vineri

26 aprilie, 2024

26 octombrie, 2021

Aflat în plină campanie de convingere a Comisiei Europene că planul său de restructurare este viabil, Complexul Energetic Oltenia a mandatat Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) să facă demersurile pentru obținerea unui credit sindicalizat, necesar pentru construcția unor noi capacități de producție de electricitate.

Proiectele pentru care CE Oltenia caută finanțare vizează capacități energetice pe bază de gaze de 1.325 MW și fotovoltaice de 735 MW, potrivit unui comunicat al companiei.

Compania asigură mai mult din 20% din consumul de electricitate al României prin arderea lignitului, dar a intrat în insolvență, în ciuda ajutoarelor de stat, mai ales din cauza scumpirii certificatelor de emisii pe care trebuie să le cumpere, pentru că poluează.


Scrisoarea de Mandat semnată cu berd „a stabilit principiile de bază, termenii și condițiile indicative pentru finanțare, demararea procesului de due-diligence financiar, tehnic, juridic și de mediu și consultarea cu băncile comerciale ofertante în vederea sindicalizării unui împrumut”, spune comunicatul citat.

Compania confirmă că „a purtat dialoguri cu importante instituții bancare din România, dar și cu instituții financiare europene, pentru a securiza împrumuturi, care să susțină contribuția proprie a companiei la efortul de restructurare și decarbonare, în vederea implementării proiectelor de dezvoltare pe bază de resurse regenerabile, conform Planului de restructurare”.

Planul de restructurare al CE Oltenia presupune tranziția la o producție cât mai puțin poluantă și renunțarea la cărbune. Deși nu a luat o decizie privind avizarea planului, Comisia Europeană l-a criticat sever, pentru că nu prevedea surse financiare sigure pentru investiții, din contracte de frnizare a energiei și din credite.

Ca să confirme viabilitatea planului de restructurare, CE Oltenia îl aplică deși nu e aprobat încă

Întretimp, în încercarea de a arăta Comisiei că planurile sale sunt viabile, compania a convins anumiți clienți să-i cumpere energia în cantități mari pe termene mai lungi.


Totdată, CE Oltenia figurează cu 8 din cele 9 proiecte propuse de Ministerul Energiei pentru aprobarea finanțării prin Fondul  de Modernizare (mecanismul 10d de vânzare a unior cantități suplimentare de certificate de emisii alocate țărilor cu probleme de tranziție la energia verde).

Tocmai investițiile în parcuri fotovoltaice fac obiectul celor 8 proiecte, care au fost trimise la Banca Europeană de Investiții pentru avizare, luna trecută, șipentru care s-a cerut o finanțare de 492 de milioane de euro prin Mecanismul 10d.

Fondul de Modernizare nu este de ajuns, mai ales că acesta nu finanțează proiecte de investiții pe gaze.

Pe de altă parte, Ministerul Energiei încă mai speră să convingă Fondul Proprietatea, care deține 21,5% din acțiunile CE Oltenia să fie de acord cu majorarea capitalului companiei cu valoarea unor terenuri.

(Citește și:Fondul Proprietatea nu vrea să finanțeze CE Oltenia pentru susținerea restructurării”)

Fondul Proprietatea și-a arătat până acum dezacordul, pentru că are trebui să vină cu numerar ca să-și păstreze proporția pachetului deținut.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: