16 decembrie, 2021

OMV Petrom (SNP) s-ar putea asocia cu Complexul Energetic Oltenia într-unul din vehiculele speciale de investiții (SPV) ale acesteia, menite să dezvolte parcuri fotovoltaice pe vechile halde de steril ale producătorului de energie pe bază de cărbune.

Investiția este parte a planul de restructurare a Complexului Energetic Oltenia (CE Oltenia), aflat în insolvență. Planul așteaptă încă aprobarea de la Comisia Europeană, care l-a criticat sever, pentru lipsa argumentelor care să susțină obiectivele.

Unul dintre obiectivele CE Oltenia este construcția de parcuri fotovoltaice de 735 MW capacitate. Una dintre criticile Comisiei Europene s-a referit tocmai la lipsa de susținere credibilă a planului, prin atragerea de investitori care să-l finanțeze.


Ministerul Energiei (ME) a trimis, în septembrie, 8 proiecte de parcuri fotovoltaice ale CE Oltenia, în valoare de 469 milioane de euro, pentru a obține finanțare prin Fondul pentru Modernizare al UE. Aprobarea se face în urma analizei Băncii Europene de Investiții.

În octombrie, CE Oltenia a mandatat BERD să sindicalizeze un credit pentru construcția de noi capacități pe gaze și fotovoltaice.

Oferta OMV Petrom, în „pole position”

Oferta de asociere a OMV Petrom în SPV –urile CE Oltenia (SPV- special purpose vehicle) este una dintre ofertele primite de CE Oltenia, și ar fi „în pole position”, potrivit unor surse citate de e-nergia.

Sursele nu precizează dacă oferta OMV Petrom (SNP) vizează asocierea cu CE Oltenia pentru un singura parc sau mai multe.


CE Oltenia este cel mai mare producător de energie electrică pe bază de cărbune și asigură circa 20% din consumul țării, în funcție și de aportul producătorilor de regenerabile

Compania a lansat, în luna noiembrie, o procedură de selecție a investitorilor interesați să se asocieze în firme de tip SPV nu numai pentru proiectele de construcție de parcuri fotovoltaice, ci și de centrale noi pe gaze.

Compania are în vedere dezvoltarea a zece proiecte, care fac parte din planul de restructurare-decarbonare trimis Comisiei Europene.

În fiecare proiect, CEO vine cu aport în natură la SPV, iar investitorii interesați cu numerar pentru finanțarea construcției capacităților energetice noi.

OMV Petrom vrea să investească circa 11 miliarde de euro până în 2030 , mare parte din sumă urmând să fie alocată proiectelor de energie regenerabilă.

Compania vizează construcția de capacități de 1.000 MW de energie regenerabilă, adică de 10% din capacitatea solară estimată pentru  România.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: