marți

26 martie, 2024

20 decembrie, 2022

Titlurile de stat au atras peste 73% din plasamentele societăților de asigurări din România, în Trimestrul 3 al anului 2022, proporție în ușoară scădere de la 75% în Trimestrul 1, potrivit raportului Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) pe primele 9 luni.

Societățile de asigurare autorizate și reglementate de ASF au încasat prime brute de 12,1 miliarde de lei, în primele 9 luni, în creștere cu 23% față de perioada similară din 2021. Pe asigurări RCA s-au cheltuit 5,4 miliarde de lei (+53%). Se adaugă 1,3 miliarde de lei din primele sucursalelor companiilor din UE prezente în România, totalul de 13,4% fiind mai mare cu 28%.

Piața asigurărilor din România estre dominată de Groupama Asigurări (Franța) și de filiala grupului german Allianz (Allianz – Țiriac Asigurări), cu cote de piață de aproape 18% – fiecare din primele brute subscrise. Firmele cu capital austriac (Omiasig VIG, Asirom VIG, Grawe, BCR Asigurări de Viață VIG și Uniqa) au o cotă de piață cumulată de peste 29%.


ASF recunoaște că „o vulnerabilitate a pieței de asigurări din România rămâne gradul ridicat de concentrare atât din perspectiva expunerii față de principalele clase de asigurare, cât și din punct de vedere al dimensiunii semnificative a cotelor de piață deținute de un număr relativ mic de societăți de asigurare”.

Despăgubiri cât mai puțin de jumătate din primele încasate

Despăgubirile plătite de asigurători și de Fondul de Garantare (FGA) s-au ridicat la 6,3 miliarde de lei, adică de 47% din totalul primelor încasate.

Despăgubirile brute plătite pentru segmentul asigurărilor generale s-au situat la 5 miliarde lei, în timp ce pentru activitatea de asigurări de viață despăgubirile brute plătite au fost în valoare de 1,3 miliarde lei.

Sumele aprobate pentru plata daunelor de către FGA au fost în valoare totală de circa 484 milioane lei, din care aproximativ 94% reprezintă sume aprobate pentru plata daunelor RCA (455 milioane lei).


De altfel, piața asigurărilor generale rămâne dominată de asigurările auto.

Clasa A3 (Asigurări de mijloace de transport terestru, altele decât cele feroviare) și clasa A10 (Asigurări de răspundere civilă auto, inclusiv răspunderea transportatorului), reprezintă aproximativ 77% din totalul primelor brute subscrise pentru activitatea de asigurări generale și 64% din totalul primelor brute subscrise de societățile de asigurări în primele 9 luni ale anului 2022.

Asigurări de viață de 2 miliarde de lei

Asigurările de viață au depășit nivelul de 2 miliarde lei, datorită creșterii cu circa 7% a subscrierilor pentru clasa C1 (Asigurări de viață, anuități și asigurări de viață suplimentare).

Asigurările de sănătate au trecut de 509 milioane lei, în creștere cu aproximativ 33% față de aceeași perioadă a anului 2021, Au o pondere de 4,22% în totalul primelor brute subscrise de societățile autorizate și reglementate de ASF. 

Asigurările de garanții au înregistrat un volum al primelor brute subscrise de aproximativ 191 milioane lei în primele 9 luni ale anului 2022, în scădere cu 27% față de aceeași perioadă a anului anterior.

Societățile de asigurare autorizate în alte state membre UE au înregistrat un volum al primelor brute subscrise de aproximativ 1,4 miliarde de lei (10,2% din total), în creștere cu aproximativ 82% față de 9 luni 2021, în baza dreptului de stabilire (FOE – freedom of establishment) pe teritoriul României, prin intermediul a 14 sucursale.

Brokerii vând trei sferturi din asigurări

Companiile de brokeraj au distribuit circa 75% din volumul total al primelor brute subscrise de asigurători pentru cele două mari categorii de asigurare, ponderea cea mai mare fiind înregistrată de asigurările generale pentru care gradul de distribuție a fost de aproximativ 88%.

Valoarea primelor distribuite de companiile de brokeraj s-a situat la peste 9 miliarde lei, în creștere cu aproximativ 37% față de aceeași perioadă a anului 2021.

Volumului de prime distribuite de brokeri pentru asigurări generale a crescut cu 38% față de 9 luni 2021, iar cel pentru segmentul asigurărilor de viață cu 18%.

Dacă se iau în calcul doar primele distribuite pentru societățile autorizate în România, ponderea brokerilor a fost de 67%, respectiv 78% pentru activitatea de asigurări generale și circa 13% pentru asigurările de viață, potrivit raportului ASF.

Gradul de penetrare a asigurărilor în PIB (raportul dintre valoarea totală a primelor brute în România fără reasigurări și și produsul intern brut), a înregistrat o valoare de numai 1,29% în 2021.

Locuitorii României au chletuit în medie 791 lei în 2021 pe asigurări.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

”În ultima perioadă, auzim – îndeosebi din partea mediului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: