31 ianuarie, 2022

Piața de cipuri va ajunge la 1.000 de miliarde de dolari, în cel mult un deceniu, după ce anul trecut a ajuns la un record de peste 583 de miliarde, ca urmare a creșterii vertigioase a cererii și a adaptării modurilor de aprovizionare, după criza restricțiilor coronavirus.

„Au trecut 50 de ani penru a deveni o industrie de jumătate de trilion de dolari. Vor trece doar 8 până la 10 ani pentru a ajunge la un trilion de dolari, a declarat Tom Caulfield, directorul general al GlobalFoundries Inc., unul dintre cei mai mari dealeri globali de cipuri, citat de WSJ.

Vânzările de cipuri au crescut cu 25% în 2021, până la 583,5 miliarde de dolari, o creştere de 9% pentru 2022, peste media de creştere anuală de până acum. Cauza principală a fost creșterea pieței de smartphone 5G, ca și cea a pieței de calculatoare, potrivit companiei de consultanță Gartner.


Gartner este evaluată la peste 4 miliarde de dolari și este în portofoliul indicelui bursier S&P 500.

Încântarea producătorilor și scepticismul analiștilor

La rândul său,, Samsung Electronics Co. este încrezător în viitorul bun al diviziei sale de cipuri de memorie, presupunând că nu îi vor sta în cale crizele de aprovizionare, potrivit WSJ.

„2022 nu poate fi decât mai bun”, spune și Pat Gelsinger, directorul general (CEO) al Intel Corp.

Așteptările prodigioase sunt puse, însă, la îndoială de analiștii sceptici, care invocă faptul că industria are o istorie de mari creșteri și mari răsturnări. Clienții uneori comandă în exces și apoi întrerup cumpărăturile, o obișnuință pe cale de a se corecta, tocmai din cauza întreruperii lanțurilor de aprovizionare.


Eventuala supracapacitate de producție precum și riscurile economice globale mai ample ar putea genera turbulențe în viitor, se îngrijorează scepticii.

Cum se explică așteptările pentru o creștere explozivă

Intel a anunțat că va investi peste 20 de miliarde de dolari în construirea a două noi fabrici de cipuri din Ohio, menite să stimuleze producția pentru a satisface cererea în creștere de semiconductori.

Samsung, Texas Instruments și GlobalFoundries și alții intenționează să-și construiască sau să-și extindă prezența în producția de semiconductori în SUA în următorii trei până la cinci ani, contând și pe  politica americană care a autorizat finanțări de 52 de miliarde de dolari pentru a susține expansiunea, potrivit Gartner.

Calculatoarele, smartphone-urile, centrele de date și mașinile vor continua să înghită semiconductori, în timp ce o gamă mai largă de produse va avea nevoie de cipuri.

O mare parte din creșterea vânzărilor va fi determinată de cipuri mai scumpe, de ultimă generație, tehnologii de alimentare precum învățarea automată și calculul de înaltă performanță, a declarat Peter Hanbury, partener la Bain & Co., citat de WSJ.

Crizele de aprovizionare persistă

Administrația Biden a avertizat săptămâna trecută că timpul de livrare al producătorilor americani s-a redus la 5 zile în stocuri pentru cipuri cheie, față de 40 de zile în urmă cu câțiva ani.

Timpul mediu de așteptare pentru semiconductori la nivel global ajunge peste 25 de săptămâni, potrivit Susquehanna Financial Group LLP, cu mult peste ceea ce este considerat un interval sănătos de 10 până la 14 săptămâni.

Că oferta rămâne redusă o arată și prețul plachetelor de siliciu – pe care sunt produși semiconductorii, care este de așteptat să crească cu 5% până la 15% în medie, în funcție de tipul de cip.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: