv, PAD rămâne valabilă până la data expirării, indiferent de ceea ce se întâmplă cu distribuitorul poliţei. PAID are stabilitate din punct de vedere al indicatorilor de solvabilitate, are fonduri proprii şi deţine cel mai mare program de reasigurare din Europa Centrală şi de Est, în cuantum de un miliard de euro”, a explicat directorul general al PAID, Nicoleta Radu, citată de Agerpres.

Update 1: Guvernul promite că va proteja interesele celor afectați


Guvernul transmite vineri, într-un comunicat de presă, că „va susține toate măsurile necesare pentru a proteja interesele asiguraților afectați de evoluțiile de pe piața” RCA.

„Guvernul României va susține toate măsurile necesare pentru a proteja interesele asiguraților afectați de evoluțiile de pe piața Răspunderii Civile Auto. În urma analizei efectuate de Autoritatea de Supraveghere Financiară, ca institutie responsabilă, aceasta urmează să transmită propunerile de soluționare către Ministerul de Finanțe, pentru înaintarea la nivelul Guvernului”, se arată în comunicatul Executivului.

Informația de bază:

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a retras autorizația societății de asigurări Euroins, a anunțat vineri instituția într-un comunicat de presă.

Anunțul apare după două zile de discuții privind soarta asigurătorului și după ce presa a informat pe surse despre această decizie.

Euroins face parte din Eurohold, unul dintre cei mai mari jucători din economia bulgară şi din Europa de Sud-Est, cu venituri şi active de câteva miliarde şi peste 7.000 de angajaţi.

Euroins este cel mai mare asigurător RCA din România, având o cotă de piață de 32%.

Cronica unei prăbușiri anunțate în prealabil de politicieni

Deși a comunicat decizia abia vineri, Consiliul ASF a decis joi seara să retragă autorizația Euroins și să înainteze instanței o cerere de faliment pentru liderul RCA. Inițial, ASF a mers pe retragerea conducerii asigurătorului.

Premierul Nicolae Ciucă anunța miercuri, după o întrevedere cu Nicu Marcu, preşedintele ASF, că trebuie să se găsească şi soluţii pentru a contracara efectele unei potențiale insolvențe a Euroins.

Precizarea a apărut după ce, anterior, președintele al Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a vorbit despre „un faliment anunțat” și exprima convingerea că ASF și Guvernul vor acționa ferm, „cum au acționat și la celălalt caz, City Insurance” și că e posibil să stabilizeze prețurile RCA.

„Știți foarte bine că este posibil să fie un faliment anunțat. Sunt ferm convins că Guvernul României va interveni, cum a mai făcut acest lucru o dată”, spunea Ciolacu.

Anunțul ASF: Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) devine administrator interimar

Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a decis să retragă autorizația de funcționare a societății Euroins România, constatând indiciile stării de insolvență a companiei.

Consiliul a mai hotărât promovarea de către ASF a unei cereri pentru deschiderea procedurii de faliment și numirea Fondului de Garantare a Asiguraților (FGA) ca administrator interimar al societății, cu sarcina de a asigura administrarea și conducerea activității asigurătorului și adoptarea măsurilor necesare pentru conservarea patrimoniului. Atribuțiile conducerii societății se suspendă de drept.

Mandatul FGA încetează la numirea lichidatorului judiciar”, arată comunicatul Autorității.

ASF susține că, la data de 30 iunie 2022, societatea nu deține fonduri eligibile pentru acoperirea necesarului de capital de solvabilitate (SCR), situație care se menține și la data de 30 septembrie 2022.

„Pentru restabilirea cerinței de capital de solvabilitate (SCR) este nevoie de fonduri în cuantum la 2,19 miliarde lei, iar pentru acoperirea MCR fonduri în cuantum de 1,75 miliarde lei. Decizia retragerii autorizației a fost luată în condițiile în care situația Euroins România nu face fiabilă aplicarea unei proceduri de rezoluție”, arată ASF.

Problema FGA: nu are bani suficienți, mai ales după cealaltă prăbușire, a City Insurance

Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) nu are suficiente resurse să gestioneze situația de la Euroins, în condițiile în care plătește deja pentru falimentul City Insurance.

​Fondul a plătit peste 150 milioane de euro către păgubiții City Insurance, de la finele lunii noiembrie 2021 și până vineri, 10 martie 2023.

Guvernul ar urma să împrumute FGA și, pentru a proteja consumatorii, se gândește să plafoneze, temporar, prețurile RCA, o măsură luată deja în calcul de ASF. Măsura este însă cu două tăișuri: o plafonare temporară a prețurilor RCA a mai fost decisă în 2016, iar asigurătorii au dat în judecată Guvernul și Comisia a declanșat o procedură de infringement împotriva României.

A doua ”bombă” într-un an și jumătate

Piața asigurărilor a fost zguduită în urmă cu un an și jumătate de un alt eveniment major- ASF anunța în septembrie 2021 că City Insurance – lider al pieței asigurărilor generale din România la acel moment, cu o cotă de piață de aproape 26% – risca falimentul după ce nu își îndeplinise obligația de majorare a capitalului.

Decizia de dizolvare a City Insurance a fost luată de Tribunalul București în februarie 2022.

Pagubele lăsate în urmă de City Insurance au fost estimate la 150 de milioane de euro numai în străinătate, potrivit datelor Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din România (BAAR). Organizația este garant pentru despăgubirile evenimentelor rutiere produse în străinătate.

În istoria post-decembristă au mai dat faliment societățile de asigurare Astra și Carpatica.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: