vineri

19 aprilie, 2024

22 decembrie, 2021

Europa va produce în curând o componentă vitală, strategică, în economia globală modernă – gigantul american Intel este aproape să decidă locația pentru noua sa fabrică de nanocipuri, cipuri de ultimă generație, anunță Euractiv.

Directorul general Intel, Pat Gelsinger, a anunțat că Intel intenționează să înființeze două unități de producție, fiecare angajând 1.500 de lucrători, cu un cost al investiției de 10 miliarde de euro. Potrivit Euractiv, Germania pare să fie favorită în a găzdui cel puțin una dintre fabricile Intel.

Problemele generate de pandemie în lanțurile globale de aprovizionare au evidențiat importanța fundamentală a semiconductorilor, care sunt utilizați într-un număr tot mai mare de produse, inclusiv mașini, televizoare și smartphone-uri.


Cererea puternică și închiderea fabricilor de semiconductori, în special în Asia, din cauza perturbărilor pandemice, au dus la o penurie globală de cipuri și au forțat producătorii de mașini precum Ford, Nissan și Volkswagen să își reducă producțiile.

Uniunea Europeană și-a propus să devină mai puțin dependentă de lanțurile globale de aprovizionare care s-au dovedit fragile și a identificat semiconductorii ca fiind de importanță strategică pentru blocul celor 27 de națiuni.

Intel urmează să selecteze la începutul anului viitor o primă locație pentru fabricile sale europene, care vor produce componentele de ultimă generație- semiconductoare atât de fine încât sunt măsurate în nanometri.

Potrivit directorului general Intel, compania va construi în primă fază 2 fabrici, în viitor existând planuri de construcție a încă 6, ridicând investiția potențială la un total de 80 miliarde euro.

Germania este în pole position


Germania pare să fie favorită pentru a găzdui cel puțin prima fabrică Intel. Regiunea din jurul orașului Dresda găzduiește deja nume mari din industria de cipuri precum Bosch, Global Foundries și Infineon.

Dresda „pare să bifeze toate căsuțele”, a spus Jean-Christophe Eloy, președintele companiei de cercetare Yole Developpment, care este specializată pe piața semiconductoarelor.

Regiunea înconjurătoare Saxonia – care și-a câștigat porecla „Saxonia Siliciului” – are o forță de muncă semnificativă și un real potențial imobiliar, având în vedere proximitatea sa de granița Germaniei cu Polonia și Republica Cehă, a adăugat Eloy.

Frank Boesenberg, directorul general al asociației Silicon Saxony, care reprezintă interesele locale ale industriei de semiconductori, a confirmat discuțiile pentru a găzdui proiectul Intel. El are ca argumente forța de muncă înalt educată din Saxonia, mediul de formare și de cercetare, furnizorii și experiența autorităților locale în procedurile de autorizare.

Bosch, de exemplu, a deschis anul acesta o nouă fabrică de semiconductori cu șase luni înainte de termenul angajat pentu operaționalizarea investiției. „Timpul și viteza sunt în mod clar extrem de importante în sectorul nostru”, a declarat Frank Boesenberg.

Regiunea Bavaria din sudul Germaniei este un alt candidat la investiție, dar șansele sale par mai mici din cauza tensiunilor preexistente pe piața locală a muncii și a unui mediu mai puțin favorabil acestei investiții. Un ONG local de mediu a lansat o petiție împotriva fabricii propuse de Intel, spunând că suprafața acesteia va fi echivalentă cu 700 de terenuri de fotbal și că consumul zilnic de apă ar fi egal cu cel al unui oraș de un milion de locuitori.

În timp ce Franța și Italia sunt considerate excluse din calculul pentru găzduirea fabricilor Intel, aceste state pot prelua roluri în cercetare și dezvoltare sau ca parte a lanțului de aprovizionare, cred experții.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: