vineri

19 aprilie, 2024

30 ianuarie, 2022

Uniunea Europeană țintește la investiții în industria cipurilor de zeci de miliarde de euro, pentru a-şi consolida industria de specialitate. Planurile UE își propun, astfel, dublarea până la 20% a ponderii sale în producţia globală de cipuri, a declarat Thierry Breton, comisarul european pentru industrie.

UE reacționează astfel, pe de o parte, la deficitul global de cipuri și semiconductori apărut din cauza pandemiei, care a scos în evidență dependența de furnizorii asiatici şi americani.

Pe de altă parte, planurile UE vin după ce Statele Unite au adoptat Legea CHIPS pentru America, de 52 de miliarde de dolari, pentru a concura mai bine cu tehnologia chineză.


„Nu vreau să precizez astăzi nivelul de investiţie, dar va fi proporţional cu ceea ce vor să investească SUA. (…) „Lucrăm cu toate sistemele de plăți, naționale, europene, regionale”, a declarat Thierry Breton, citat de Reuters.

Proiectul „The EU Chips Act” va fi gata până la 8 februarie

Proiectul „The EU Chips Act” , anunţat în septembrie anul trecut de preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, urmează să acopere investiţiile pentru următorii 20-30 de an și să fie aprobat de Executivul Europen în 8 februarie.

Ofensiva UE pentru cipuri va include declanșarea unui program finanţat de statele UE, pentru producţia de semiconductori de ultimă generaţie şi o platformă de proiectare pentru producători, companii de software şi utilizatori, pentru a testa noi aplicaţii.

„Tot ce este necesar” pentru atragerea investițiilor strategice

„Facem tot ce este necesar pentru a atrage investiţii strategice. Ne-am stabilit condiţiile, primele de acest fel în Europa, pentru siguranța aprovizionării”, promite comisarul european pentru industrie.


Oficialul european vrea ca „UE să fie un exportator net de semiconductori, aşa cum suntem în ceea ce priveşte vaccinurile. În industriile geostrategice, cum ar fi bateriile sau produsele farmaceutice, facem acelaşi lucru. Nu înseamnă să facem totul singuri, ci să avem capacitatea de a o face dacă este necesar, astfel încât UE să nu poată fi ţinută ostatică”, a adăugat Thierry Breton.

Vor fi aplicate reguli mai flexibile privind ajutoarele de stat destinate producătorilor europeni.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: