23 noiembrie, 2021

Punctul de pensie urmează să crească de la 1 ianuarie cu 10%, iar procentul transferat la Pilonul II al pensiilor va urca în 2024 la 4,75%, menționează programul de guvernare al coaliției PSD – PNL – UDMR. Acesta mai prevede desființarea a cinci tipuri de pensii speciale, din opt, urmând să rămână în regim privilegiat pensiile militarilor, ale magistraților și cele ale aleșilor locali.

Conform programului de guvernare, coaliția va renunța la elaborarea unui nou cadru legislativ privind pensiile, în pofida angajamentelor asumate prin PNRR, și va stabili în 120 de zile un calendar de implementare a Legii 127/2019, cea formulată de PSD în 2017.

Documentul precizează totuși că Legea 127 va fi implementată ținând cont de condiționalitățile de modernizare asumate prin PNRR și negocierile cu Comisia Europeană; recalcularea tuturor pensiilor în conformitate cu Legea 127/2019, în vederea eliminării inechităților din sistem”.


Reamintim că peste10 zile, pe 2 decembrie, urmează să fie anunțați câștigătorii licitației organizate pentru achiziţionarea serviciilor de asistență tehnică pentru elaborarea unei noi legi a pensiilor și a unui nou cadru legislativ privind sistemului public de pensii, servicii estimate la maximum 19,7 milioane de lei cu TVA.

Surse din Ministerul Muncii au declarat pentru CursdeGuvernare.ro că nu știu ce se va întâmpla cu licitația și cu reforma pensiilor, un millestone în PNRR. „Este posibil să piardă banii, dacă nu vor fi folosite rezultatele licitației”, au declarat sursele citate.

Surse din PSD au declarat pentru CursdeGuvernare.ro că social-democrații nu vor renunța la consultanța ce va fi contractată prin această licitație, în speranța că ar putea fi găsite formule pentru un sistem mai eficient.

Dar, au menționat acestea, angajamentul din PNRR potrivit căruia bugetul pensiilor nu va depăși 9,4% din PIB va fi renegociat cu executivul UE, pentru a fi urcat cât mai aproape de media europeană actuală – 12,9% din PIB.

(Citește și: „De ce sunt pensiile un punct fierbinte în negocierile PNL-PSD: presiunea reformei sistemului„)


Noutățile referitoare la sistemul de pensii:

  • Punctul de pensie va fi majorat de la 1.442 lei la 1.586 lei, iar indemnizația socială minimă (pensia minimă), de la 800 lei la 1.000 lei, de la 1 ianuarie 2022.
  • Susținerea pensionarilor cu venituri reduse pentru a depăși perioada de iarnă a anului 2022: persoanele care au o pensie de până la 1.600 de lei vor primi în luna ianuarie un sprijin de 1.200 de lei pentru a suporta scumpirea utilităților.
  • Persoanele cu pensii peste 4.000 de lei vor plăti contribuții de sănătate pe suma ce depășește acest plafon.
  • Transferul către Pilonul II de pensii crește cu un punct procentual, adică până̆ la 4,75% contribuțiile sociale în sarcina angajaților, în 2024.
  • Promovarea cadrului legal ce vizează̆ organizarea și funcționarea sistemului de plată a pensiilor private, prin adoptarea Legii privind plata pensiilor private (proiect aflat deja în Parlament).

Desființarea a cinci tipuri de pensii speciale – rămân pensiile militarilor, ale magistraților și cele ale primarilor

Coaliția se angajează să desființeze câteva dintre cele opt tipuri de pensii speciale, asumându-și revenirea acestora la principiul contributitivității: ”În ceea ce privește cele 6 categorii de pensii de serviciu, acestea vor fi recalculate plecând de la principiul contributivității, cu respectarea jurisprudenței Curții Constituționale”.

Cele șase pensii de serviciu existente în momentul de față:

  • cele acordate judecătorilor și procurorilor
  • cele acordate membrilor Corpului diplomatic şi consular al României
  • cele pe care le primesc funcționarii publici din parlament
  • cele ale personalului auxiliar de specialitate din instanțele judecătorești și parchete
  • pentru personalul aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România
  • pentru beneficiari ai Curții de Conturi

Conform mai multor decizii CCR, pensiile speciale ale magistraților nu pot fi desființate, așa încât ele vor fi menținute.

În legătură cu acestea, programul de guvernare menționează că se va căuta o soluție pentru un just echilibru:

„prin identificarea unor soluții legislative în dialog cu CSM și cu Ministerul Muncii și Protecției Sociale pentru a păstra un just echilibru între jurisprudența Curții Constituționale în materie, principiile care fundamentează politicile privind acordarea pensiilor în cadrul unei societăți democratice și principiul independenței judecătorilor și procurorilor, în componenta individuală”.

În România mai există însă două tipuri de pensii acordate în afara principiului contributitivității invocat de noua coaliție guvernamentală:

  • pensiile speciale ale militarilor (pe care oficialii le numesc pensii ocupaționale). premierul viitorului Guvern, generalul Nicolae Ciucă este unul dintre beneficiarii acestor pensii (care i-au adus anul trecut venituri de  215.880 lei, cu mult peste salariile de ministru, care au totalizat în același an 168.613 lei)
  • „indemnizațiile pentru limită de vârstă” pentru primar, viceprimar, preşedinte al Consiliului judeţean şi vicepreşedinte al Consiliului judeţean – acestea au fost introduse prin Codul administrativ, dar plata lor a fost amânată prin prorogarea articolului ce a instituit acest nou tip de pensie specială, o pensie suplimentară, față de pensia cuvenită contribuțiilor plătite. Un primar de comună cu un singur mandat va primi 1.600 de lei pensie specială, iar după trei mandate – peste 5.000 de lei.

(Citiți și:Cristian Grosu / Cum am ajuns noi statul paralel”)

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

7 răspunsuri

  1. Ce faceti cu subofiterii, care au pensii foarte mici, pentru ei cine lupta? Peste tot am vazut ca se dau exemple numai cu generali si ofiteri care pleaca de la 4000-7000-20000 lei pe luna!
    Ministru al Apararii trebuia sa fie unul de stanga, nu de reapta, pe viitorul ministru Dl Ciuca nu-l intereseaza cadrele militare cu pensii mici, dar oare taica-su care a fost coleg cu mine la Scoala Militara din Pitesti, ce pensie are, este multumit cat ia calculat ?
    Mereu vorbim de NATO, in cadrul acestui for s-au stabilit niste praguri in toate domeniile, printre care si salariile si pensiile militare, de ce Romania nu le respecta? Nu sunt multumit de pensia pe care o primesc dupa 35 de ani de munca si nu oriunde, in sectoarele cele mai grele, ateliere de reparatii, aplicatii, constructii industriale si civile, constructii de locuinte, constructii la canale, constructii in irigatii, agricultura, Casa Poporului, inundatii si alte munci ordonate. Cadrele militare care au forta de gandire, care sunt destepti, care sunt specializati pe specialitatile unde au fost scoliti, cu vasta instruire si educatie, sunt in stare sa ia taurii de coarne si sa puna ordine in tara, numai daca nu sunt ascultati de cei din capul Tarii!

  2. Buna ziua, Nu sunt de acord cu pensiile speciala. Nimeni nu este atat de spcial incat sa primeasca pensie speciala. Daca contributia pentru pensie pentru la o profesie nu a existat sau a fost mult mai mica decat pentru majoritatea contribuabililor, in acest caz contributia pe an pentru majoritatea populatiei se poate inmultii cu valoarea venitului brut mediu pe an incasat de acelt angajat indemnizat. De ex daca venitul mediu a fost 8 000 ron i-ar contributia conform legii pentru majoritatea populatiei a fost de 25% in acest caz sa se i-a in calcul o contributivitate de 2000 ron si nu 0 daca pentru aceea profesie daca a fost scutita de contributie sau daca potivit legii aceea contributie a fost mai mica decat pentru cei „normali”. NU SUNT DE ACORD CU O PENSIE „SPECIALA” STABILITA ARBITAR! Metodologia de calcul trebuie sa fie la fel pentru toti. Toti trebuie sa fim tratati egal. Multumesc!

  3. Nu este corect că nu se face și indexarea cu indicele de inflație…,anual,.Asta suna a bătaie de joc!!! Poate se sesizează cine trebuie și va ridica problema noastră ,a foștilor cadre din poliție. Dar nu cred.Doar o minune din partea DOMNULUI !!! Speranta fraților!!!

  4. Domnul ,,Anonim” care nu este de acord cu pensia acordată unui polițist spre exemplu, este de acord ca dumnealui să aibe program de lucru 08:00 – 16:00, iar un polițist care a lucrat până în 2012 și avea pe pontaj același program de lucru dar în realitate să fi lucrat nenumărate ore noaptea, sâmbătă și duminică, fără plată suplimentară sau acordare de liber să aibe același cuantum al pensiei?

  5. In toată lumea cei din justitie au pensii de serviciu pentru ca au restricții atât ei cât și sotiile lor de a face altceva. Așa cum nu toți am muncit la fel ,nici nu putem avea pensii la fel. Dar,fata de realitate in presa și la tv se spun și multe neadevăruri.toată lumea plătește și impozit și că-s,cass,șomaj etc. Nu cum se spune ,dar fiecare in raport de salariul care îl are.Foarte mulți nu știu in ce consta munca unui magistrat, sau a personalului auxiliar.credeți ca totul este in sala de ședința? Fals munca este in biroul fiecăruia.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

7 răspunsuri

  1. Ce faceti cu subofiterii, care au pensii foarte mici, pentru ei cine lupta? Peste tot am vazut ca se dau exemple numai cu generali si ofiteri care pleaca de la 4000-7000-20000 lei pe luna!
    Ministru al Apararii trebuia sa fie unul de stanga, nu de reapta, pe viitorul ministru Dl Ciuca nu-l intereseaza cadrele militare cu pensii mici, dar oare taica-su care a fost coleg cu mine la Scoala Militara din Pitesti, ce pensie are, este multumit cat ia calculat ?
    Mereu vorbim de NATO, in cadrul acestui for s-au stabilit niste praguri in toate domeniile, printre care si salariile si pensiile militare, de ce Romania nu le respecta? Nu sunt multumit de pensia pe care o primesc dupa 35 de ani de munca si nu oriunde, in sectoarele cele mai grele, ateliere de reparatii, aplicatii, constructii industriale si civile, constructii de locuinte, constructii la canale, constructii in irigatii, agricultura, Casa Poporului, inundatii si alte munci ordonate. Cadrele militare care au forta de gandire, care sunt destepti, care sunt specializati pe specialitatile unde au fost scoliti, cu vasta instruire si educatie, sunt in stare sa ia taurii de coarne si sa puna ordine in tara, numai daca nu sunt ascultati de cei din capul Tarii!

  2. Buna ziua, Nu sunt de acord cu pensiile speciala. Nimeni nu este atat de spcial incat sa primeasca pensie speciala. Daca contributia pentru pensie pentru la o profesie nu a existat sau a fost mult mai mica decat pentru majoritatea contribuabililor, in acest caz contributia pe an pentru majoritatea populatiei se poate inmultii cu valoarea venitului brut mediu pe an incasat de acelt angajat indemnizat. De ex daca venitul mediu a fost 8 000 ron i-ar contributia conform legii pentru majoritatea populatiei a fost de 25% in acest caz sa se i-a in calcul o contributivitate de 2000 ron si nu 0 daca pentru aceea profesie daca a fost scutita de contributie sau daca potivit legii aceea contributie a fost mai mica decat pentru cei „normali”. NU SUNT DE ACORD CU O PENSIE „SPECIALA” STABILITA ARBITAR! Metodologia de calcul trebuie sa fie la fel pentru toti. Toti trebuie sa fim tratati egal. Multumesc!

  3. Nu este corect că nu se face și indexarea cu indicele de inflație…,anual,.Asta suna a bătaie de joc!!! Poate se sesizează cine trebuie și va ridica problema noastră ,a foștilor cadre din poliție. Dar nu cred.Doar o minune din partea DOMNULUI !!! Speranta fraților!!!

  4. Domnul ,,Anonim” care nu este de acord cu pensia acordată unui polițist spre exemplu, este de acord ca dumnealui să aibe program de lucru 08:00 – 16:00, iar un polițist care a lucrat până în 2012 și avea pe pontaj același program de lucru dar în realitate să fi lucrat nenumărate ore noaptea, sâmbătă și duminică, fără plată suplimentară sau acordare de liber să aibe același cuantum al pensiei?

  5. In toată lumea cei din justitie au pensii de serviciu pentru ca au restricții atât ei cât și sotiile lor de a face altceva. Așa cum nu toți am muncit la fel ,nici nu putem avea pensii la fel. Dar,fata de realitate in presa și la tv se spun și multe neadevăruri.toată lumea plătește și impozit și că-s,cass,șomaj etc. Nu cum se spune ,dar fiecare in raport de salariul care îl are.Foarte mulți nu știu in ce consta munca unui magistrat, sau a personalului auxiliar.credeți ca totul este in sala de ședința? Fals munca este in biroul fiecăruia.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: