duminică

12 mai, 2024

1 septembrie, 2023

Stabilitatea politică din Bulgaria este amenințată de o potențială criză a pieței carburanților, în condițiile în care coaliția de guvernare dorește să reducă dependența de petrolul rusesc. Asta ar însemna un conflict deschis cu compania rusă Lukoil, care deține rafinăria din Burgas și deține monopol pe piața angro.

Deși este clar că Bulgaria se îndreaptă spre încetarea monopolului Rusiei în sectorul petrolului, pare să folosească gestionarea surselor de energie rusești ca argument pentru a fi acceptată în Schengen și în zona euro, scrie Euractiv.

Guvernul vrea ca Lukoil să rămână în piață, dar să rafineze alt petrol decât cel importat din Rusia

Sursele Euractiv spun că premierul Nikolay Denkov se opune eliminării Lukoil din piața bulgară- ceea ce ar putea presupune chiar naționalizarea celei mai mari rafinării din Balcani – și insistă ca rafinăria să continue să funcționeze cu aprovizionare garantată pentru a menține sub control prețurile combustibililor.


Guvernul propune ca Bulgaria să continue să lucreze cu petrol rusesc până în primăvara lui 2024, în timp ce majoritatea parlamentară insistă ca această perioadă să fie redusă până la sfârșitul lui 2023.

Parlamentul are altă opinie și alte interese

Problema Bulgariei este că politicieni și oameni de afaceri din sectorul petrolului par să încerce să preia controlul rafinăriei Burgas prin jocuri de culise.

Cei mai insistenți cu privire la preluarea rapidă a rafinăriei Burgas provin din GERB, cel mai important partid parlamentar creat de fostul premier Boyko Borissov, și din partidul minoritar turc, DPS.

În parlamentul de la Sofia se vorbește și de interesul major în Burgas al deputatului DPS Delyan Peevski , care se află pe lista de sancțiuni Magnitsky Global Act.

Guvernul de la Sofia își leagă soarta de viitorul rafinăriei Burgas


Viitorul rafinăriei Lukoil din Burgas este una dintre cele mai mari probleme pentru actuala coaliție pro-europeană, fragilă, a Bulgariei, vulnerabilă la influența rusă hibridă și dezinformare pe rețelele sociale.

Cea mai bună opțiune pentru Bulgaria ar fi să convingă Lukoil să vândă rafinăria Burgas unui investitor străin. Potrivit surselor Euractiv, singura opțiune realistă este un investitor american pentru că toate marile companii europene au interese în Rusia și nu ar dori să se implice.

Eventualii pași greșiți împotriva Lukoil ar genera inflație – un risc foarte mare ca guvernul să fie scos țap ispășitor de către partidele care îl susțin acum.

În septembrie, când începe sesiunea de toamnă a legislativului de la Sofia, parlamentarii vor discuta despre încetarea derogării, propusă de o majoritate parlamentară formată de GERB, coaliția Continuăm Schimbarea-Bulgaria Democrată și DPS.

Bulgaria are permisiunea de la Bruxelles să importe țiței rusesc pe mare, până la sfârșitul anului 2024.

Lukoil nu a prezentat guvernului niciun plan de diversificare a surselor de aprovizionare cu țiței, așa că de la 1 ianuarie 2025 rafinăria va trebui să funcționeze doar cu petrol din alte surse decât Rusia.

Între timp, guvernul a reziliat concesiunea de 35 de ani a singurului port petrolier al țării, Rosenets, pe care o câștigase tot Lukoil.

Contrainformațiile bulgare avertizează că rafinăria poate fi împinsă în faliment de ruși

Într-un raport înaintat Consiliului de Securitate al guvernului, raport consultat de Euractiv, agenția de contrainformații (SANS) afirmă că, dacă se va renunța la derogarea primită de Bulgaria pentru importul de țiței rusesc pe mare, prețul combustibilului va crește cu cel puțin 0,20-0,25 euro pe litru.

Raportul mai menționează și un împrumut de aproape 800 de milioane de dolari acordat de Litasco (companie elvețiană controlată de ruși) filialei sale Lukoil Neftochim Burgas. Cea mai mare parte a creditului a fost rambursată, dar încă mai sunt de rambursat 300 de milioane de dolari. În caz de neplată, Litasco ar putea falimenta rafinăria, cu efecte majore pe piața carburanților din Bulgaria și Macedonia de Nord.

Dacă, dintr-un motiv sau altul, rafinăria se închide, va trebui să se bazeze pe comercianții locali pentru a importa combustibili, ceea ce necesită timp.

Datele din iunie arată că Bulgaria are rezerve de combustibil pentru două luni.

Cât a câștigat Lukoil din derogarea obținută de Bulgaria

Dependența Bulgariei față de Lukoil a generat venituri uriașe pentru compania rusă, fără a servi interesele contribuabililor bulgari, potrivit unei analize a Centrului pentru Studiul Democrației publicată vineri.

Potrivit analizei, numai în 2022 Lukoil a generat profit de peste 3 miliarde USD din procesarea și vânzarea de combustibili în Bulgaria și în regiune, ceea ce reprezintă aproximativ 4% din veniturile totale din vânzarea petrolului în bugetul rus.

Profiturile colosale sunt posibile deoarece, din cauza sancțiunilor occidentale împotriva Kremlinului, petrolul rusesc este vândut semnificativ mai ieftin decât cel vândut de alte state și, în același timp, combustibilii produși în Bulgaria sunt vânduți la prețuri europene mari.

Think-tank din Bulgaria – renunțarea la petrol rusesc nu va avea impact semnificativ pe prețuri

Prețurile la pompă în Bulgaria sunt relativ scăzute doar pentru că țara are cele mai mici accize din întreaga UE, potrivit analizei CSD.

Potrivit organizației, renunțarea la petrol rusesc nu va avea un impact semnificativ asupra prețurilor carburanților. Potrivit analizei CSD, creșterea prețului va fi de aproximativ cinci până la șase cenți pe litru. „Eliminarea derogării și măsurile statului ar duce la o deplasare serioasă a pieței angro din Bulgaria, permițând altor companii să concureze pentru cota de piață a Lukoil”, se arată în analiză.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: